D.Jankauskas išvis mažai kalba, nes nenori erzinti visuomenės būsima „Sodros“ reforma. Jei galėtų, visai nieko nereformuotų. Bet negali. Prezidentė Dalia Grybauskaitė jau seniai laukia ne šiaip kokių smulkių apkarpymų, o visos sistemos reformos vizijos.

Nieko nedarant jau 2013 metais „Sodros“ deficitas gali viršyti pajamas. Šiemet „Sodros“ skylė jau pasiekė 2,3 mlrd. litų, kitais metais jai reikės skolintis 3,2 mlrd. litų.

Nereikia šiurpintis, ne vien Lietuvą slegia socialinės sistemos bėdos. Galima sakyti, kad krizė sėkmingai griauna gerovės valstybės mitą visoje Europos Sąjungoje (ES). Visos šalys vėlina pensinį amžių. Net Prancūzija pasiryžo, nors ir pasipylė daugiadieniai protestai – streikai, kasdien atnešę net iki 400 mln. eurų nuostolių. O čia tai politinė valia!

Lietuvoje politinės valios mažiau, nors mūsų žmonės kantrūs. Dėl pensinio amžiaus tolinimo nutarta tartis tik po savivaldos rinkimų.

Lina Pečeliūnienė
Praėjusią savaitę ES susitarė bausti valstybes už pavojingą ekonominę politiką. Be reikalo manome, kad tai taikoma tik Graikijai.
Negali sakyti, kad D.Jankausko ministerija nedirba. Priešingai, darbo grupė įnirtingai svarsto būsimas permainas. Net tada, kai ministras tyli, iš darbo grupės pasigirsta pasvarstymų apie tai, kad bazinė pensijos dalis galėtų būti mokama iš valstybės biudžeto, o „Sodra“ pensijas skaičiuotų sukauptų taškų būdu – kuo daugiau mokėjai, kuo ilgiau dirbai, tuo tavo pensija bus didesnė. Reikia sukurti bent vaizdą, jog tu gali pats „Sodroje“ sukaupti pensiją, nes baisu, kad tie, kurie moka mokesčius, galutinai neprarastų pasitikėjimo valstybės socialinio draudimo sistema.

Darbo grupė sprendžia ir A.Kubiliaus galvosūkį – kaip įveikti žmonių įprotį gyventi iš pašalpų. Socialinių mokslų daktaras Romas Lazutka yra sakęs, kad du vaikus auginanti šeima gali gauti apie 2 tūkst. Lt pašalpų. Tai kam dirbti, jei gausi tik minimalų 800 Lt (neatskaičius mokesčių) atlyginimą? Iš tokių pasvarstymų ir atsirado „genialus“ sprendimas: padidinkime minimalią algą iki 1000 Lt, o socialines išmokas ilgalaikiams bedarbiams palaipsniui mažinkime. Nedirbsi penkerius metus, išvis nebegausi. Tikslas geras: tegul dirba visi turintys galvas, rankas ir kojas, pašalpas turi gauti tikri neįgalieji (yra juk ir piktnaudžiavimų neįgalumu).

Tik bėda, kad per krizę rikiuojasi tūkstančiai bedarbių. Kur tos darbo vietos, laukiančios ilgalaikių (įgūdžius praradusių) bedarbių? Kas jiems mokės po 1 000 Lt? Kai dėlioji biudžeto skaičiukus, atrodo, pilna išmintingų sprendimų. Bet tikrovė žiauresnė – kur trumpa, ten trūksta.

Pagaliau ir premjeras pareiškė: socialinės išmokos ilgalaikiams bedarbiams artimiausiu metu nebus mažinamos. Pasakė taip, nes Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius pranešė: daugybė žmonių kaimuose ir miesteliuose labai išsigando. Prieš rinkimus gąsdinti žmones – tikrai blogas tonas. Valdančiai partijai – beveik savižudybė.

Opozicijai geriau. Krikščionių partija žada pensijas didinti, socialdemokratai skelbia, kad neleis bloginti žmonių padėties. O ministras D.Jankauskas sako, kad „Sodros“ reforma gali prasidėti tik tada, kai dėl jos susitars visos politinės jėgos. Kaip joms susitarti?

Jau šio mėnesio gale darbo grupė žada pabaigti rengti reformos projektą. Seimui jį tikimasi pateikti kovo mėnesį. Bet D.Jankauskas nežada, kad 2012-aisiais Lietuva jau turės taupią ir protingą socialinio draudimo sistemą. Taigi viskas nusitęs jau po kitų Seimo rinkimų.

Ką tik pranešta, kad socialinėms pašalpoms vėl trūksta 93 mln. Lt. Birželį Vyriausybė pašalpoms papildomai skyrė 84 mln. Lt, rugpjūtį – 150 milijonų. Ar išgyvens „Sodra“ iki reformos?
Praėjusią savaitę ES susitarė bausti valstybes už pavojingą ekonominę politiką. Be reikalo manome, kad tai taikoma tik Graikijai.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją