Bet, matyt, dar iš policijos laikų naujasis premjeras atsinešė angelus sargus – faktiškai visą Seimą, kurie plačiais Karbauskio, Pranckiečio, Širinskienės, Kepenio, Streikaus, Bacvinkos ir kitų antraplanių veikėjų, kurių, turbūt, vis dar nepažįsta ir pats Seimo pirmininkas, pečiais užstojo trapią Vyriausybę ir su kamikadzių aršumu metėsi prieš žiniasklaidos pabūklus kūnais ir reputacijomis uždengdami Vyriausybę.

Tai čia pasisekė. Pasisekė dar ir dėl to, kad kelių odiozinių Butkevičiaus vyriausybės personažų neįmanoma buvo pranokti, net jei koks Skvernelio ministras būtų išsirengęs, išsitepęs dirbtiniu medumi ir bėgęs per pievą šaukdamas – gelkite mane aršiau, kritikos aš nebijau.

Prieš metus rašiau ir straipsnį, vertindamas naująją Skvernelio kariauną, skirdamas išankstinius balus ir lygindamas su buvusiaisiais. Po metų pats laikas atnaujinti balus.

Kelių odiozinių Butkevičiaus vyriausybės personažų neįmanoma buvo pranokti, net jei koks Skvernelio ministras būtų išsirengęs, išsitepęs dirbtiniu medumi ir bėgęs per pievą šaukdamas – gelkite mane aršiau, kritikos aš nebijau.
Andrius Tapinas

Linas Linkevičius, užsienio reikalų ministras

Linas Linkevičius

Ne ministras, o stabilumo įsikūnijimas. Gali keistis Vyriausybės, prezidentai, o jis liks ir toliau vairuos mūsų užsienio politikos vairą. Net ir partija, kurioje jis lyg ir buvo, gali pasitraukti iš koalicijos, o jis toliau liks vairuoti. Ir vairuos tikrai neblogai.

Pernykštis įvertinimas: 9, dabartinis įvertinimas: 9

Vilius Šapoka, finansų ministras

Vilius Šapoka

Pernai spėjau, kad bus konfrontacija tarp naujojo ministro ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Jakeliūno, bet pastarasis kažkaip nunyko, pasitraukė į šešėlį ir šituos metus kažką patyliukais darė.

O štai Šapoka per šituos metus išvengė tokio nemalonaus, bet, turbūt, būtino proceso kaip reali mokesčių reforma, pasiūlydamas kosmetines priemones ir ruošdamas visus minčiai, kad didžioji mokesčių reforma vyks 2018 metais. Tarkim. Dar žadėjo perteklinį biudžetą, po to apsistojo ties nedeficitiniu, ir gyrėsi, kad tai socialiai jautriausias ir pagaliau sąjungininkams įsipareigojimus vykdantis biudžetas. Per metus parodė, kad moka dėlioti skaičiukus, tačiau fantazijos ir įkvėpimo permainoms, kurios bus būtinos baigiantis ES paramai, kol kas neturi.

Išankstinis įvertinimas: 8, dabartinis įvertinimas: 7

Liana Ruokytė-Jonnson, kultūros ministrė

Liana Ruokytė - Jonsson

Kultūra visiems ministrams buvo užnuodyta taurė, bet atėjus po Šarūno
Biručio – nagi, negi taip jau sunku? Kultūrininkai į naująją ministrę dėjo daug vilčių, o Karbauskis atrodė rimtai nusiteikęs rūpintis Lietuvos kultūra. Tai atrodė ir kaip pliusas, ir kaip minusas, bet Karbauskio rūpestis kultūra baigėsi kažkur ties pamesta tautinių kostiumų idėja.

Po metų galima sakyti – keista, kad ji dar čia. Kritikos ministrė gavo ir iš kultūros žmonių, ir iš saviškių Seime, ir netgi iš premjero. Jos metai pasižymėjo skandalais dėl Kėvišo ir naujojo LNOBT vadovo konkurso, skandalu su patarėju Linu Kontrimu, kuris uždarė žurnalistus, kad šie neprasiveržtų prie Gretos, tada pati slėpėsi nuo žurnalistų už durų, sukėlė chaosą ministerijoje su atleidimo lapeliais ir, žinoma, viską vainikavo Lukiškių aikštės košmaras.

To, ką L .Jonnson ankstesniame darbe mokėjo geriausiai – „pardavinėti Lietuvos kultūrą“, šiemet neišvydome, ir būčiau labai nustebęs, jei kitais metais ministrė vis dar būtų savo poste.

Išankstinis įvertinimas: 9, dabartinis įvertinimas: 3

Jurgita Petrauskienė, švietimo ministrė

Jurgita Petrauskienė

Ką besakytume apie Jurgitą Petrauskienę – ji tikrai yra geresnė švietimo ministrė negu Pitrėnienė. Bet tai turbūt ir visi geri žodžiai. Maniau, kad po tamsiųjų amžių Lietuvos švietime ateis Renesansas. Neatėjo. Ir ne todėl, kad nenuveikta kažko žymaus. Naivu tikėtis, kad per metus būtų įvykdyta esminė švietimo reforma, ypač kai iš visų pusių visi loja, nes visi, absoliučiai visi, žino, kaip reikia reformuoti švietimą.

Negali sakyti, kad ministrė nesistengė – netgi labai stengėsi, bet jai ir nesisekė. Nesisekė rasti bendros kalbos su profsąjungomis, nesisekė sugeneruoti aiškesnės minties ir strategijos dėl švietimo ateities, neparuoštas siūlymas ilginti mokslo metus virto komunikacijos fiasko ir grotažyme #duskryža, o aukštųjų mokyklų reforma iš viso kažkokia burbuliuojančia interesų, vidinių karų, milžiniškų ego pelke. Į ją įbristi ir iškuopti gali tik milžinišką autoritetą švietimo bendruomenėje turintis žmogus. Deja, ministrė tokio autoriteto neturi.

Išankstinis įvertinimas: 9, dabartinis įvertinimas: 4

Linas Kukuraitis, socialinės apsaugos ir darbo ministras

Linas Kukuraitis

Ministras Kukuraitis yra geras žmogus. Netgi labai geras žmogus. Ir viceministras Bingelis yra geras žmogus, jis rūpinasi silpnesniais, savanoriauja neįgaliųjų stovyklose. Bet geras žmogus ne profesija. Ir geras žmogus pasirodo esąs silpnas ministras.

Būtent silpnas. Prieš metus rašiau, kad socialinių reikalų ir darbo ministerija panaši į liūtų duobę, kurioje šventasis Linas (beje, jo bendravardis, kaip manoma, antrasis popiežius Linas mirė kankinio mirtimi) gali būtų sudraskytas.

Taip ir nutiko. Jį drasko, o ministras lemena – na, ką jūs čia dabar, baikit, juk geriau yra sugyventi ir mažinti atskirtį. Norint vadovauti vienai sunkiausių ministerijų reikia turėti du didelius dalykus, kuriuos nuo sausio turės Prienų „Vytauto“ krepšinio klubas, o iš „Caritas“ į valstybės tarnybą atėjęs ministras per metus jų neužsiaugino.

Žiūri į ministrą ir fiziškai girdi jo atodūsius, kaip viskas sunku, klausai jo ir norisi paėmus už pečių papurtyti – nagi, pirmyn, energijos, plieninio strypo į stuburą. Ateinantiems metams to plieninio strypo ir palinkėsiu.

Išankstinis įvertinimas: 7, dabartinis įvertinimas: 4

Sinkevičius, ūkio ministras

Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius
Virginijus Sinkevičius

Kalbėdamas apie Mindaugą pernai sakiau, kad virš jo dunkso Sinkevičiaus tėvo šešėlis, o aplink plevena socdemų nomenklatūros tvaikas. Net ir jaunystė nepakovos prieš prigimtį. Partijos pašauktas Mindaugas uždarė ministerijos duris ir labai greitai, pagal geriausias socdemų tradicijas, atidarė „Jonavos vandenų“ duris. Jam, galbūt, atrodo, kad tai durys į ES pinigus, kitiems – kad į politinį kapinyną. Na ir tvarkoj.

Gerokai įdomiau, kaip tvarkysis kitas Sinkevičius – Virginijus. Vienas iš retų valstiečių, kurie užimdami aukštas pozicijas Seime nenusišnekėjo, neprisidarė gėdos ir nesusišaudė sau kojų iki skaudėjimo. Norėtųsi duoti didelį pasitikėjimo kreditą jauniausiam ministrui, nes Ūkio ministerija su visai neblogai valdomomis įstaigomis, tokiomis kaip „Investuok Lietuvoje“ ar „Versli Lietuva“, yra puiki terpė energingam, jaunatviškam proveržiui ir aš tikiu, kad Virginijus Sinkevičius gali atlikti tą proveržį ir tapti vienu geriausių Lietuvos ūkio ministrų.

Bet tam reikia ne šiaip gerai dirbti. Tam reikia tikro, apčiuopiamo proveržio.

Ministras sako, kad mėgsta argumentuotą diskusiją. Jeigu jis dar išmoktų rinktis diskusijos partnerius ir neskirtų pusės valandos viešam pokalbiui su Arūnu Pukeliu-Šviniumi per LFF sezono uždarymą, būtų iš viso super.

Mindaugo išankstinis ir dabartinis įvertinimas: 6-7 , Virginijaus išankstinis įvertinimas: 9

Rokas Masiulis, susisiekimo ministras

Rokas Masiulis

Rock. And. Roll. Pernai rašiau apie būsimą ministro kovą su „Lietuvos geležinkeliais“ ir kitais tokio plauko veikėjais, galvodamas, gal mano optimizmas dėl tokios kovos perdėtas.

Iš tiesų, kovos nebuvo. Buvo skerdynės. Visiškai nesportiškas spyris seniesiems geležinkelininkams į tarpkojį, tada dar iš alkūnės, kol Dailydką tempia iš ringo, ir pusiau apsisukimo koja į galvą asfaltą vogusiems kelininkams, „Automagistralės“ vadovas paimamas už plaukų ir velkamas magistrale, kol atsiknoja valstybinis apdovanojimas, o metų gale nusibraukiamas prakaitas ir prisitraukiamas „Registrų centras“, pastariesiems cypiant ir mėginant ištrūkti iš ringo.

Gerai. Labai gerai. Duokit šitai vyriausybei dar trylika tokių Masiulių (lytis nesvarbu, svarbu veikla) ir mes įsibėgėsim.

Išankstinis įvertinimas: 7, dabartinis įvertinimas: 10

Kęstutis Navickas, aplinkos ministras

Kęstutis Navickas

Čia paprasta. Padarytas vienas, bet visiems įsiminęs dalykas – iškirsti urėdai. Sėkmingas pirmas žingsnis, žiūrėsim, kaip reforma vyks toliau, kai jau kuriasi ją stabdyti mėginsiantis Miškų sąjūdis, su buvusiais darbiečiais, išprotėjusiais žaliaisiais ir prisiplakusiu Mazuroniu.

Pernai rašiau, kad kandidatas kalba teisingus žodžius apie korumpuotas struktūras, šiemet jis parodė, kad yra pasiruošęs kovoti su jomis ir laimėti.

Išankstinis įvertinimas: 6, dabartinis įvertinimas: 8

Aurelijus Veryga, sveikatos apsaugos ministras

Aurelijus Veryga

Aaaa, kaip sakoma lietuvių liaudyje, here come the hotstepper. Pernai rašiau apie Verygos-fanatiko 1.0 versiją ir tikėjausi, kad Verygos-ministro 2.0 versija bus nuosaikesnė.

Oi, kaip klydau. Jeigu kas ir skandino šitos vyriausybės reitingus, tai degančios Aurelijaus akys ir įsitikinimas, kad tik jis vienas teisus, o visi kiti yra nupirkti farmacininkų ir alkoholio pramonės. Reikia sugebėti per metus suskaldyti tautą ir sulaukti visuomenės pasipriešinimo tais klausimais, kur, regis, jau ranka pasiekiamas nacionalinis susitarimas. Ir žmonės išrenka Verygą blogiausiu ministru. Ar jis blogiausias?

Tikrai ne, netgi sakyčiau, kad jis kompetentingas daugeliu klausimu, drąsiai kimbantis į gerklę interesų grupėms, bet tuo pačiu visiškai nesuprantantis komunikacijos (kam SAM reikalingas komunikacijos skyrius, iš tiesų) ir kuriantis sau ir vyriausybei priešus iš tų žmonių, kurie laisvai galėtų būti draugai.

Jeigu ministras per šventes įsivertins savo elgesį ir vis dėlto nužudys savo visažinį-fanatiką Haidą, pasilikdamas kompetentingą Džekilą, kitais metais norėtųsi matyti Verygą 3.0

Išankstinis įvertinimas: 6, dabartinis įvertinimas: 4

Bronius Markauskas, žemės ūkio ministras

Bronius Markauskas

Yra toks ministras. Dirba. Lanko ūkininkus, nukentėjusius nuo liūčių. Buvusios aistros protestuoti ir blokuoti kelius nebeliko. Kažką nedaug padėjo mamos ūkiui, tai atsidūrė VTEKe.

Išankstinis įvertinimas: 6, dabartinis įvertinimas: 5

Raimundas Karoblis, krašto apsaugos ministras

Raimundas Karoblis

Krašto apsaugos ministru būti šiais laikais smagu. Ir finansavimas didėja, ir visuomenės dėmesio netrūksta, ir, jei kas ne taip, galima besti pirštu į „auksinių šaukštų“ ministrą Oleką. Ministras dirba profesionaliai, skandalų išvengė, krašto apsauga virsta europietiška, efektyviai struktūra. To buvo tikėtasi nuo pat pradžių, tad geras ministro darbas nenustebino.

Išankstinis įvertinimas: 9, dabartinis įvertinimas: 9

Eimutis Misiūnas, vidaus reikalų ministras

Eimutis Misiūnas

Pernai rašiau, kad ministras atitinka aukšto valstybės tarnautojo kriterijus ir iš esmės tai pasitvirtino. Tuo pačiu pats ministras ir viešumoje tapęs tokiu „pilku biurokratu“, kurį dažnai užgožia energingesnis ir regionais besirūpinantis viceministras Giedrius Surplys.

O išėjimai į viešumą ne visada pavyksta – būna sėkmingų (greita reakcija į Migracijos departamento nesusipratimus), būna nusikalbėjimų (pasisakymai apie vyriausybę, kuri mąsto apie lietuvių grąžinimą, kai emigracijos saldo šiemet yra rekordinis minus 35 tūkstančiai). Valstybės tarnybos pertvarkos aktai registruojami tik dabar, tad tempo tikrai trūksta.

Išankstinis įvertinimas: 6, dabartinis įvertinimas: 5

Žygimantas Vaičiūnas, energetikos ministras

Žygimantas Vaičiūnas

Kas toks? Šioje vyriausybėje Evaldo Gusto vaidmenį atliekantis ministras, apie kurį niekas nežino, niekas nekalba ir, turbūt, nepažįsta net ir pačios ministerijos darbuotojai.

Žiniasklaidoje rečiausiai minimas ministras, o ir pati ministerija tokia, apie kurią vis pakalbama – kam ji mums tokia reikalinga. Tai jis tiesiog yra, nors prieš metus lūkesčių buvo daug.

Išankstinis įvertinimas: 8, dabartinis įvertinimas: 4

Milda Vainiutė, teisingumo ministrė

Milda Vainiutė

Jeigu atvirai – geriau už Juozą „Nestukačių“ Bernatonį, nes už jį būtų geriau netgi fikusas, tačiau realiai nelabai vykęs socialdemokratų eksperimentas, kuriuo jie patys pasipiktino ir prašė premjero ją pakeisti. Viešumoje nesurezga sklandaus sakinio, nežino elementarių istorinių dalykų, jai pavaldžios įstaigos po pusę metų dirba be vadovų, o konkursai virsta skandalais.

Na, labai ne kažką. Jeigu reikėtų rinkti prasčiausiai dirbantį ministrą – besčiau pirštu būtent čia.

Dabartinis įvertinimas: 2

Trūksta kariaunai ir jos vadui vieno labai svarbaus dalyko. Vizijos. Ugnelės. Energijos. Tikėjimo tuo, ką daro. Jeigu šitai būtų matoma viešai, būtų atleidžiama daug klaidų. Bet, deja, to nėra ir dėl to labiausiai gaila.
Andrius Tapinas

Štai tokia premjero kariauna. Nėra lengva jai dirbti, kai ir pats vadas visą laiką vaikšto persikreipęs, nes vienos akies nuo Daukanto aikštės ir netrukus atsilaisvinančios vietos nenuleidžia.

Nėra ta kariauna labai bloga. Yra keli labai geri kariai, yra keli beviltiški, yra vagos negadinantys vidutiniokai. Vis dar yra argumentas, kad reformos per metus nepasidaro, tad bus labai įdomu į kariauną pažvelgti po metų.

Bet trūksta kariaunai ir jos vadui vieno labai svarbaus dalyko. Vizijos. Ugnelės. Energijos. Tikėjimo tuo, ką daro. Jeigu šitai būtų matoma viešai, būtų atleidžiama daug klaidų. Bet, deja, to nėra ir dėl to labiausiai gaila.

Ir, žinoma, pagrindinė kritika – Vyriausybė yra senstanti. Deja.

Haiku

Ministras stengias
Biurokratai šypsosi
Praeis ir šitas