Atrasti kitokį motyvą I. Šimonytės nepalaikymui sunku, viskas susiveda į užslėptą priešpriešą su konservatoriais. Jam, R. Karbauskiui, I. Šimonytė tai G. Landsbergio atspindys politiniame veidrodyje – tik dirgiklis, daugiau nieko. Šis atspindys nėra banaliai paprasta santykių raiška: myliu-nemyliu. Ne, tai didžiulis individualių bei kolektyvinių (partinių) kompleksų, nuoskaudų, baimių bei refleksų spektras.

Jo ištakos, matyt, siekia dar Sąjūdžio laikus, Kazimiros Prunskienės ir Vytauto Landsbergio priešstatas, kintančios nomenklatūrinės kaimo situacijos pavojus bei inertišką žvilgsnį į dabartines galimybes per žlugusią „Naisių vasaros“ pasaką. Toks situacijos pajautimas dezorganizuoja ir demotyvuoja visą valstiečių-žaliųjų partiją bei jos šalininkus. Stato į nejaukią situaciją sąjungininkus, nežinančius, kaip reaguoti ir juo labiau prognozuoti galimus R. Karbauskio sprendimus, veiksmus ir viso to pasekmes.

G. Nausėdos padėtis šioje situacijoje tampa parankesnė – nėra įsisenėjusių kompleksų bei baimių jo atžvilgiu. Nebent Stasio Jakeliūno aliarmas, bet kas jį priims rimtai – tik pats S. Jakeliūnas. Taigi valstiečiai tarsi galėtų, ne nuodėmė, palaikyti G. Nausėdą, bet partijos lyderių kalbėjimas apie tai, kad tinkamo kandidato nėra, ir todėl nebalsuos, gali kelti įtampas abiejų kandidatų stovykloje, nes tie, kurie ateis į rinkimus, vis tiek už kažką turės balsuoti. Na, neatsisakys visi kaip vienas prezidento rinkimų biuletenių. Todėl kova dėl jų palankumo vyksta rimtai ir intensyviai.

Bet ar tikrai R. Karbauskiui, S. Skverneliui ir kitiems, jiems pritariantiems, taip svarbu, kad jų rinkėjai neitų balsuoti. Ne, priešingai, partijai ir ypač R. Karbauskiui žūtbūtinai aktualu, kad balsuoti eitų visi, kuo daugiau.
Partijos lyderių kalbėjimas apie tai, kad tinkamo kandidato nėra, ir todėl nebalsuos, gali kelti įtampas abiejų kandidatų stovykloje, nes tie, kurie ateis į rinkimus, vis tiek už kažką turės balsuoti.
L. Bielinis

Kodėl taip manau? Todėl, kad to nori R. Karbauskis ir jo šalininkai. Neužmirškime, kad po pirmojo prezidento rinkimų turo R. Karbauskis išsakė kategorišką teiginį – jų partija rinkimuose į Europos Parlamentą turi laimėti daugiausia balsų. Kitu atveju jis manys, kad partija neteko visuomenės palaikymo ir teks trauktis iš valdančiųjų ir t. t.

Taigi, manau, kad valstiečių-žaliųjų rinkėjas bus skatinamas ateiti, nes bus siekiama bent tuose rinkimuose laimėti, bent čia parodyti visiems, kad Partija ir jos lyderiai nėra nevykėliai. Štai čia glūdi kombinacijos paradoksas – viena vertus, nebalsuokite, o kita vertus, eikite balsuoti. Dar vienas chaosą kuriantis kalbėjimas iš valstiečių-žaliųjų lyderio lūpų.

O rinkėjas lieka visuomet toks pats: dauguma nesusigaudo, kuris geresnis ir kas jiems naudingesnis Seime, Prezidentūroje ar Europos Parlamente. Todėl pasielgs liaudiškai racionaliai, įsiklausys į lyderių, patinkančių politikų žodžius.

O žodžiai bus tokie: būtinai eikite balsuoti, įrodykite valstiečiams-žaliesiems, kad jie dar kažko verti. Na, ir suprantama balsuosite už prezidentą. Suprasdami, kad rinkimai į Prezidentus, tai pasirinkimas tarp konflikto ir noro bendradarbiauti. Na, jūs žinote ką rinkti...