Nacionaliniame stadione Lenkijoje įrengtoje ligoninėje darytas vaizdo įrašas įrodo, kad ligoninės – tuščios, jose negydomi COVID-19 pacientai.

Vaizdo įrašas, kuriame vaizduojama Varšuvoje Nacionaliniame stadione įkurta laikina ligoninė COVID-19 pacientams gydyti, pirmiausia išplito lenkiškose socialinio tinklo „Facebook“ grupėse ir alternatyvių naujienų portaluose. Vėliau šiuo vaizdo įrašu pasidalinta ir lietuviškose paskyrose, tvirtinant, esą tai – vaizdai, nufilmuoti lapkričio 15 dieną.

Melaginga žinutė

Vienas lietuvis itin prastos kokybės vaizdo įrašą pakomentavo taip: „Tikriausiai visi girdėjot apie Lenkijos situaciją (lavonus netelpančius į lavonines?), štai jums vaizdelis iš Varšuvos nacionalinio stadijono, kuris buvo konvertuotas į COVID ligoninę. Pasak Lenkijos žiniasklaidos, jame dabar pilna pacientų ir didžiojis dalis lovų yra užimta... Ar tikrai? Video darytas Lapkričio 15 diena.“ (kalba netaisyta). Tačiau tai – netiesa.

Nors sudėtinga išsiaiškinti, kada šis vaizdo įrašas iš tiesų buvo nufilmuotas, „Melo detektoriui“ pavyko atsekti keletą to paties vaizdo įrašo kopijų, patalpintų lenkiškose grupėse. Seniausia aptikta kopija – lapkričio 11 dienos, taigi, vaizdo įrašas tikrai nebuvo nufilmuotas lapkričio 15 dieną (nors Lenkijos faktų tikrintojams pavyko aptikti dar senesnę, lapkričio 10 dieną paviešintą melagingą žinutę).

Tiesa, net ir lapkričio 11 dieną paskelbtose žinutėse lenkų kalba daugiausia reiškėsi koronaviruso skeptikai ir tik vienas kitas vartotojas atkreipė dėmesį į tai, kad ligoninė dar tik neseniai įrengta ir greičiausiai šie vaizdai buvo nufilmuoti dar prieš į ligoninę atgabenant sergančiuosius.

Melagingos žinutės Lenkijos socialinių tinklų paskyrose

Kaip lapkričio 14 dieną pranešė Lenkijos televizijos kanalas „TVN“, augant sergančiųjų COVID-19 skaičiui, naujai įrengtos laikinosios ligoninės Nacionaliniame stadione lovos taip pat sparčiai pildosi. Iš kelių Lenkijoje įrengtų laikinųjų ligoninių ši – pati didžiausia.

TVN laidos „Fakty“ žurnalistai lankydamiesi ligoninėje kalbino pacientus ir parodė, kaip ligoninė atrodo, užsipildžius daliai lovų, taigi, skirtingai nei bando teigti koronaviruso skeptikai, ligoninė nėra tuščia.

Apie tai, kad ligoninėje šiuo metu jau gydomi COVID-19 pacientai informavo ir Lenkijos faktų tikrintojai „Konkret24“. Lapkričio 13 dieną publikuotame straipsnyje rašoma, kad, nors dauguma lovų ligoninėje dar tuščios, lapkričio 12 dieną Nacionaliniame stadione jau buvo gydomi 25 pacientai.

Portalo kalbinta Centrinės klinikinės ligoninės atstovė Iwona Sołtys teigė, kad ligonių vaizdo įraše nematyti dėl to, kad jie pasiliko už filmavusio asmens nugaros, kai, tuo tarpu, vaizdo įrašo autorius žengė tolyn, link lovų, kurios šiuo metu dar nėra užpildytos.

Taip pat žvelgiant atidžiau per pirmąsias dvi vaizdo įrašo sekundes galima įžiūrėti lovas su jose gulinčiais pacientais. Vaizdo įrašo autorius taip pat išsiduoda – kelioms sekundėms telefono kamera nukreipiama į specialiais drabužiais apsirengusį žmogų, kurio atspindys vėliau parodomas ir veidrodyje, taigi, vaizdo įrašo autoriumi galėtų būti ten dirbantis medikas, aprodantis neseniai įrengtos ligoninės patalpas.

Kadras iš vaizdo įrašo, daryto Varšuvos Nacionaliniame stadione įrengtos ligoninės

Svarbu pabrėžti tai, kad ligoninė Nacionaliniame stadione įrengta dar palyginti neseniai ir pirmuosius pacientus pradėjo priimti tik nuo pirmųjų lapkričio mėnesio dienų.

  • Šaltiniai
  • „Invid“ vaizdo įrašų analizės įrankis
  • Paieška paieškos sistemose
  • Ani jednego chorego w szpitalu na Stadionie Narodowym? To fake news; konkret24.tvn24.pl
  • Tak działa szpital na Stadionie Narodowym. "Jesteśmy wsparciem jeżeli chodzi o pacjentów, którzy są w lżejszym stanie"; fakty.tvn24.pl