Tačiau tai tik pasekmė, nes, žingsniuojant Vilniaus Gedimino prospektu, sudėtinga rasti renovuotą ir šiuolaikinius standartus atitinkantį ministerijos ar pavaldžios įstaigos pastatą, nors apie šių įstaigų reformą kalba jau kelios valdžios iš eilės, ir jų atstovai šiais laikais labai mėgsta pamokyti verslą bei gyventojus, kaip taupyti.

Tiesa, padėtis gerėja, tačiau valstybinių įstaigų tarnautojams tenkančių plotų ir erdvių lyginti su tuo, kiek darbuotojui skiria privatus verslas, negalima. Jei tiksliai, tai vidutiniškai vienas tarnautojas darbui šiandien turi tiek vietos, kiek, kaip sako nekilnojamojo turto objektus reklamuojantys viešųjų ryšių profesionalai, „perteklinės erdvės nenorinčio vilniečio butas“ – apie 21 kvadratinį metrą. Tiesa, jei sostinės gyventojas perka bent B kategorijos naujos statybos butą (dabar standartas A++), tai tarnautojas laiką leidžia D energetinės kategorijos pastate. Dešimtys mūsų milijonų bus paleisti pavėjui, net jei į šiuos pastatus žmonės užsuks vis rečiau.

„Turto bankui atlikus pirminę Valstybės turto informacinės paieškos sistemos duomenų inventorizaciją nustatyta, kad vienam valstybinės įstaigos darbuotojui apytiksliai tenka apie 50–60 kv. m ploto. Tai yra įprasto 2 kambarių buto dydžio patalpos. Privačiuose biuruose plotas maždaug keturis kartus mažesnis – 15 kv. m“, – rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) duomenimis, toks didelis vienam valdininkui tenkantis plotas susidaro dėl per didelių bendrųjų erdvių, koridorių, neekonomiškai suplanuotų kabinetinių sistemų.

Tačiau linksmoji dalis kita. Nors kvadratūra mažėja, tačiau energetinis efektyvumas, kaip čia švelniau pasakius, daugiau skirtas aplinkai, bet ne tarnautojams šildyti. Paprasčiau kalbant, šilumą leidžiame į orą. Į Delfi klausimą dėl energetinio efektyvumo Turto bankas atsakė:

„Vykdydamas administracinio turto centralizaciją, Turto bankas įvertino perimamo turto būklę, energetinį efektyvumą, ploto efektyvumą ir kt. 2021-ųjų duomenimis, 46 proc. Turto banko valdomo administracinio turto buvo D energetinės klasės.

Per artimiausius 10 metų Turto bankas centralizuotai valdomo administracinio turto portfelį planuoja sumažinti iki 510 tūkst. kv. m, iš jo 317 tūkst. kv. m bus atnaujinta. Planuojama, kad turto efektyvumo rodiklis pasieks 20 kv. m darbuotojui, o pritaikius hibridinio darbo modelį – 16 kv. m.“

Mindaugas Sinkevičius, Turto banko generalinis direktorius, nusako, kas laukia šių pastatų:

„Valstybės įstaigų, įsikūrusių Turto banko valdomame administraciniame valstybės turte, ploto efektyvumas 2021 m. buvo 21,34 kv. m. Tai reiškia, kad toks plotas vidutiniškai teko vienam darbuotojui, tačiau tarp efektyviausių įstaigų yra ir tokių, kurių darbuotojams tenka gerokai mažiau ploto. Tarkime, vienam Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojui vidutiniškai tenka 14,66 kv. m ploto, Nacionalinio bendrųjų funkcijų centro – 14,97 kv. m, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos – 15,39 kv. m, viena efektyviausių institucijų yra VMI, vienam jos darbuotojui tenka 16,02 kv. m, ir kt.

Kiek ir kokioje ministerijoje ploto tenka vienam darbuotojui, galite matyti šioje lentelėje:

2021 metų duomenys. Į darbo vietos plotą įskaičiuojamas ir bendras plotas – pasitarimų salės, koridoriai, holai. Šiemet Turto bankas yra gavęs Žemės ūkio ministerijos prašymą susimažinti plotą 1000 kv. m, Ekonomikos ir inovacijų ministerija planuoja atsisakyti apie 600 kv. m ploto.

Plotas vienam tarnautojui

Turto bankas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)