Kodėl ploja? Todėl, kad žino, jog Izraelio dešiniųjų vyriausybė neokupuos Gazos, nes kol Hamas valdys Gazą kruvinomis rankomis, tol palestiniečiai tarpusavyje pjausis iki amžių pabaigos. Kai kurie Izraelio apžvalgininkai teigia, kad Izraelis eilinį kartą laimės mūšį, bet politinį karą – Hamas teroristai. Hamas juk sugebėjo ne tik pulti Izraelį, bet ir sukelti riaušes pačiame Izraelyje tarp arabų ir žydų radikalų. Taip pat Vakarų Kranto palestiniečiams parodė, kad korumpuota administracija, valdoma prezidento Abaso, negali jų apginti nuo Izraelio. Tai tokie Hamas ir Irano tikslai. Tuos tikslus jie veik pasiekė.

Tačiau tai Pyro pergalė. Nei Hezbollah Libane, nei Sirija, nei Iranas karo prieš Izraelį nepradės. JAV naujoji demokratų administracija remia Izraelį, nors galima spekuliuoti, kad švelnesnis palestiniečiams Vašingtono tonas leido pradėti karo veiksmus prieš Izraelį.

Tad, kaip besisuksi, bet padėtis palestiniečių naudai niekaip nepasikeis. Nepasikeis jų socialinis skurdas, nelygybė, korupcija, diktatūra. Pulti aiškinti, kad Izraelis kaltas dėl palestiniečių nelaimių, yra tipiškas lietuviams gerai pažįstamas teiginys „aš nekaltas, aplinka kalta“.

Tad, kaip besisuksi, bet padėtis palestiniečių naudai niekaip nepasikeis. Nepasikeis jų socialinis skurdas, nelygybė, korupcija, diktatūra. Pulti aiškinti, kad Izraelis kaltas dėl palestiniečių nelaimių, yra tipiškas lietuviams gerai pažįstamas teiginys „aš nekaltas, aplinka kalta“. Bandymas šitaip pateisinti palestiniečius tolygu paversti juos infantiliais idiotais.

Tokia ir yra jų vadų politika, tai yra šaukti „mes esame okupacijos aukos“. Ši politika apsimokėjo visus 70 metų ir vis dar apsimoka. Palestiniečiai tapo amžinais išlaikytiniais. Nustekentai savų korumpuotų politikų, Vakarų Kranto ir Gazos populiacijai net pora dolerių per mėnesį yra aukso kaina. Gazoje beveik pusė – apie milijonas žmonių – bedarbiai.

Tad kur dingsta jiems siunčiami už dyką JAV, ES ir arabų valstybių milijardai, kad ir Gazoje? Lėšos nenaudojamos ligoninėms, ne medicinai, ne verslui skatinti, bet tuneliams, kurių didžiąją dalį jau sunaikino Izraelio aviacija. Paskaičiuokite: vienas metras tunelio kainuoja 500 JAV dolerių.

Tunelių ilgis po Gazos miestu iki tūkstančio kilometrų. Jų statyba kainuoja daugiau nei penkis šimtus milijonų JAV dolerių neskaičiuojant priežiūros ir aprūpinimo.

Dar šimtai milijonų ginkluotei, raketoms, armijai, o kas lieka – keli šimtai milijonų pradingsta Hamas administracijos kišenėse. Štai jums atsakymas, kodėl nuo koronos viruso paskiepyti tik 1 procentas Gazos gyventojų, nors vakcinos dėžutė kainuoja iki 34 JAV dolerių. Viena Hamas raketa – 800 JAV dolerių. Protestuosi? Kulka į kaktą arba numes nuo namo stogo.

Vakarų Krante – autoritarinis režimas 15 metų nėra skelbęs rinkimų. O kai, paskelbus pagaliau suprato, kad rinkimus pralaimės, tuos rinkimus atšaukė. Kas kaltas? Atspėjote, žydai kalti.

Vakarų Krante – autoritarinis režimas 15 metų nėra skelbęs rinkimų. O kai paskelbus pagaliau suprato, kad rinkimus pralaimės, tuos rinkimus atšaukė. Kas kaltas? Atspėjote, žydai kalti.

Kur dingsta milijardai gauti dovanų? JAV Bideno administracija vėl pradėjo palestiniečiams mokėti 300 milijonų JAV dolerių kasmet. Jie savo ruožtu dalijami teroristams, uždarytiems Izraelio kalėjimuose, ir jų šeimoms. Nužudei vieną žydą, viena kaina, du – kita, žuvus vietoje – šeima gaus ilgalaikę pašalpą. Tad dabar klauskite, iš kur atsiranda savižudžiai palestiniečiai. Ypač patogu, atleiskite, kad skamba ciniškai, šito nesiekiant, savižudžiams. Tai tie žmonės, kurie nebemato išeities tunelio gale. Tokių atvejų ne vienas. Kas kaltas? Žydai kalti.

„Nuo ko viskas prasidėjo“? Tikrai nesileisiu į istorinę epopėją. Šį kartą „viskas“ prasidėjo nuo užknisusios žmones pandemijos, Vakarų Kranto administracijos rinkimų atšaukimo, Izraelio teismo sprendimo iškeldinti keturias šeimas iš Rytų Jeruzalės rajono. (Savininkai žydai nuomavo tuos namus arabams nuo 1948 metų). Taip pat dėl visiškai kvailo Jeruzalės policijos vado įsakymo per Ramadaną melstis susirinkusiems musulmonams neleisti eiti į Jeruzalės senamiestį (policijos vadas bus atstatydintas). Viskas viename – tikras dinamitas.

Hamas puikiai pasinaudojo situacija ir pridėjo degtuką. Ir tiek. O baigsis kaip? Kaip ir visuomet: riaušės Izraelio miestuose tarp radikalų arabų ir žydų jau veik suvaldytos, Hamas gaus į kaulus tiek, kad dar liktų kvėpuojančiais tam, kad po kokių metų ar dviejų vėl pradėtų apšaudyti Izraelį. Mat, kai nešaudo, tuojau pasaulis palestiniečius pamiršta. O kai pradeda šaudyti kaip antai šiandien, na, tada kaip įprasta, visokie popieriniai humanistai sočiuose namuose taikiose valstybėse atsistoję į teisuolio pozą moralizuos, kaltins Izraelį būtais, o dažniausiai – nebūtais nusikaltimais.

Žinoma, makabriškai skaičiuodami be jokios užuojautos, kiek žuvo tų ir anų, šaukdami nesąmones apie neva neproporcingą atsaką. Kad apie devyni milijonai Izraelio gyventojų, tame tarpe apie du milijonai Izraelio arabų, turi tik 15 sek. bėgti slėptis nuo raketų – kaip ir proporcinga.

Žinoma, makabriškai skaičiuodami be jokios užuojautos, kiek žuvo tų ir anų, šaukdami nesąmones apie neva neproporcingą atsaką. Kad apie devyni milijonai Izraelio gyventojų, tame tarpe apie du milijonai Izraelio arabų, turi tik 15 sek. bėgti slėptis nuo raketų – kaip ir proporcinga.

Akivaizdu, kad rimtos problemos, paliktos likimo valiai, kuria savo tikrovę, savo naratyvą ir savo dažniausiai niekam nenaudingus problemos sprendimo būdus. O kaip spręsti problemą, kai nežinai sprendimo rezultato pasekmių? Arba numanai, bet politiškai tos pasekmės nenaudingos? Šia mintimi ir pradėjau savo komentarą: kol Izraelį valdys dešinieji, o Gazą – Hamas banditai, Palestinos valstybės nebus. O kad atsirastų bent jau rimtos prielaidos tos valstybės sukūrimui, Izraeliui reikėtų sunaikinti Hamas teroristus. Izraeliui tai kainuotų brangiai, manoma, kad iki tūkstančio karių žūtų, bet tikslą pasiektų.

Žiauru, bet taip atsirastų prielaidos bent jau atsikratyti nuolatinio šantažo raketomis. Taip, pagrįstai palestiniečių vadai kaltinami dėl nepagarbos palestiniečių gyvybėms, tai gal laikas Izraelio vyriausybei parodyti pagarbą Izraelio piliečių gyvybėms visų pirma priėmus vienintelį teisingą sprendimą – sunaikinti Hamas. Galima kuriam laikui paralyžiuoti jų gebėjimą atkurti karinę galią, ką dabar ir matome. Bet toks sprendimas laikinas. Gazos atstatymui skirti milijardai vėl pateks į Hamas kišenes.

Na, o kas nutiktų, jeigu, sunaikinus Hamas, Gazą perimtų Vakarų Kranto administracija? Niekas nežino, bet jau geriau tie, kurie pripažįsta Izraelio teisę egzistuoti, kuriuos dar galima paspausti, ypač kai svarbios arabų valstybės jau sudarė taiką su Izraeliu, negu visiškas banditų režimas, kuriems nuolatinė karo būsena yra jų diktatūros pagrindas.

JAV, ES, arabų valstybės matydamos, kad Izraelis neturi jokio noro veltis į visapusišką Gazos puolimą, pradėjo „spaudimą“ Izraeliui, idant tas sutiktų su vis intensyvėjančiu Hamas siekiu baigti konfrontaciją.

Pastarieji taip gavo į kaulus, kad, kaip ir sakiau, atsipeikėti užtruks kokius metus ar du. Netanyahu vyriausybei kaip tik šito „spaudimo“ ir reikia. Juk kažkas turi likti kaltas, kad „neleido“ Izraeliui susidoroti su Hamas?

O Hamas, ir vėl, kaip visuomet, šoks tarp sunaikintų savo namų ir nieko dėtų jų sukelto karo aukų, ciniškai skelbdami pasauliui žinią „Mes nugalėjome!“.

Izraelis, gavęs pamoką – šimtus raketų kas sekundę, tikrai išras dar kietesnę priešraketinę gynybą, gal naudos šiuo metu sėkmingai kuriamas lazerines patrankas, kurios nepaprastai pigiai ir veiksmingai sunaikins visas iki vienos raketas.

Kaip toks scenarijus pakeis padėtį? Atrodys taip: Hamas šaudo raketas, izraeliečiai maudosi jūroje, o pasaulis toliau sapalioja apie valstybę palestiniečiams. Mat tango šokama dviese, kreivai, šleivai, bet šokama. Tad popieriniams humanistams patariu verkti ne tik dėl palestiniečių, bet, bent dėl vaizdo, ir dėl izraeliečių, nes nei vienas civilis nėra kaltas tiek, kad gautų raketą į kaktą vieną gražią, saulėtą dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)