Kiekvienais metais pasaulyje apie 20 proc. visų nėštumų baigiasi jų nutraukimu. Specialistų nuomone, vidutiniškai kas penktas nėštumas nutraukiamas. Tačiau jei 15-44 metų amžiaus grupėje 1000 moterų tenka nuo 13 iki 7 abortų, tai nelegalių abortų skaičius toje pačioje amžiaus grupėje yra gerokai didesnis: nuo 16 iki 23. Nelegalių abortų skaičius dar didesnis šalyse, kuriose abortai yra kriminalizuoti. T.y., nelegalų abortą patyrusi moteris patraukiama atsakomybėn pagal baudžiamąjį kodeksą ir gali būti įkalinama. Abortai kriminalizuoti daugumoje Lotynų Amerikos ir Karibų šalių, o nelegalių abortų skaičiai čia aukščiausi pasaulyje: 1000 moterų tenka 32 nelegalūs abortai. Tad abortų draudimas ar net kriminalizavimas turi tik vieną rezultatą – nelegalių abortų skaičiaus augimą.

Dalia Leinartė
Reprodukcinės sveikatos srityje nei Lotynų Amerika, nei mūsų kaimynė Lenkija nėra geri pavyzdžiai. Nors įstatymas Lenkijoje numato aborto galimybę išprievartavimo atveju, tačiau per paskutinius du metus Lenkijoje šia teise nepasinaudojo nei viena moteris. Ar Lenkija tapo šalimi, kurioje nebėra seksualinio smurto prieš moteris ir mergaites?
Kodėl gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos šalininkai mano, kad Lietuvoje uždraudus abortus, mes neatkartosime Karibų ar Lotynų Amerikos šalių statistikos? Šiandien Lietuvoje kaip ir Lotynų Amerikos šalyse iš esmės nėra paauglių ir vyresnių jaunuolių lytinio švietimo sistemos, o efektyvios kontraceptinės priemonės galimos tik su gydytojo receptu ir finansiškai prieinamos ne visoms merginoms ir moterims. Lietuvos situacija seksualinės sveikatos ir švietimo srityje labiau panaši į tolimą Pietų Ameriką, nei ES šalis. Tuo tarpu Vakarų Europoje, kur abortai prieinami pagal daugelį parodymų ir seniai veikia lytinio švietimo sistema vidurinėse mokyklose, turi mažiausia abortų skaičių pasaulyje: 1000 vakariečių moterų tenka 12 abortų.

Reprodukcinės sveikatos srityje nei Lotynų Amerika, nei mūsų kaimynė Lenkija nėra geri pavyzdžiai. Nors įstatymas Lenkijoje numato aborto galimybę išprievartavimo atveju, tačiau per paskutinius du metus Lenkijoje šia teise nepasinaudojo nei viena moteris. Ar Lenkija tapo šalimi, kurioje nebėra seksualinio smurto prieš moteris ir mergaites? 

Dalia Leinartė
Katalikiškoje Lenkijoje, kur abortų draudimas siejamas su gyvybės prenatalinėje fazėje apsauga, prostitucija yra legali.
Įdomu tai, kad katalikiškoje Lenkijoje, kur abortų draudimas siejamas su gyvybės prenatalinėje fazėje apsauga, prostitucija yra legali. Vengrija yra kitas pavyzdys. 2011 m. naujoje Vengrijos konstitucijoje ginama teisė į gyvybę nuo jos užmezgimo pradžios, tačiau čia taip pat gyvuoja legali prostitucija. Nuo 2012 m. Vengrijoje pradėtos varžyti nechirurginiai (medikamentiniai) nėštumo nutraukimo būdai. O vienintelė privati klinika Budapešte, teikusi nėštumo nutraukimo paslaugas, buvo uždaryta. Dabar vengrų moterys, norinčios nutraukti nepageidaujamą nėštumą, vyksta į Slovakiją ir Austriją.

Katalikiškoje Airijoje abortai kriminalizuojami nuo 1861 m., tačiau legali prostitucija įteisinta įstatymu. Airijos įstatymai numato įkalinimą iki gyvos galvos už aborto atlikimą. Tačiau jei Airijos ligoninėje moteriai būtų atsakytas abortas ir ji dėl to mirtų, medikams negrėstų tokia pati baudžiamoji atsakomybė.

Tokia situacija įvyko 2012 m. spalio 28 d., kai Savitai Halappanavar Airijos medikai atsisakė nutraukti nėštumą, nors to prašė mirštanti moteris ir jos vyras. Tuo tarpu Airijoje legali prostitucija taip pat įteisinta įstatymu. Kokiu būdu čia dera meilė, didelis rūpestis ir panieka moters kūnui? Ar sekant šiais pavyzdžiais, prenatalinės gyvybės apsauga Lietuvoje bus įteisinta drauge su prostitucija?