Belgas Geert Vanden Bossche pristato save kaip „vieną garsiausių virusologų pasaulyje“, tikina, kad yra prisidėjęs prie daugybės vakcinų kūrimo ir panašiai. Tačiau tiesa tokia, kad jis nėra mokslininkas, mokslininkų bendruomenė ne kartą viešai paneigė jo melagystes. Šis asmuo yra veterinaras, kuris skelbėsi, kad kuria savo „universalią vakciną“, tačiau taip niekada jos ir nesukūrė.

Jo vardu registruoti du patentai, nei vienas nebuvo pritaikytas praktiškai. Jis veikėjas jau buvo patekęs į „Melo detektoriaus“ akiratį, straipsnį rasite ČIA.

Vien jau tokia informacija turėtų suponuoti, kad G. Vanden Bossche neturi kompetencijų komentuoti COVID-19 ligą, ar vakcinas.

Melagingas teiginys: COVID-19 vakcina susilpsnins jaunų žmonių imunitetą koronavirusams

Kuo daugiau žmonių pasiskiepys, tuo virusas turės mažiau žmonių, kuriuos galės užkrėsti, taigi sumažės jo plitimas visuomenėje. Kiekvienas skiepytas žmogus mus vienu žingsniu priartina arčiau pandemijos pabaigos.

Nesiskiepijus kyla daug didesnė sunkaus COVID-19 rizika, dėl kurios galite ilgą laiką rimtai susirgti ir galbūt padaryti ilgalaikę žalą, net jei esate jaunas ir sveikas. Mokslininkai vis dar nežino, kodėl kai kuriems žmonėms COVID sukelia tokią sunkią ligą, todėl neįmanoma numatyti, ar susirgę turėsite lengvą ar rimtą atvejį.

Be to, naujausi duomenys rodo, kad naujos koronaviruso atmainos vis sunkiau susargdina ne tik jaunus suaugusiuosius, bet ir vaikus. Pasaulyje surenkama vis daugiau duomenų iš JAV, Didžiosios Britanijos, kad ligoninėse atsiduria vis jaunesni neskiepyti žmonės.

Taip pat yra ir Lietuvoje – nors dauguma yra vyresni, net reanimacijose guli tiek jauni, tiek vaikai. JAV kasdien į ligonines paguldoma vidutiniškai 341 vaikas.

Todėl mokslininkai ir medikai ragina skiepytis tiek jaunimą, tiek vaikus. Šitaip jie ne tik apsaugotų save nuo galimai jiems pavojingos ligos, bet ir vyresnio amžiaus artimuosius. G. Vanden Bossche, kad COVID-19 vakcina susilpnins jaunų žmonių imunitetą, yra nepagrįstas jokiais duomenimis, tik šio veterinaro prasimanymais.

Melagingas teiginys: skiepijimas skatina viruso plitimą

Tiesa, kad skiepai neapsaugo nuo infekcijos 100 proc. Tačiau gerokai sumažina tikimybę susirgti, sirgti sunkiai, mirti ir perduoti ligą kitiems. Logika paprasta – skiepyti žmonės serga rečiau.

Tai patvirtina ir duomenys iš Lietuvos – ligoninėse ir intensyvios terapijos skyriuose guli išskirtinai neskiepyti žmonės, miršta taip pat. Todėl teiginys, kad skiepai skatina viruso plitimą yra melagingas.

Melagingas teiginys: įgimtas imunitetas padeda išvengti COVID-19

Imuninė sistema mūsų organizme yra visur – ją sudaro vos ne pusė mūsų kūno ląstelių. Organizmo imunitetas – labai sudėtingas mechanizmas, kurį sudaro dvi dalys: nespecifinis arba įgimtas imunitetas ir specifinis.

Įgimto imuniteto funkciją atlieka oda, gleivinė, žarnyno mikroflora, fermentai, dalis limfocitų ir fagocitai. Nespecifinį imunitetą gauname gimdami ir jo negalime pakeisti. Būtent šį imunitetą galima stiprinti sveika mityba ir gyvensena: kokybišku miegu, nesutrikusia žarnyno mikroflora ir panašiai.

Esminis skirtumas tarp įgimto ir specifinio imuniteto yra tas, kad specifinis imunitetas nėra įgimtas – o įgyjamas TIK persirgus arba pasiskiepijus. Vadinasi, joks įgimto imuniteto stiprinimas nepadės išvengti COVID-19 infekcijos.

Taip pat mokslininkai dar negali pasakyti, ar persirgus COVID-19 susiformavęs imunitetas yra stipresnis nei įgytas pasiskiepijus. Tačiau pasiskiepijus mažesnė tikimybė, kad liga pažeis ne tik plaučius, bet ir kitus organus. Kaip ir minėjome anksčiau, kol kas neaišku ir tai, kodėl vieni žmonės serga sunkiau, o kiti – lengviau.

Remiantis aukščiau išvardintais teiginiais ir susipažinus su G. Vanden Bossche biografija, galima teigti, kad publikacijoje pateikiamas melas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)