Deja, rinkimų sąrašo eilės numeriai ir prie jų esančios pavardės atskleidė, kad partijos „žalumas“ tebuvo scenos prožektorius, nukreipęs madingos žalios šviesos srautą į šios partijos lyderį arba, teisingiau pasakius, savininką – Ramūną Karbauskį. Panašu, kad LŽVS bus dar viena partija, kuri veiks kaip privati įmonė, kurioje visus sprendimus direktorius nuleis savo pavaldiniams, o šios partijos politikos tėvas, kūnas ir šventoji dvasia bus viename asmenyje.

Nepartinių legionierių LŽVS suskaičiavau visai nemažai – net 44. Sąraše esantys žmonės yra kažkuo pagarsėję ir visi, suprantama, R. Karbauskiui pritariantys. Aukštose sąrašo vietose yra ir Ramūno Karbauskio verslo kolegos, ir politiniai perbėgėliai, ir Vyskupų konferencijos interesų atstovai, ir net rėksmingi atskalūnai. Išties, komanda yra marga, bet tikrai ne žalia, vakarietiška to žodžio prasme. Be to, aiškiai matyti, kad žalieji, Vakaruose vis labiau krypstantys į kairįjį politinio spektro flangą, Lietuvoje bus toli dešinėje.
Ar tarp parduodamų traktorių žalių yra? Yra! O „Glyfos Supreme 450 SL“ etiketėje žalią spalvą taip pat rasime! Tad, kur problemos? Pavadinkim partiją valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir nesukim sau galvos, vyrai!
Artūras Rudomanskis

Kodėl kalbu apie LVŽS žalumą būtuoju laiku? Todėl, kad žvelgiant į tą sąrašą žalia spalva išbluko. Ką jau bekalbėti apie Ramūno Karbauskio vadovaujamo „Agrokoncerno“ požiūrį į sveiką aplinką ir ekologiją. Ar galingų traktorių, kombainų ir kitų žemės ūkio padargų importas ir pardavimas – žalia ir ekologiška veikla? O trąšų ir pesticidų importas ir prekyba? Ramūnas Karbauskis, atrodo, tame nemato jokios problemos. Ar tarp parduodamų traktorių žalių yra? Yra! O „Glyfos Supreme 450 SL“ etiketėje žalią spalvą taip pat rasime! Tad, kur problemos? Pavadinkim partiją valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir nesukim sau galvos, vyrai!

Tačiau labai jau veidmainiškai, net anekdotiškai atrodo Europos Parlamentaro Broniaus Ropės aktyvi, nors ir teisinga, kova prieš glifosato naudojimą, kuris, anot paties LŽVS pirmininko pirmojo pavaduotojo, turi būti uždraustas, nes yra labai kenksmingas žmogui. Tik ar tą B. Ropė bandė pasakyti ir „Agrokoncerno“ bei „žaliųjų“ valstiečių partijos savininkui Ramūnui Karbauskiui? Kiek ilgai stebėsime šį valstiečių politinį Naisių teatro spektaklį apie ekologiją ir rūpestį žmogaus sveikata?
Darosi akivaizdu, kad turime reikalą su oligarchiška klasika. Greičiausiai mūsų nacionalinės valdžios koridoriuose, po ta apsimestine rūpesčio Lietuva, jos kultūra ar švaresne aplinka kauke, paprasčiausiai bus tvarkomi „Rostselmaš“ kombainų, trąšų, pesticidų, grūdų prekybos, stambių ūkių, žemvaldžių ar net žemgrobių reikaliukai.
Artūras Rudomanskis

O ką galima pasakyti apie eilinius LŽVS narius? Ten išties yra puikių ir Lietuva tikinčių žmonių, tikrų žaliųjų. Tačiau apmaudu, kad progresyviausi žmonės lieka šešėlyje arba partijos sąrašo paraštėse. Rašau taip, nes teko susidurti su šią partiją kūrusiais ir ją puoselėjusiais tikrais bei idėjiniais žaliaisiais. Ypač jaunimu, kuris nestokoja gražių, kilnių, o svarbiausia, progresyvių idėjų. Tai jie buvo tie, kurie pirmieji atkreipė dėmesį į Astravo atominės elektrinės pavojų ir užmezgė naudingus ryšius su mūsų kaimyninių šalių žaliaisiais, kurių anuomet konservatoriai neįsileido į Lietuvą, nes, kaip visada, viską susiejo su Rusija. Tada Rusijos atomininkai prunkštė į kumštį, o dabar, matydami konservatorių raudas dėl Astravo, tikriausiai jau juokiasi susiėmę už pilvų.

Tačiau atrodo, kad LŽVS lyderiui tai nė motais, nes norint patenkinti savo politines ambicijas, galima paaukoti bet ką. Taip konservatoriai gali tapti ir pačiais geriausiais draugais, o atomininkai partijos sąrašo nariais. O mąstantis ir progresyvus jaunimėlis? Kam jis ir jo idėjos rūpi, kai valdžią ranka pasiekti galima. Tad jaunimui teks, matyt, laukti kito šanso, lankstytis savininkui arba jungtis prie socialdemokratų, arba Lino Balsio žaliųjų.

Darosi akivaizdu, kad turime reikalą su oligarchiška klasika. Greičiausiai mūsų nacionalinės valdžios koridoriuose, po ta apsimestine rūpesčio Lietuva, jos kultūra ar švaresne aplinka kauke, paprasčiausiai bus tvarkomi „Rostselmaš“ kombainų, trąšų, pesticidų, grūdų prekybos, stambių ūkių, žemvaldžių ar net žemgrobių reikaliukai. Kadangi tai pradeda ryškėti dar net neišrinkus naujojo Seimo, sunku net įsivaizduoti, kas bus toliau.

Belieka tik spėlioti, ar žaliųjų figos lapelis ir toliau puoš LŽVS pavadinimą ir dengs oligarcho kėslus įkopti į valdžios olimpą. O gal Ramūnas Karbauskis bus garbingas žmogus ir, nenorėdamas klaidinti rinkėjų, pervadins LŽVS, pavyzdžiui, į „Lietuvos žemės ūkio verslininkų sąjungą“?