Tarsi nužengęs iš Kremliaus rūmų, kurių šeimininkams daugiatūkstantinės Navalno demonstracijos irgi visada atrodo, kaip kelių šimtų viskuo nepatenkintų piliečių pasivaikščiojimas.

Bet kuris Saulius Skvernelis čia kalba?

Tas, kuris lygioje vietoje įkaitina situaciją iki virimo paskelbdamas apie perversmą ir Rusijos specialiąsias tarnybas, o po to lyg niekur nieko sekmadienį išplatina pareiškimą, kuriuo sveikina teisėtas pilietinio protesto formas.

Ir tada kyla logiškas klausimas – premjere, ar jums viskas gerai? Seniai nebuvau matęs tiek policijos ir teisėsaugos Vilniaus gatvėse kaip sekmadienį priešpiet. Antiriaušinės pajėgos, ginkluoti pareigūnai, technika, per televiziją netgi jau buvo pradėta kalbėti, kad paruoštos vandens patrankos.

Visi įsitempę, pareigūnai nuolat palaiko ryšį, dairosi tarsi laukdami, kada iš Operos ir baleto teatro po „Spragtuko“ išnirs smogikai, susijungs su teroristais iš Lietuvos mokyklų ir pradės naikinti viską iš eilės, nieko nesigailėdami.

Ir kodėl? Nes mūsų šalies vyriausiajam policininkui išmušė saugiklius?

Reikėjo matyti, kaip atsipalaiduoja policininkų veidai ir laikysenos, kai nusitiesė žmonių grandinė, nuskambėjo Lietuvos himnas ir visi, jauni ir seni, vedini savo vaikais ir anūkais patraukė gatvėmis, šypsodamiesi ir dėkodami pareigūnams už jų tarnybą. Ir neabejoju, kad daugelis policininkų viduje tikrai norėjo įsijungti į bendrą grandinę.

„Jam visai stogas nuvažiavo“, – nugirdau besišnekučiuojančius du patrulius. Nežinau, apie ką jie kalbėjo ir nesiimu spėlioti. Gal apie kokį kolegą.

Ir būtų gražu, jei Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis šiandien būtų atsiprašęs už per aštrią reakciją ir už sukeltą įtampą. Visų pirma, pareigūnų, kurie dėl jo kaltės buvo pasiruošę viskam, o darbo turėjo tiek, kad teko pabarti vieną neblaivų asmenį.

Bet ne, fantastika antrame aukšte – „išėjo ne tiek ir daug žmonių“, sako premjeras. Gal pritarėjai jums retušavo nuotraukas.

Jeigu 8000 yra nedaug, kiek yra daug, premjere? 15 000? 25 000? Sakykit, premjere, nesidrovėkit, ateičiai būtų gerai žinoti.

O man širdyje kilo virpulys atsistojus į gyvą keturių kilometrų grandinę ir žygiuojant Vilniaus gatvėmis. Ir šypsantis. Kažkas labai gerai pasakė – į gatves išėjo inteligentiški žmonės. Išėjo palaikyti mokytojų. Pikti ir nepatenkinti dėl valdžios cinizmo, užsispyrimo ir arogancijos. Bet nerėkiantys, nedaužantys langų ir nesvaidantys akmenų.

Besišypsantys. Ir valdžios žmonėms tos šypsenos turėtų suskambėti kaip tikrasis paskutinis skambutis.

Premjero balselis strateginei komunikacijai Skirmantas Malinauskas sudėliojo įvairių partijų – socdemų, konservatorių, liberalų, darbiečių – atstovų nuotraukas ir štai parodė, kas gi dalyvavo šiame proteste.

Ech, vaikai, vaikai, ši valstybė vis dar ne jūsų svajonių policinė, o demokratinė ir kiekvienas pilietis gali jungtis arba nesijungti į protestą.

Premjeras iš karto rėkia – apokalipsė, griūva valstybė, neįvyks treji rinkimai. Ir kai rašau „rėkia“, tai nė kiek neperdedu. Realiai rėkia. Jeigu turėtų tarnybinį bananą, tai visi čia pamatytume, kas „komandiras“ ir ką jis gali.
Andrius Tapinas
Ar buvusiam švietimo ministrui ir dabar teisiamam Steponavičiui derėjo žygiuoti už mokytojus? Graudžiai ir nelogiškai jis atrodė gyvojoje grandinėje, bet turi tam teisę, o visi kiti turi teisę įvertinti politikų tikslus.

Nebuvo tik Valstiečių ir žaliųjų politikų. Bet tai nenuostabu – jie vaikšto tik ten, kur leidžia ponas.
Mes pasakėm – jokių politikų ant scenos ir nepaisant didžiulio spaudimo ir veržimosi, jų ten nebuvo. Ten buvo tik žmonės, su kuriais ir dėl kurių ėjome – Mokytojai ir juos palaikančios profesinės sąjungos.

„Ar mes prašome nerealių dalykų?“ – nuo scenos klausė profesinės sąjungos, kuri tuoj susiurbs į save mokytojus iš visų kitų, pasyviai linksinčių ir gulinčių po Vyriausybe, sąjungų, lyderis Andrius Navickas?

Atrodytų, kad ne. Vienas iš protesto reikalavimų – sustabdyti biudžeto priėmimą ir aptarti galimybes atrasti pinigų mokytojams, užgesinti gaisrą ir po švenčių sėsti rimtoms nuoseklioms deryboms.

Premjeras iš karto rėkia – apokalipsė, griūva valstybė, neįvyks treji rinkimai. Ir kai rašau „rėkia“, tai nė kiek neperdedu. Realiai rėkia. Jeigu turėtų tarnybinį bananą, tai visi čia pamatytume, kas „komandiras“ ir ką jis gali.

Savaitei – sako opozicija, Mišrios grupės Seimo nariai, ekspertai. Savaitei atidėkit, na, pasitarkit, nespjaukit mokytojams į akis.

Ne – sako valdantieji. Duskit – sako jie. Mūsų galia, mūsų valdžia, mes jūsų nebijom. Kas jūs tokie, mokytojai, medikai, profesinės sąjungos, jaunimas ir senjorai. Ir ne tiek jau daug jūsų atėjo, jeigu ką.

Genialusis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis netgi turi pasiūlymą – sukurti neformalią grupę, kuri rūpintųsi švietimu. Taip, kai namas dega, reikėtų perdėlioti indus, kad estetiškiau atrodytų.

Biudžetas antradienį bus priimtas, Seimo narių gretos išrikiuotos ir šmaukštelta bizūnu, kad nebūtų minčių nereikalingų.

Bet aš norėčiau kreiptis tiesiai į valdančiuosius žmones:

Jonai Jaruti, jūs buvote Skapiškio vidurinės mokyklos mokytoju
Aušrine Norkiene, jūs buvote Tauragės „Versmės“ gimnazijos muzikos mokytoja
Arūnai Gumuliauskai, jūs buvote Šiaulių universiteto gimnazijos istorijos mokytoju
Aušra Papirtiene, jūs buvote Kauno Kovo 11-osios gimnazijos etikos mokytoja
Valerijau Simulik, jūs buvote Šiaulių Gytarių progimnazijos direktoriumi
Levute Staniuviene, jūs buvote Bartuvos vidurinės mokyklos pradinių klasių mokytoja
Robertai Šarknickai, jūs buvote Alytaus gimnazijų mokytoju

Rytoj pakelsite rankas, o poryt nuleisite akis, kai susitiksite buvusius kolegas mokytojus ir jie paklaus, o kaip tu balsavai tą antradienį?

Jūs priimsite biudžetą meluodami, šantažuodami, baugindami ir kiršindami.

Jūs priimsite biudžetą atsisakę demokratinėms valstybėms būdingo pasitarimo ir kompromiso.

Jūs priimsite biudžetą nekreipdami dėmesio į tūkstančius žmonių ir dešimtis profesinių sąjungų gatvėse, nes „ne tiek ir daug išėjo“.

Gerai.

Bet kai gausit masinius neterminuotus mokyklų streikus, nes jūsų arogancija užkniso galutinai, kai prie jų dar prisijungs kitos profesinės sąjungos, o persiutę tėvai norės iškabinti akis, nesistebėkit, kaip čia taip nutiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2816)