Tačiau tikrą galvos skausmą valdančiajai koalicijai turėtų kelti ne A.Valinsko palikimas ar nušalinimas nuo pareigų, o visos koalicijos partnerių suvaldymas ir pozicijų Seime bei Vyriausybėje jei ne išsaugojimas, tai greitas ir neskausmingas perdalijimas tarp naujai konfigūruotos valdančiosios daugumos partnerių. Manau, būsima savaitė bus labai sudėtinga koalicijos pagrindą sudarančiai Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD). Mat Ąžuolo frakcija ir Tautos prisikėlimo partija (TPP) nerodo jokių ženklų, vedančių susitaikymo ar bent jau ramesnių tarpusavio santykių link. Taigi abi šalys norės atimti iš oponento jo dalį Seimo vadovybėje ir Vyriausybėje.

Lauras Bielinis
A.Valinskas tampa simboline valdančiosios daugumos silpnėjimo ir būsimo politinės konkurencijos pralaimėjimo priežastimi.
Visa tai dar labiau skatina žiniasklaidą transliuoti negatyvią nuostatą apie valdančiuosius. A.Valinsko negebėjimas žengti racionalų žingsnį ir atsistatydinti ar bent jau sustabdyti savo įgaliojimus, kol bus baigtas ginčas jo sukurtos partijos viduje ir kol bus išsiaiškinta dėl aukšto rango politikui netinkamų santykių su nusikalstamo pasaulio atstovais, sunkina jo padėtį. Situacija sunkėja dar ir dėl to, kad Seimo pirmininkas viešumoje yra tarsi nepaklūstantis prezidentei, kuri aiškiai ir ne kartą yra pasakiusi savo nuomonę dėl jo pasitraukimo iš posto. Gal formaliai valstybės vadovė ir negali kištis į Seimo vidaus reikalus, bet moraliai ji teisi.

Kita vertus, elgdamasis netinkamai A.Valinskas tik sustiprina piliečių neigiamą požiūrį į jį - Seimo pirmininko įvaizdis tampa totaliai negatyvus ir politiškai nepriimtinas. Čia laimi prezidentė.

O A.Valinsko įvaizdis - tai visos koalicijos įvaizdžio sudėtinė dalis. Stiprėjant neigiamam įvaizdžiui, visuomenės nepasitikėjimas valdančiąja koalicija didės. Dabar paaiškinti ekonomikos bėdas tik ekonominiais ar finansiniais argumentais bus dar sudėtingiau. Taigi A.Valinskas tampa simboline valdančiosios daugumos silpnėjimo ir būsimo politinės konkurencijos pralaimėjimo priežastimi.

Tuo netruks pasinaudoti opozicija, kuri yra patyrusi ir strategiškai pasirengusi ateičiai. Skandalas dėl Seimo vadovo opozicijai taktiškai naudingas, ir ji pasinaudos tuo maksimaliai. Tiesa, valdančiosios daugumos laimei ar nelaimei, opozicija nėra vieninga. "Tvarka ir teisingumas", Darbo partijos frakcija ar LSDP - tai kovingos, savo principus ir interesus sugebančios ginti politinės jėgos. Jeigu jos susitartų tarpusavyje, rudenį jau turėtume kitą Seimą. Bet šios jėgos greičiausiai net nesitars, o leis valdantiesiems skęsti buitinių ir kriminalinių skandalų rutinoje.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją