Prieš rinkimus – neregėtas aktyvumas, toks, kad galima pagalvoti, kad visiems ne vis tiek. Ne, ne tik. Visiems labiausiai už viską rūpi šalies ateitis, ir žmonės negaili dėmesio, jėgų ir laiko, kad tik dalykai pasikeistų.

Nė vienas rinkimų kampanijos nusišnekėjimas nelieka nepastebėtas. Kiekviena mažaraščių kandidatų rašybos, skyrybos, logikos klaida pastebėta, apibraukta ir paviešinta, padėta kiekvienam rinkėjui ant internetinio kilimėlio prie durų – ne, tikrai niekas nesakys, kad jų neįspėjo apie tai, kad negalima balsuoti už tuos, kas lyg ir norėtų valdyti šalį, tačiau dar neišmoko valdyti net savo liežuvio, vargu ar moka užsisagstyti drabužius be pašalinių pagalbos ir šiaip jau dar nesugeba skaičiuoti iki šimto ir painiojasi rašybos taisyklėse, kurių išmokstama šeštoje klasėje.

Šiandien savo pašto dėžutėje radau rinkiminę agitaciją iš kandidatės, kuri balotiruojasi Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje. Gerai, kad dar neparašyta „baliotyruojasi“, kaip taria kai kurie kandidatai, kurie didelės raiškos televizijoje matosi taip ryškiai, kad žiūrovai užsidengia veidą ranka ir kūkčiodami ilgisi laikų, kai raiška būdavo prastesnė ir garsas – prasčiau girdimas; viena priežasčių, kodėl Lietuvos nacionalinio radijo pirmoji programa turi tiek daug klausytojų kaimo vietovėse tarp vyresnio amžiaus žmonių yra ta, kad daugumas jų turi labai blogus radijo imtuvus ir dėl prasto garso nesugeba suvokti turinio klaikumo – aš kažkada, kai buvau jų korespondentas Londone, dėl to ir buvau klausytojų mėgiamas, kad jiems blogai girdėjosi ir jie beveik nesuprato, ką kalbu.
Nė vienas rinkimų kampanijos nusišnekėjimas nelieka nepastebėtas. Kiekviena mažaraščių kandidatų rašybos, skyrybos, logikos klaida pastebėta, apibraukta ir paviešinta, padėta kiekvienam rinkėjui ant internetinio kilimėlio prie durų – ne, tikrai niekas nesakys, kad jų neįspėjo apie tai, kad negalima balsuoti už tuos, kas lyg ir norėtų valdyti šalį, tačiau dar neišmoko valdyti net savo liežuvio.
Andrius Užkalnis

Kodėl Vilkaviškio kandidatė mėto savo reklamas į mano pašto dėžutę Vilniuje? Ji nežino, koks čia miestas? Ar „Vilkaviškis“ ir „Vilnius“ turi tokias pačias pirmąsias raides, ir ji pamanė, kad to bus gana, nes vis tiek daugiau trijų raidžių nepaskaito?

Idiotiški vaizdo klipai („ką tiu?“) ir improvizuotų vestuvinių-agitacinių, vokalinių-instrumentinių partinių-rinkiminių ansamblių pasirodymai ežero pakrantėje su jų debiliškais dainų tekstais irgi susilaukia atpildo ir patyčių ir gauna velnių lygiai tiek, kiek nusipelno. Žinoma, būtų neteisinga sakyti, kad tie dainų tekstai labai išsiskiria iš bendros lietuviško popso poezijos. Ne, jie maždaug tokie, kaip dainos, grojančios per radiją, ir galbūt atsilieka tik nuo pagarsėjusio Klonio gatvės laikų dainuojamosios poezijos hito apie sysalus („Oi ta Stankė tai panelė / neatgaus savo dukrelės / sysalams pardavinėjo / pinigėlių daug norėjo“), kurį atliko nepripažinta country žvaigždė Arvydas Brunius.

Visas tas nesuvaidintas aktyvumas kartu ir džiugina, ir liūdina, nes yra kažkur matytas. Prieš ketverius metus, kai visiems irgi buvo ne vis tiek, na, gal ir ne taip, kaip dabar, bet žmonės irgi stengėsi, spirgėjo, aktyvumą rodė, rašė, diskutavo. Tačiau kas iš to? Gerai matyti, kas iš to. Nelabai kas. Buvo daug pastangų, ir visas garas nuėjo į švilpuką.
Šiandien savo pašto dėžutėje radau rinkiminę agitaciją iš kandidatės, kuri balotiruojasi Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje. Gerai, kad dar neparašyta „baliotyruojasi“, kaip taria kai kurie kandidatai, kurie didelės raiškos televizijoje matosi taip ryškiai, kad žiūrovai užsidengia veidą ranka ir kūkčiodami ilgisi laikų, kai raiška būdavo prastesnė ir garsas – prasčiau girdimas<...>. Kodėl Vilkaviškio kandidatė mėto savo reklamas į mano pašto dėžutę Vilniuje? Ji nežino, koks čia miestas?
Andrius Užkalnis

Iš viso to aktyvumo prieš ketverius metus turime, ko gero, lėčiausią ir labiausiai komišką vyriausybę laisvos Lietuvos istorijoje, kurios didžiausias pasiekimas yra nenuilstamas medžiagos kūrimas internetiniam humorui. Su jų pasisakymais tiesiog nieko nereikia daryti: jie viską padaro už mus. Kažkada buvo pasakyta, kad lengviausias darbas pasaulyje yra televizijos orų pranešėjo pareigos San Diege, Kalifornijoje: ten tiesiog visada geri orai.

Ne, dar lengvesnis darbas yra kurti internetinį humorą Lietuvoje prieš šiuos rinkimus. Jokių pastangų: tik įkeli filmuką ar vaizdelį visuotiniam juokui ir tu turi pusę milijono laimingų žiūrovų.

Tačiau kaip atsitinka, kad tie iškamšos vėl ir vėl atsiranda, ir štai dar vieną kadenciją baiginėja?
Todėl, kad visa vadinamoji aktyvi karta yra tik pokemonų gaudytojai, visomis prasmėmis. Jų gyvenimas yra virtuali realybė, kur geri darbai daromi, nuspalvinus profilio nuotrauką kokios nors šalies vėliavėlės spalvomis. Jie susipažįsta, draugauja, mylisi ir skiriasi internete, ir neturi dėl to jokių problemų, nes geresnių draugysčių ir meilės jiems nenusimato, o internetinis išsiskyrimas yra tvarkingesnis, aiškesnis ir net kažkoks tauresnis už santykių aiškinimąsi tikrame gyvenime.
Iš viso to aktyvumo prieš ketverius metus turime, ko gero, lėčiausią ir labiausiai komišką vyriausybę laisvos Lietuvos istorijoje, kurios didžiausias pasiekimas yra nenuilstamas medžiagos kūrimas internetiniam humorui. Su jų pasisakymais tiesiog nieko nereikia daryti: jie viską padaro už mus.
Andrius Užkalnis

Daugelis jų jau seniai pamiršę bet kokias senamadiškas mintis apie darbą, kuris jiems yra toks pat absurdiškas ir nereikalingas, kaip laidinis telefonas arba rašomoji mašinėlė: kam dirbti, jei galima (a) melžti tėvus, (b) įkurti startuolių bendrovę, (c) įsidarbinti nevyriausybinėje organizacijoje ir įsisavinti lėšas tolerancijos skatinimui ir kovai su patyčiomis?

Jų gyvenime nebėra vietos jokiai veiklai, kuriai negali parsisiųsti programėlės. Daugelis jų nebesugeba vartyti popierinių leidinių ir juos purto ir brauko pirštu, laukdami, kada pasikeis vaizdas puslapyje. Negaliu garantuoti, bet daugelis jų turbūt nė nesugebėtų patenkinti savęs lytiškai rankos pagalba, jei namie išjungtų internetą (gal tik kai kurie, prisimenantys, kaip naudotis SMS žinutėmis, parašytų draugui ir paklaustų pagalbos). Kai jiems išsikrauna telefonas, jie nebesugeba nė šiukšlių išnešti į konteinerį, nes kaip tu tą konteinerį rasi be išmaniosios programėlės.

Jie nežino net aplinkinių gatvių pavadinimų, nemoka orientuotis pagal instrukcijas „į kairę“ ir „į dešinę“, žemėlapis jiems toks pat nematytas dalykas, kaip ir atsuktuvas. Jei jiems pasakai apie penkis aštuntadalius, jie pažiūri į tave paklaikę, lyg tu jiems būtum pasiūlęs susiorientuoti aplinkoje pagal žvaigždes.
Tačiau kaip atsitinka, kad tie iškamšos vėl ir vėl atsiranda, ir štai dar vieną kadenciją baiginėja?
Todėl, kad visa vadinamoji aktyvi karta yra tik pokemonų gaudytojai, visomis prasmėmis. Jų gyvenimas yra virtuali realybė, kur geri darbai daromi, nuspalvinus profilio nuotrauką kokios nors šalies vėliavėlės spalvomis.
Andrius Užkalnis

Parašiau visa tai ir pasijutau senas bambeklis, bet velniai nematė: aš ir pats Vilniuje dažnai važinėju su navigacija. Aš irgi toks pats, beveik. Tik čia ne apie mane, aš tik rašytojas ir aš, beje, atlieku savo pilietinę pareigą, dirbu ir moku mokesčius. Čia apie juos.

Visa tas realaus gyvenimo neįgalumas, deja, galioja ir to vadinamojo jaunimo pilietiniam sąmoningumui.

Jie yra, kaip čia pasakius, yra sąmoningi ir padarys absoliučiai bet ką, kad tik visiems būtų geriau, išskyrus vieną dalyką. Rinkimų dieną jie tikrai nepakels subinės nuo kėdės ir nenueis per tris namus iki rinkimų apylinkės pabalsuoti.

Jie spaudys „patinka“, kruopščiai pasirinks emocinės reakcijos mygtuką – liūdną, nustebusį, kvatojantį, jie netingės dalintis filmukais apie politikus, o kai kurie jų net patys išmoks tokius gaminti, ir gamins, jei reikės, per naktį. Keturias, penkias valandas. Jie parašys šimtus žinučių pažįstamiems ir nepažįstamiems, kad šie irgi pažiūrėtų tą politinę satyrą ir ja pasidalintų. Jei reikės, jie net įsijungs Andriaus Tapino laidą internete ir, tiesą sakant, jie net gali nuvažiuoti į laisvės pikniką, nes tai irgi lyg ir internetinis renginys, tai čia viskas gerai. Dar kartą kartoju – padarys bet ką, tik ne tai, ko reikia.
Rinkimų dieną jie padarys galybę dalykų – įdiegs naują operacinę sistemą planšetėje, užsiplikys retos Nepalo arbatos (tiksliai pagal instrukcijas ekologiniame puodelyje, kurį jiems sukūrė labai pasistūmėję ir plačiai mąstantys draugai), pasveikins virtualų draugą Bolivijoje su vardadieniu, gal net pasižiūrės internete, kaip pačiam gamintis veganiškus sušius iš nevirtų ryžių, paskui nufotografuos ir įkels į internetą, bet, gink Dieve, nesugaiš pusvalandžio, kad nueitų ir įmestų kelis lapelius, kad ateinančius keturis metus valdžioje būtų bent keliais nevalingais, kvailumo nelaikančiais ir sauskelnių nenaudojančiais, pavojingais kretinais mažiau.
Andrius Užkalnis

Rinkimų dieną jie padarys galybę dalykų – įdiegs naują operacinę sistemą planšetėje, užsiplikys retos Nepalo arbatos (tiksliai pagal instrukcijas ekologiniame puodelyje, kurį jiems sukūrė labai pasistūmėję ir plačiai mąstantys draugai), pasveikins virtualų draugą Bolivijoje su vardadieniu, gal net pasižiūrės internete, kaip pačiam gamintis veganiškus sušius iš nevirtų ryžių, paskui nufotografuos ir įkels į internetą, bet, gink Dieve, nesugaiš pusvalandžio, kad nueitų ir įmestų kelis lapelius, kad ateinančius keturis metus valdžioje būtų bent keliais nevalingais, kvailumo nelaikančiais ir sauskelnių nenaudojančiais, pavojingais kretinais mažiau.

Jūs manote, kad aš neteisus? Įrodykite man tai. Rinkimų dieną ateikite ir balsuokite, net jei šimto metrų maršrutą iki rinkimų apylinkės reikės parsisiųsti iš interneto. Padarykite tai, arba dar ketverius metus bus labai lengva gaminti interneto memus.