Klaidinanti žinutė

Melagingas teiginys: „Sukurta klimato krizė galėtų būti panaudota gyventojams kontroliuoti arba pavergti“

Teiginys, kad klimato krizė sukurta žmonių kontrolei jau buvo paneigtas „Melo detektoriuje“ anksčiau. Klimato kaita yra žmogaus veiklos sukelti klimato ir orų pokyčiai. Todėl valstybėms būtina imtis priemonių, kurios užtikrintų, kad krizė būtų išspręsta. Visą išaiškinimą rasite ČIA.

Melagingas teiginys: „nuodugnūs Žemės klimato tyrimai rodo, kad pagrindinė temperatūra natūraliai kyla ir krinta. Tai vyksta jau daugelį metų. Tūkstančius metų. Nors visi sutinkame, kad privalome labiau rūpintis savo Žeme, žmogaus sukeliamas CO2 veiksnys yra labai perdėtas.“

Priešingai nei teigiama įraše, nuodugnūs tyrimai rodo, kad klimato krizę sukelia žmonės. Mokslininkai jau seniai sutinka, kad klimato kaita yra antropogeninė – tai yra, būtent sukelta žmogaus veiklos. Klimato kaita vyksta, kai dėl atmosferoje esančio vadinamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (pavyzdžiui, anglies dioksido, metanas ir kt.) pertekliaus, Saulės šiluma yra užsilaiko planetoje, todėl Žemės klimatas vis sparčiau kaista.

Daugiausiai šiltnamio efektą sukeliančių dujų sugeneruojama deginant anglis, naftą ir dujas, kertant miškus (nes medžiai padeda reguliuoti anglies dvideginio kiekius atmosferoje) ir užsiimant gyvulininkyste. Tai jau įrodo tūkstančiai dešimtmečius mokslininkų rinkti tyrimai, todėl tai vadinama moksliniu konsensusu – sutarimu, kuris pagrįstas turimais įrodymais.

Taigi žmogaus veikla sušildė atmosferą, vandenynus ir visą planetą, o tai kelia greitus atmosferos, vandenyno ir kt. pokyčius.

Tiesa, kad prie Žemės klimato prisideda ir natūralūs veiksniai. Tačiau, mokslininkai sutinka, jog žmogaus veikla yra pagrindinis veiksnys, todėl melaginga teigti, kad temperatūros kyla natūraliai, o žmogaus veiksnys yra perdėtas.

Klaidinantis teiginys: „Daugiau kaip 70 % pasaulio C02 emisijos sukuria vos 100 įmonių. Vis dėlto dažniausiai vartotojai yra tie, kurie nukreipti prieš vartotojus ir už tai baudžiami. Tuo tarpu turtuoliams leidžiama laisvai keliauti privačiais lėktuvais“

2017 m. buvo paskelbtas tyrimas, kuriame analizuota, kas į atmosferą išmetė daugiausiai anglies dvideginio 1988–2015 m. Nustatyti didžiausi teršėjai: Kinijos „Coal“ (14.32 proc.), Saudo Arabijos naftos kompanija „Aramco“ (4.50 proc.), Rusijos „Gazprom“ (3.91 proc.) ir kt. Iš viso, surinkta 100 pasaulinių kompanijų, kurių veikla tuo metu buvo atsakinga už ~70 proc. dvideginio emisijų. Kompanijos priklauso iškastinio kuro (naftos, anglies ir kt.) pramonei.

Tyrimo esmė buvo parodyti, kaip nuo, atrodytų, mažo kiekio kompanijų, priklauso visos planetos klimatas. Svarbu pabrėžti, kad šių kompanijų paslaugomis naudojasi beveik viso pasaulio gyventojai. Į šį sąrašą nepatenka turtuolių skraidymas privačiais lėktuvais, kaip minima įraše, o iškastinis kuras.

Šis teiginys parodo ir įrašo autoriaus logikos klaidą – prieš tai jis teigia, kad klimato krizė sukurta, kad žmogaus indėlis neva perdėtas, o vėliau tarsi tai paneigia, nes pamini emisijas, kurios ne atsiranda natūraliai, o jas sukuria kompanijos ir jų produktai, kuriuos kasdien naudoja pasaulio žmonės.

Taigi, remiantis aukščiau išvardintais teiginiais, galima teigti, kad įraše paskelbta melaginga ir klaidinanti informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją