Socialinių tinklų vartotojai paskleidė gandus, esą Australijos farmacijos įmonės „Blackmores“ gaminamame papilde Vitamin D3 1000IU yra grafeno oksido. Šiuos spėjimus išprovokavo kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašai, kuriuose tamsaus atspalvio tabletės bandomos veikti magnetu.

Pažvelgus į šio papildo informacinį lapelį galima rasti visą sudėtinių dalių sąrašą. Papildo veiklioji medžiaga yra cholekalciferolis kitaip dar žinomas, kaip vitaminas D₃. Tabletėje jo kiekis siekia 25 mikrogramus. Remiantis JAV Nacionalinio sveikatos instituto rekomendacijomis, tai maždaug atitinka suaugusio žmogaus paros normą (suaugusiam žmogui rekomenduojama vitamino D₃ kasdienė dozė – 10 – 20 mikrogramų).

Į tabletės sudėtį taip pat įeina pagalbinės medžiagos, tai – želatina, glicerolis, juodas geležies oksidas, raudonas geležies oksidas, lecitinas, vidutinės grandinės trigliceridai, mišrus (mažo alfa tipo) tokoferolių koncentratas, išgrynintas vanduo ir sojų aliejus. Geležies oksidas farmacijoje paprastai naudojamas kaip natūralus dažiklis, jis gali suteikti tabletei spalvą. Tai – vienintelės magnetinių savybių turinčios medžiagos iš visų išvardytų sudedamųjų dalių, tačiau vargu ar nedidelis jų kiekis galėtų reaguoti į magneto trauką.

Istorijų, kai naudojamos papildų tabletės reagavo į magneto trauką, iš tiesų būta, tačiau jos atspindi atvejus, kai farmacijoje buvo nusižengta taisyklėms. Pavyzdžiui, „The Times of India“ 2012 m. aprašė istoriją, kai žmogus iš Thanės miesto atvykęs pas gydytoją pasiskundė, kad jo naudojamus geležies papildus traukia magnetas. Pacientas tai įrodė gyvai pademonstruodamas šį eksperimentą. Apstulbęs gydytojas nusiuntė tabletes ištirti į laboratoriją ir sulaukė atsakymo, kad vienoje tabletėje buvo aptikta 117 mg geležies. Tai – 193 proc. viršijo informaciją, nurodytą papildo informaciniame lapelyje. Šis kiekis smarkiai viršijo nustatytas normas, todėl prekyba visa siunta šio gamintojo papildų buvo sustabdyta.

Taigi, nors yra pasitaikę atvejų ir demonstracijų, kuomet magnetas veikė papildų tabletę, šios situacijos yra išimtys iš taisyklės ir nebūtinai reiškia, kad papildo sudėtyje yra grafeno oksido. Išanalizavus „Blackmores“ gaminamo papildo Vitamin D3 1000IU sudėtį akivaizdu, kad šio elemento tabletėse nėra. Tiesa, nors šiuo metu vaistų gamyboje grafeno oksidas nenaudojamas, jo pritaikymo būdai plačiai tyrinėjami, o tarp jų yra bandymų užpatentuoti grafeno oksido, kaip veikliosios medžiagos pernešėjo, naudojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją