Claire Edwards, kuri kalba video, tikrai dirbo Jungtinėse Tautose – tačiau ne „redaktore ir tarpkultūrinio rašymo trenere“. Kaip JT atstovai teigė „Reuters“, C. Edwards buvo konferencijų paslaugų pareigūne, tačiau nuo 2017 m. su JT jokių reikalų nebeturi. Reikia pabrėžti, kad nei išgalvotos pareigos, nei tos, kurias iš tikrųjų užėmė moteris neturi nieko bendro nei su mokslu, nei su medicina.

Melagingas teiginys: pandemija buvo suplanuota Billo Gateso

Nėra jokių įrodymų (tokių nepateikia ir C. Edwards), kurie patvirtintų, jog B. Gatesas kaip nors prisidėjo prie pandemijos, taip pat nėra įrodymų, kad pandemija buvo suplanuota iš anksto.

B. Gatesas sąmokslo teorijų skleidėjų akiratyje atsidūrė dėl konferencijoje TED 2015 m. pasakytos kalbos apie tai, kad pasaulis turi ruoštis pandemijoms. Kalba neturėjo nieko bendro su COVID-19. Buvo kalbama bendrai apie galimus ligų protrūkius, kuriems pasaulis skiria per mažai dėmesio.
Melagingas teiginys: koronavirusą platina 5G ryšys

Virusai, kaip ir SARS-CoV-2, plinta dažniausiai oro lašeliniu būdu. 5G arba Fifth generation (liet. Penktoji karta) – pažangesnė mobiliojo ryšio technologija. 5G naudoja 3,5 GHz dažnio bangas, kurias jau daugiau kaip prieš 10 metų naudojamos ir Lietuvos radijo ir televizijos centro.

Kadangi virusai neplinta radijo bangomis, tokie teiginiai visiškai neatitinka elementarių fizikos ir biologijos žinių.

Melagingas teiginys: gripas sukelia tiek pat mirčių, kiek naujasis koronavirusas

Sezoninio gripo mirtingumas yra apie 0.1 proc., o SARS-CoV-2 Lietuvoje šiuo metu – 1.5 proc., Latvijoje – 1.8 proc., Estijoje – 0.9 proc., Lenkijoje – 2.6 proc. ir t.t. Šiuo metu iš viso pasaulio valstybių tik Butane ir Laose SARS-CoV-2 mirštamumas yra toks pats, kaip sezoninio gripo. Visur kitur skaičiai – keletą ar net kelias dešimtis kartų didesni.

Mirtingumas labiausiai naujojo koronaviruso paveiktose šalyse

Taigi, remiantis aukščiau išvardintais melagingais teiginiais, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad C. Edwards skleidžia melagingus ir mokslo neatitinkančius faktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)