Tačiau iki suskaičiuojant viščiukus dar pamėginsiu apžvelgti įdomiausias likusias merų „Mortal combat“ batalijas ir krištoliniame rutulyje pamatyti jų rezultatus, kad galėčiau pirmadienį pasakyti: „Na, taip, prašoviau čia pro šikšnelę kapitaliai.“

Pagrindinė kraują kaitinanti sekmadienio dvikova, žinoma, vyks Vilniuje. Tokio derbio sostinė neturėjo nuo tada, kai „Lietuvos rytas“ kovojo su „Sakalais“.

Pergalės kaina milžiniška, pralaimėjimo dar didesnė. Šie rinkimai Artūrui Zuokui turbūt garsiausia gulbės giesmė. Žinoma, jis talentingai sugeba atkurti save iš naujo ir nustebęs žiūrėti į ankstesnius savo klonus, purtydamas galvą ir sakydamas – „ne, ne, čia ne aš“, bet dar ketveri metai ant suoliuko jau būtų per daug.

Remigijui Šimašiui pralaimėti irgi ne fengšui, nes lieki tik su galimai/tariamai/menamai kieta Armonaitės partija ir ausyse skamba „pabandom iš naujo“.

Todėl tarprinkiminė kampanija nebuvo nuobodi – abu vyrai stengėsi iš peties. Riejosi, keikė vienas kitą, tapšnojo, priminė visas įmanomas svetimas nuodėmes ir kukliai nuleidę akis paprašė savųjų išrišimo.

Feikiniai profiliai, interneto testai su iš anksto nuspėjamais atsakymais, kreipimaisi į prokuratūrą, nakvynės pas kaimynus, susitarimai su bendruomenėmis, žmonų pareiškimai – kaip sakoma, balius neblogas, ant stalo nieko netrūko.

Abiejose šachmatų lentos pusėse išsirikiavo zuokizmą ar šimašizmą priėmę influenceriai – nuo socialinės erdvės pėstininkų ir rikių iki teatro scenos karalių.

Nepamenu, kad tiek mano pažįstamų žmonių būtų užėmę skirtingas lentos pozicijas – nuo Liudviko Andriulio ir Olego Šurajevo, salvėmis varančių raketas į Zuoko pozicijas iki kone paskutinę minutę megatiradą, skirtą esamam merui, paleidusio scenos grando Oskaro Koršunovo.

Kaip aš mėgstu, kai teatralai vienu sakiniu išsprendžia aviacijos problemas sakydami, kad „Air Lituanicos“ lėktuvai „ilgiau paskraidę būtų atsipirkę“.

Esant tokiam intensyvumui ir nervui abi pusės sėkmingai apturėjo ir savo WTF momentą. Zuokui tai greičiausiai buvo nuostabi nuotrauka su Sirijaus pasiuntiniu Mindaugu Puidokui, o Šimašiui – jo žmonos Agnės įrašas Facebooke, kuriame, matyt, sulaukus kritikos dėl aplankyto „Soho“ klubo ji suskato teisintis, kad Remigijus nėra gėjus, o ji pati nėra lesbietė ir kad jiedu yra laimingi heteroseksualai, tik laiko dabar neturi.

Ir čia ne pasiteisinimas, o paskalas užkertantis įrašas. Ne, tikrai ne pasiteisinimas. Tikrai ne. Tikrai. Ne.
Šimašiaus persvaros laikytojai turėtų neramiai dairytis per petį. Bet vis dėlto 15 procentų skirtumas yra pernelyg, kad „būsiu jūsų kaimynas“ sugebėtų ją atlošti.
Andrius Tapinas

Tad kas laimės? Zuokas sugeba nustebinti, jo kampanija buvo įdomesnė ir aiškiai brangesnė (beje, būtų labai įdomu pamatyti skaidrias kampanijų išlaidų ir rėmėjų ataskaitas iš abiejų pusių), tad Šimašiaus persvaros laikytojai turėtų neramiai dairytis per petį. Bet vis dėlto 15 procentų skirtumas yra pernelyg, kad „būsiu jūsų kaimynas“ sugebėtų ją atlošti.

Prognozė: Šimašius 54, Zuokas 46.

Panevėžys

Antroji pagal įdomumą dvikova netikėtai susiformavo Panevėžyje, kur jėgas prieš teismo nušalintą, į pareigas negrįžusį, bet labai vis tiek žmonių mylimą Rytį Račkauską suvienijo jo varžovas Urbšys ir Panevėžio konservatoriai, vedami Rasos Juknevičienės. Na, netikėtas duetas, ką ir sakyti. Cituojant patį Urbšį, „ne iš meilės“. Bet, žinot, kai ne iš meilės, tai po to ir smurtas artimoj aplinkoj prasideda.

Bijau, kad Panevėžio žmonėms tokia Štepselio ir Tarapunkos pora gali nelabai patikti, nes

a) žmonės linkę padėti tam, prieš kurį visi;

b) STT įsikišimas į mero gyvenimą, kaip matėme kai kuriuose rajonuose, deja, yra kone pergalės garantas.

Dabar skirtumas tarp Račkausko ir Urbšio 11 procentų, Urbšys gali gauti konservatorės Grigienės balsus (15 procentų, bet gaus tikrai ne visus), bet jau tikrai ne „valstiečių žaliųjų“, kurių kandidatas rinko beveik 10 procentų, tad, kaip sakė Paksas, tas ant to.

O pamatę naujai iškeptą tandemą neutralūs panevėžiečiai gali dar ir susitelkti aplink merą, kuriam Vilniaus ponai „trukdo dirbti“.

Bet kuriuo atveju Panevėžiui bus ne kažkas.

Prognozė: Račkauskas 52, Urbšys 48.

Klaipėda

Lengviausiai prognozuojamas didmiestis. Esamasis meras Grubliauskas po pirmo turo užtikrintai pirmauja prieš „valstiečių“ iškeltą uosto direktorių Vaitkų, vykdo aktyvią kampaniją, jam ateis nemaža dalis konservatorės Bilotaitės ir jaunojo Gentvilo rinkėjų balsų, tad antrasis turas turėtų būti pasivaikščiojimas parke.

Prognozė: Grubliauskas 61, Vaitkus 39.

Marijampolė

Su dainomis ir šokiais vyksta Marijampolės mero rinkimai. Raudoną spalvą mylinčiame mieste po dviejų monumentalių senosios kartos merų – Brazio ir Lunskienės socdemai iškėlė jauną Povilą Isodą, o „valstiečiai“ irgi ne patį seniausią Kęstutį Mažeiką. Skirtumas tas, kad Povilas kas dieną dirba su miestu ir žino niuansus, o Seimo narys Kęstutis iš didelio miesto retkarčiais atvažiuoja susitikti su rinkėjais.

Skirtumas tarp jų beveik 20 procentų ir niekaip nematau, kokiais būdais Mažeika galėtų jį likviduoti. Trečioje vietoje likusios TS-LKD kandidato rinkėjai tikrai nebėgs gelbėti vagoje įklimpusio valstiečio traktoriaus.

Prognozė: Isoda 63, Mažeika 37.

Lazdijai

Dar vienas įdomus miestas, kur subyrėjo ilgus metus statyta gražiausio Lietuvos mero Artūro Margelio smėlio pilis, o antrajame ture absoliučiai visos rajono politinės jėgos susibūrė į „Permainų koaliciją“, dar kitaip vadinamą „Bet kas, tik ne Artūras“. Vilniuje irgi panaši yra.

Darinys fantastiškas – po viena vėliava konservatoriai, „valstiečiai“, socdemai ir „tvarkiečiai“. TS-LKD skyriaus pirmininkas paaiškino, kad taip nutinka, kai „tikslas yra ne valdžia, o žmogus“. Teisybė – ypač kai tas žmogus yra Margelis.

Margelio oponentė yra žemės ūkio viceministrė ir trečioji Skvernelio prezidentinio štabo mūza Ausma Miškinienė. Nors skirtumas tarp jų pirmajame rate buvo nepilnas procentas, tačiau visos susijungusios Lazdijų politinės srovės ir čiurkšlės turėtų nuplauti Margelio ambicijas į melioracinius Lazdijų krašto griovius.

Prognozė: Miškinienė 57, Margelis 43.
Po viena vėliava konservatoriai, „valstiečiai“, socdemai ir „tvarkiečiai“. TS-LKD skyriaus pirmininkas paaiškino, kad taip nutinka, kai „tikslas yra ne valdžia, o žmogus“. Teisybė – ypač kai tas žmogus yra Margelis.
Andrius Tapinas

Anykščiai

Iš viso nelabai aišku, kam dar Anykščiuose reikalingi merų rinkimai. Yra du žmonės ir jie tarpusavyje rotuoja – iš pradžių Kęstutis Tūbis „merauja“, o Sigutis Obelevičius jį pavaduoja, o po to atvirkščiai, ir taip kas ketveri metai.

Abu kandidatai turi problemėlių – prieš praėjusius rinkimus Obelevičius, jo paties žodžiais tariant, tiesiog skolino pinigų labai laisvo elgesio moteriai, o prieš šiuos rinkimus pas Tūbį apsilankė STT ir labai keista, kad tai automatiškai netapo jam pergalės garantu.

Plaštakės prieš STT – toks pasirinkimas sekmadienį laukia Anykščių krašto žmonių, kuriems tai tikriausiai yra bausmė už iškirstą Anykščių šilelį.

Prognozė: Obelevičius 52, Tūbis 48.

Kazlų Rūda

Kodėl šis nedidelis rajonas pagal įdomumą pateko į topą? Nes čia rinkimus laimėjo visuomeninis komitetas „Už jaunąją Sūduvą“, kuris visiškai neįtikėtinai ir neįprastai ir yra tas tikrasis visuomeninis komitetas, sudarytas iš bendruomenės narių.

Jų lyderis Mantas Varaška 8 procentais pirmauja prieš socdemą fantastiškai tinkančia pavarde Justiną Kazlą ir turėtų išlaikyti persvarą, o mes turėsim progą įvertinti, kaip atrodys visuomeninio komiteto valdomas rajonas.

Prognozė: Varaška 55, Kazla 45.

Klaipėdos/Mažeikių/Šilutės rajonai

Ir pabaigai iš karto trys vakariniai rajonai, kurių antrieji turai labai panašūs – trys jaunos (politine prasme) konservatorės meta iššūkį trims pagyvenusiems (politine prasme) vyrukams iš įvairių partijų, ir po pirmojo turo šitos porelės žygiuoja taip meiliai susiglaudusios, kad gražu žiūrėti.

Klaipėdos rajone svetimos žemės artojas „valstietis“ Bronius Markauskas tik pusantro procento pirmauja prieš Rasą Petrauskienę, Mažeikių rajone „tvarkietis“ Macevičius neturi ir procento prieš Liną Rimkienę, gal tik Šilutėje (matyt, dėl to, kad STT kratė) dar vienas „tvarkietis“ Laurinaitis turi 8 procentų persvarą prie Sandrą Tamašauskienę.

Mūsų regionuose dar stipri patriarchalinė struktūra, tad pranašumą automatiškai turėtume atiduoti pagyvenusiems vyrams (politine prasme), bet bus labai įdomu stebėti – o galgi vis dėlto netikėtos permainos?

Tačiau spėju, kad rezultatas trijuose rajonuose bus 3:0 vyrų naudai. Bet ne dėl to, kad jie vyrai (politine prasme), o todėl, kad konservatoriai regionuose tiesiog neturi draugų.

Intrigos sekmadienį tikrai bus daugiau, tačiau turbūt ir po antrojo turo žiūrėsim į galutinius sąrašus, į naujai išrinktus STT purtytus merus ir murmėsim – permainos, permainos, dar ne dabar. Išskyrus Lazdijus – ten yra „Permainų koalicija“.

Haiku

Renkam tą patį

Kad tik blogiau nebūtų

Dūsausim vėliau

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)