Portale „Paranormal“ pateikiamas fantastiškai daug melų skelbiantis straipsnis. Jame – bent 12 klaidingų teiginių.

Melas: persirgus nebereikia skiepytis

„Žmonėms, kurie jau pasigavo COVID ir jį įveikė, yra NULIS priežasčių gauti COVID vakciną“, – taip pavadintas portale paskelbtas straipsnis.

Autoriai teigia, neva imunitetas turėtų išlikti visą gyvenimą.

„Mokslas nustatė, kad imunitetas nuo tymų išlieka visą gyvenimą, todėl po užsikrėtimo tymų vakcina nereikalinga, tas pats pasakytina ir apie vėjaraupius. Tai reiškia, kad nėra nė vienos patvirtintos priežasties skiepyti ir yra tik tikimybė, kad skiepai gali pakenkti sveikatai“, – šia fraze pasakomi net trys melai.

Melagiena

Pirmiausia, pavyzdžiu nurodomos dvi ligos – vėjaraupiai ir tymai. Užkrečiamųjų ligų specialistų teigimu, susirgus vėjaraupiais imunitetas paprastai išlieka visam gyvenimui, tačiau labai retais atvejais galima susirgti pakartotinai. Panaši informacija yra ir apie tymus: persirgus jais imunitetas paprastai susiformuoja visam gyvenimui, tačiau ne visada. Kartais po 2–3 savaičių nuo pasveikimo galima pakartotinai susirgti tymais. Be to, pakartotinai susirgti galima ir vėliau, susilpnėjus imunitetui (pavyzdžiui, susirgus kita sunkia liga). Vienintelis garantuotas būdas apsisaugoti nuo šių virusų komplikacijų – skiepai. Juos, beje, taip pat reikia kartoti nurodytais laikotarpiais.

Antroji klaida portalo teigiamoje informacijoje – esą nėra nė vienos patvirtintos priežasties skiepytis. PSO mokslininkų teigimu, skiepijimasis stiprina žmogaus susikurtą imunitetą. Patvirtintos priežastys skiepytis – tai siekis išvengti sunkių viruso komplikacijų bei jo neplatinti.

Ir trečia – neva yra tikimybė, kad skiepai gali pakenkti sveikatai. Žymių, ryškių pakenkimo atvejų neužregistruota daug, o nauda, skaičiuojant mirtingumą ir komplikuotus atvejus, neabejotinai didesnė. Sakyti „yra tikimybė“ – manipuliacija, nes šitaip galima kvestionuoti bet kurią medicininę procedūrą, pavyzdžiui, abejoti kraujo perpylimo nauda, nes „yra tikimybė kuo nors užsikrėsti“.

Melas: aštuonios priežastys nesiskiepyti

„8 svarbiausios priežastys, dėl kurių NEREIKIA skiepytis vakcina nuo COVID-19“, – tokiu intriguojančiu pavadinimu portalas „Paranormal“ straipsnyje apie skiepus pristato melų pilną pastraipą. Štai šios aštuonios jų minėtos priežastys su paaiškinimais, kokia yra tiesa.

Melas: „Skiepai nesuteikia jokio imuniteto COVID-19“

Paaiškinimas: skiepai organizme padeda pasigaminti antikūnams, kurie suteikia imunitetą COVID-19.

Melas: „Skiepai nesustabdo Covid-19 perdavimo“

Paaiškinimas: kuo mažiau sergančių šia liga, tuo mažesnis ir jos perdavimas bei plitimas.

Melas: „Neįrodyta, kad skiepai apsaugo nuo „blogo“ COVID-19 atvejo“

Paaiškinimas: įrodyta, kad skiepai stipriai apsaugo nuo didesnių COVID-19 komplikacijų.

Melas: „Skiepai yra pavojingi, nes dažnai pasireiškia šalutinis poveikis – kraujo krešuliai ir miokarditas“

Paaiškinimas: pavojingas šalutinis poveikis pasireiškia ne dažnai – priešingai, didelės apimties tyrimo metu įrodyta, kad miokarditu dažniau suserga žmonės, prieš tai užsikrėtę ar persirgę COVID-19 infekcija.

Melas: „Skiepų veiksmingumas, jei toks iš viso yra, sumažėja per kelis mėnesius“

Paaiškinimas: skiepų veiksmingumas įrodytas didelės imties moksliniais tyrimais ir patvirtintas visų svarbiausių sveikatos institutų pasaulyje. Organizme susiformavę antikūnai iš tiesų neišsilaiko visą gyvenimą – jų sumažėjus iki reikšmingos ribos, skiepą reikia kartoti.

Melas: „Stiprinamieji skiepai yra dar pavojingesni, nes į kraują, smegenis, širdį ir gyvybiškai svarbius valymo organus patenka milijardai DAUGIAU prionų“

Paaiškinimas: sunku pasakyti, ką autoriai turėjo omenyje, rašydami „stiprinamieji skiepai“. Aišku viena – visi skiepai stiprina imunitetą, o jeigu jau esi persirgęs COVID-19 ir turi susiformavusių antikūnų, jų gausa po skiepo organizmui tikrai nepakenks, tiesiog ilgiau išliksi saugus.

Melas: „Natūralus imunitetas daug stipresnis už bet kokį vakcinų poveikį ir daug ilgiau išlieka“

Paaiškinimas: tiek po natūraliai susiformavusio imuniteto persirgus COVID-19, tiek po skiepo laikui bėgant antikūnų organizme mažėja. Nėra jokių įrodymų, kad persirgus jie organizme išsilaiko ilgiau nei po skiepo, – priešingai, daromi antikūnų testai paprastai parodo nemažai atvejų, kai persirgus COVID-19, pavyzdžiui, pavasarį, rudenį antikūnų jau būna nelikę.

Melas: „Vakcinos nuo COVID-19 sunaikina bet kokį natūralų imunitetą ir visus jūsų organizmo jau sukurtus antikūnus“

Paaiškinimas: skiepai nenaikina sukurtų antikūnų, o padeda jiems gamintis. Pasiskiepijus natūralus imunitetas tik sustiprėja.

Išvados: straipsnis – išvien melagingas

Visame straipsnyje nėra nė vieno teisingo teiginio, o skelbiami melai dar paaštrinami nepagrįstomis ir manipuliatyviomis abejonėmis. Mokslas įrodė neabejotiną skiepų naudą, kuri nekonkuruoja su natūraliu imunitetu ir tikrai jam nekenkia, o tik stiprina.

Šaltiniai:

  • http://www.ulac.lt/dazniausiai-uzduodami-klausimai-apie-vejaraupius
  • https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/getting-the-covid-19-vaccine
  • https://www.newscientist.com/article/mg25133462-800-myocarditis-is-more-common-after-covid-19-infection-than-vaccination/
  • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/myocarditis.html
  • https://www.cbc.ca/news/health/covid-19-vaccination-questions-risk-1.6205199
  • https://www.sveikata24.lt/ligos/vaiku-ligos/tymai/
  • https://www.lrt.lt/naujienos/mokslas-ir-it/11/1443546/dziugi-zinia-is-eva-patvirtinti-skiepai-apsaugo-ir-nuo-covid-19-atmainu
  • https://www.evaair.com/en-global/customer-services/covid-19-information-center/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)