Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ (DS) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) skyrybų istorijoje rimtas išvadas bus galima daryti po 2024 m. Seimo rinkimų. Tačiau savivaldos rinkimai bus pirmasis testas, kuris parodys, į kurią pusę krypsta rinkėjų valia.

Demokratų startas buvo daug žadantis – partija neužtruko į savo gretas persivilioti tris merus, Seimo frakciją užauginti iki 16 narių, įkurti 49 skyrius. Metų pradžioje partijų reitinguose demokratai neretai populiarumu neatsiliko nuo lyderių – Tėvynės sąjungos (TS-LKD) ir socialdemokratų. Tačiau dabar padėtis kitokia – DS neprilygsta reitingų lyderiams ir, įvertinus statistinę tyrimų paklaidą, nėra populiaresnė politinė jėga už valstiečius.

Tikėtasi, jog profesionalų vyriausybės idėją skleidusiam Sauliui Skverneliui gali sektis kurti partijos skyrius sėkmingų politinių komitetų pagrindu. Tačiau didelių laimikių šiame fronte demokratams nuskinti nepavyko.

Tiesioginiai merų rinkimai sukuria tokią padėtį, kad partijos dažnai konkuruoja ne idėjų, bet asmenybių išskirtinumu. Demokratams į savo gretas pavyko pritraukti politikų iš kitų politinių jėgų. Dalis perbėgėlių bus ir partijos kandidatais į merus, tačiau tarp jų nemažai tokių, kurie iki šiol rinkimuose nepatyrė didesnės sėkmės.

Tikėtasi, jog profesionalų vyriausybės idėją skleidusiam Sauliui Skverneliui gali sektis kurti partijos skyrius sėkmingų politinių komitetų pagrindu. Tačiau didelių laimikių šiame fronte demokratams nuskinti nepavyko. Prie to veikiausiai prisidėjo ir faktas, jog antroje metų pusėje demokratų reitingai jau pradėjo riedėti žemyn ir todėl partijos trauka natūraliai sumažėjo.

Į Vilniaus merus demokratai kelia Seimo narį Luką Savicką. Rinkimai Vilniuje šį kartą yra sunkiai nuspėjami ir demokratų kandidato nurašyti veikiausiai negalime. Tačiau reiktų įvertinti tai, kad į Seimą jis pateko per LVŽS sąrašą, o Šeškinės-Šnipiškių rinkimų apygardoje liko tolokai nuo antrojo turo. Čia jis atsiliko nuo Artūro Zuoko, bet aplenkė kitą būsimą konkurentę kovoje dėl Vilniaus mero posto – Rasą Budbergytę.

Kaune kandidatuos buvęs socialdemokratas Gintautas Labanauskas. Jis tris kadencijas yra dirbęs miesto taryboje, bet vienintelį kartą mero rinkimuose kandidatavo jau su politiniu komitetu ir gavo vos kelis procentus balsų. Į Klaipėdos miesto merus keliamas buvęs rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas veikiausiai taip pat nebus konkurencingas. Panevėžio merui Ryčiui Mykolui Račkauskui iššūkį mes jo pavaduotojas, su valstiečiais į tarybą išrinktas Lauras Jagminas.

Šiauliuose rinkimuose dalyvaus miesto menų mokyklos direktoriaus pavaduotoja Asta Lesauskienė. Optimistinis demokratų tikslas galėtų būti patekimas į didžiųjų miestų tarybas, dabar turimų merų postų išlaikymas ir dar kelios papildomos pergalės (bet vargu, ar miestuose).

Ramūnui Karbauskiui anksti atsisakius Seimo nario mandato, frakcija stokoja ryškaus lyderio Parlamente. Tačiau dabar LVŽS reitingai yra panašūs kaip ir demokratų. Partija nebebyra, o ankstesnių metų įdirbis, leidęs suformuoti skyrius visoje Lietuvoje, savivaldos rinkimuose turbūt duos dividendų.

LVŽS smūgį sudavė ne tik skyrybos su S. Skvernelio sąjungininkais, bet ir Agnės Širinskienės pasitraukimas. Vos trys iš dešimties daugiausia pirmumo balsų 2020 m. Seimo rinkimuose gavusių LVŽS sąrašo kandidatų liko frakcijos gretose. Ramūnui Karbauskiui anksti atsisakius Seimo nario mandato, frakcija stokoja ryškaus lyderio Parlamente. Tačiau dabar LVŽS reitingai yra panašūs kaip ir demokratų. Partija nebebyra, o ankstesnių metų įdirbis, leidęs suformuoti skyrius visoje Lietuvoje, savivaldos rinkimuose turbūt duos dividendų.

2019 m. savivaldos rinkimai LVŽS buvo gana sėkmingi – 223 mandatai (trečias rezultatas) ir 6 merų postai. Nors geriausi rezultatai buvo pasiekti regionuose, bet svarbus laimėjimas buvo tai, kad partija iškovojo vietų visuose didžiuosiuose miestuose, išskyrus Kauną. Dabar LVŽS liko penki merų postai, o frakciją iš didžiųjų miestų išsaugoti pavyko tik Šiauliuose. Vilniuje į merus partija kelia Europos Parlamento narį Stasį Jakeliūną, Kaune – Seimo narį Aurelijų Verygą. Abu šie kandidatai tikrai nekovos dėl pergalės. Klaipėdoje ir Panevėžyje valstiečiai kelia Seimo narius. Klaipėdoje kandidatuoja Ligita Girskienė, Panevėžyje – Deividas Labanavičius. Jie abu į Seimą išrinkti vienmandatėse apygardose, todėl veikiausiai rimtai pretenduos bent į antrą merų rinkimų turą. Šiauliuose kandidatu keliamas buvęs Seimo narys – Valerijus Simulik.

Realu, kad tarpiniais politinių skyrybų nugalėtojais taps „valstiečiai“. Jiems ši padėtis tiesiog yra patogesnė – atsiskyrus demokratams žala pozicijoms savivaldoje buvo padaryta, partija neteko kelių skyrių, bet masinio pasitraukimo išvengta. Tad jie galės naudotis jau egzistuojančia organizacine struktūra.

Realu, kad tarpiniais politinių skyrybų nugalėtojais taps valstiečiai. Jiems ši padėtis tiesiog yra patogesnė – atsiskyrus demokratams žala pozicijoms savivaldoje buvo padaryta, partija neteko kelių skyrių, bet masinio pasitraukimo išvengta. Tad jie galės naudotis jau egzistuojančia organizacine struktūra. Demokratų padėtis subtilesnė – jie nebėra tarp reitingų lyderių, o geriems rezultatams savivaldoje visada reikia ilgesnio laikotarpio įdirbio.

Tačiau tai nereiškia, kad ilgalaikėje perspektyvoje S. Skvernelis gailėsis suardęs sąjungą su R. Karbauskiu. Esminis tikslas yra 2024 m. Seimo rinkimai, o savivaldos rinkimai – geras testas, kuris padės išryškinti, ko labiausiai trūksta, kad demokratai būtų konkurencingi visoje Lietuvoje. Dėl savivaldoje dominuojančių ūkinių klausimų valstiečiai dabar gali atidėti refleksijas, kaip save pateikti rinkėjams po to, kai partijoje nebeliko S. Skvernelio ir jo aplinkos žmonių bei A. Širinskienės. Būtent nuo atrastų nišų ir strategijos pasirinkimų priklausys galutinis politinio kapitalo pasidalijimas tarp LVŽS ir DS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)