Ar jums kas nors jau paaiškino, kodėl jie laukia rusiško sputinko? Visai ne to dėl, kad labai mylėtų Putiną ar Kirkorovą. Tiesiog tas naivias smegenis kai kas apvaisino idėja, kad visi, gimusieji Sovietų Sąjungoje, anuomet buvo paskiepyti efektyviomis sovietinių mokslininkų vakcinomis, kurios galioja visą gyvenimą. O dabar pasiskiepijus neaiškia vakarietiška substancija kils imuninė krizė ir galimai ištiks jei ne mirtis, tai paralyžius. Todėl sovietijos vaikams tinka tik „Sputink V“. Jokios politikos, tik mokslas.

Tai, žinoma, kvailystės, bet išdžiūvusios smegenys kaip kempinė godžiai sugeria dar keistesnius pramanus ir paskleidžia visa tai kuo plačiau, nes socialiniai tinklai net ir mažaraščiui padeda perduoti klejones kitoms kempinėms. Bet grįžkime prie reikalo esmės: kas dabar vyksta Rusijoje ir kuo čia dėtas Lietuvos piliečių mąstymas?

Reikalai Rytų fronte – išties prasti. Trečioji koronaviruso banga skandina Rusiją, kuri jau buvo patikėjusi, kad blogiausia – praeityje ir galima eiti švęsti, važiuoti į turkijas, kiprus, graikijas ir dar kažkur ten, kur juos įsileidžia. Žinoma, nesiskiepijus.

Trečiadienį toje šalyje buvo patvirtinta net 17,5 tūkst. naujų koronaviruso atvejų ir pranešta apie 548 mirtis. Maskvoje užfiksuoti 6534 atvejai ir visų laikų dienos antirekordas – 88 mirtys. Sankt Peterburge netekčių dar daugiau – 93. Maskvoje kone kasdien skelbiami nauji blogieji rekordai. Vos per kelias savaites atvejų kreivė nuo 3000 šoktelėjo iki 9000 per dieną. 90 proc. šių susirgimų – Covid-19 Delta versija.

Ir visa tai vyksta valstybėje, kuri viena pirmųjų išdidžiai pranešė išradusi išganingą vakciną ir tuoj apdalysianti ja visą pasaulį. Ne, jie ne tik kad neapdalino pasaulio sputniku. Jie net nesugebėjo įtikinti savų piliečių priimti į savo venas tą analogų neturintį medicinos stebuklą. Rusijoje iki šiol yra pasiskiepiję vos apie 10 proc. gyventojų. Tai – gerokai mažiau net už tokias neturtingas šalis kaip Kambodža ar Laosas.

Ne, jie ne tik kad neapdalino pasaulio sputniku. Jie net nesugebėjo įtikinti savų piliečių priimti į savo venas tą analogų neturintį medicinos stebuklą.

Tačiau jei Maskvos ar Piterio gatvėje paklausite eilinio piliečio, ar jam – baisu, ko gero išgirsite dalykišką pasiūlymą eiti išsitrinkti galvą, o gal ir dar kur nors toliau. Matote, tas virusas Rusijoje mažai kam rūpi – nebent susirgusiems, mirštantiems ir juos gelbėjantiems medikams. Visiems kitiems į visa tai paprasčiausiai nusispjauti. Šitaip elgtis Rusijos žmones ir vadžią skatina skirtingi motyvai.

Pastaroji iki šiol vengė suvaržymų, nes artėja Dūmos rinkimai, todėl geriau dalinti meduolius, o ne švaistytis botagu. Žmonės, kurių smegenys išpampę nuo propagandos apie sorošistų sąmokslus ir kitus Vakarų keliamus pavojus, niekada rimtai nevertino šios pandemijos. Mūsų seneliai pasaulį nuo fašizmo išgelbėjome, ugnies taškus krūtinėmis dengė, iki Berlyno pėsti nuėjo, o jūs mums dabar kažkokius antsnukius siūlote dėvėti. Neišgąsdinsite.

Štai ir dabar – bebaimių fašizmo nugalėtojų ordos nugulę okupuoto Krymo pakrantes – paplūdimiuose net arbūzui nėra kur nukristi. Neleidžia į Europą? Varom į Sočį! Kokios dar ten kaukės ar socialinis atstumas... Į Europą rusams kol kas galima pasidairyti nebent per ekranus. Didelius. Tuos, kur įrengti miestų skveruose, transliuojančiuose futbolo čempionatą. Žinoma, smagiai tūkstantinėje minioje, kur kaukes dėvi tik bailiai.

Situacija tokia prasta, kad net ciniškoji valdžia pagaliau ima atsikvošėti ir demonstruoja neregėtas pastangas gelbėti piliečius nuo jų pačių tamsumo. Iki šiol pro pirštus žiūrėjusi į visą šitą pamišėlišką maskaradą, ji ėmėsi priemonių. Visi, pasiskiepiję Maskvoje, nuo šiol gali laimėti vakarietiškos markės automobilį arba butą provincijos mieste. Kam jis maskviečiui – geras klausimas, bet ne čia esmė. Tie, kuriems vis dar kyla abejonių dėl to, kad reikia skiepytis bent sputniku, Maskvos valdžia pranešė dar vieną naujieną. Tikslas – vakcinuoti bent 60 proc. sostinės gyventojų. Nepasiskiepiję negalės dirbti ar pretenduoti į medicinos paslaugas. Išgirdę apie tokią iniciatyvą, panašių priemonių ėmėsi ir kiti miestai bei regionai.

Situacija tokia prasta, kad net ciniškoji valdžia pagaliau ima atsikvošėti ir demonstruoja neregėtas pastangas gelbėti piliečius nuo jų pačių tamsumo. Iki šiol pro pirštus žiūrėjusi į visą šitą pamišėlišką maskaradą, ji ėmėsi priemonių.

Radikalu? Pažeidžia žmogaus teises? Galite rašyti skundą merui. Arba laišką prezidentui.

O kodėl mums visa tai turėtų apskritai rūpėti? Tikrai, tai – Rusijos vidaus reikalas, o Lietuvos visuomenė (didžioji jos dalis) jau seniai juda visai kita trajektorija. Tačiau rusiškos ruletės delta varianto istorija gali būti vertinama kaip antropologinė pamoka. Jų mąstymo ydos, kurios mums gali atrodyti kaip laukinio elgesio rudimentas, nėra svetimos ir daliai mūsų šalies gyventojų.

Šios elgsenos šerdyje tūno latentinis vengimas pasirūpinti savo saugumu, jau nekalbant apie kitus žmones. Šitaip spjaunant į pačią pilietinės visuomenės idėją, pakeičiant ją senoviniu gentiniu pasaulio suvokimu. Rusijoje iki šiol populiari auto dirbtuvių paslauga – išjungti mašinoje garsinį signalą, raginantį prisisegti diržus. Nes juos sega ir per žalią šviesą važiuoja tik bailiai. Blyksėti kelyje pranešant apie patrulį – pas mus jau atgyvena, o ten – kasdienybė. Tiesa, Lietuvoje šią veiklą pakeitė „Facebook“ grupės, kur galima paslaugiai pranešti apie trikojus.

Laikytis darbo saugos, higienos reikalavimų, mokėti mokesčius ir būti pilietiškam – tos vakarietiškos vertybės, jau įsišaknijusios ir plintančios Lietuvoje, anapus sienos Rytuose – svetimos ir nepriimtinos. Rusų klasikas dar XIX amžiuje aprašė valstiečio teismą: vyrukas nusuko geležinkelio varžtus, kad pasidarytų svarelį meškerei. O kas čia blogo, visi taip daro – paaiškino jis teisme. Šis mąstymas, sustiprintas sovietinio marazmo dešimtmečių – po jų oda. Nepasitikėti valdžia – piliečio prigimtinė teisė ir gyvenimo būdas. Nesikaityti su piliečiais ir aukoti juos vos prisireikus – valdžios alfa ir omega.

Trečioji banga praeis. Kažkas pasveiks, kažkas, deja, ne. Rusija savo vakcina nepaskiepys nei viso, nei pusės pasaulio. Gyvenimas tęsis, bet pūvančio visuotinio nepasitikėjimo ir išdavystės tvaikas toliau dusins šią didelę savo geografija, bet iš esmės vis labiau silpstančią valstybę.

Trečioji banga praeis. Kažkas pasveiks, kažkas, deja, ne. Rusija savo vakcina nepaskiepys nei viso, nei pusės pasaulio. Gyvenimas tęsis, bet pūvančio visuotinio nepasitikėjimo ir išdavystės tvaikas toliau dusins šią didelę savo geografija, bet iš esmės vis labiau silpstančią valstybę.
O Lietuvai, kurioje pandemija šiuo metu faktiškai yra suvaldyta, svarbiausia atsiminti vieną paprastą dalyką. Tai, kas Rusijos gyventojams atrodo šaunu ir savaime suprantama – mums yra toksiška. Ir tai net ne apie juos valdančią kliką. Apie pasirinkimus, kuriuos milijonai rusų kasdien priima net nesusimąstydami, nes tai jiems – natūralu, priimtina, šaunu ir savaime suprantama. Tai – jų kelias ir jų šalies likimas.

Lietuvai, kuri tris dešimtmečius vaduojasi iš šitų užnuodytų socialinių protokolų, trečioji Rusijos pandemijos banga yra slogus priminimas ir įspėjimas. Tarsi murzinas kelio ženklas, rodantis kryptį į prarają. Geroji naujiena yra tai, kad jis sparčiai tolsta galinio vaizdo veidrodėlyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)