Publikacijoje teigiama: „Jungtinės Karalystės astronomas atsitiktinai nufotografavo netoli Mokslo centro disko formos neatpažinta skraidantį objektą. [...] nuotraukos autorius įsitikinęs, kad tai ne paukštis ar vabzdys: jis vis dar linkęs manyti, kad į kadrą papuolė kitos civilizacijos erdvėlaivis“ [kalba netaisyta, – auts. past.]. Taip pat pateikiama prastos kokybės fotografija su padidintu neva „ateivių“ erdvėlaiviu.

Ištrauka iš klaidinančio straipsnio

Visų pirma, vaizdo autorius Kenneth Parsons nėra astronomas. Jis yra buvęs žurnalistas, dabar su buvusia partnere, Hilary Porter, savarankiškai užsiima nežemiškų civilizacijų vizitų Žemėje įrodymų paieška ir paranormaliais reiškiniais. H. Porter taip pat teigia, kad ją buvo pagrobę ateiviai ir ji dabar neva konsultuoja kitus, kurie tai patyrė.

K. Parsons tiesiog pateikia prastos kokybės vaizdą, kuriame užfiksuotas tamsus taškelis. Autorius tvirtina, kad tai „tikrai ne paukštis ar vabzdys“, o būtent per kirmgraužą mūsų planetą pasiekęs ateivių laivas. Tokiems drąsiems teiginiams vyras neturi daugiau jokių įrodymų.

Svarbu pabrėžti, kad NSO reiškia „neatpažinti skraidantys objektai“, o neatpažinti skraidantys objektai – nelygu ateiviams. Nei viena tokia ateivių entuziastų pateikta medžiaga nebuvo pripažinta, kaip tikrai kitos civilizacijos vizitas Žemėje, o kameros, programinės įrangos defektai, „Photoshop“ ar tiesiog žmonių fantazija ar astronominiai reiškiniai (kaip meteoritas).

Mokslininkai neatmeta galimybės, kad Visatoje gyvybė egzistuoja ar egzistavo ne tik Žemėje. Nežemiškos gyvybės ar net civilizacijos ženklų įvairiais būdais ieškoma jau keletą dešimtmečių. Tiek, pavyzdžiui, klausantis radijo signalų iš kosmoso, tiek teleskopas (kaip TESS), kurie ieško egzoplanetų, galimai panašių į mūsiškę. Vasario 18 d. Marse nusileis pirmoji NASA astrobiologijos misija „Perseverance“, kuri Raudonojoje planetoje ieškos senovinės gyvybės liekanų. Tačiau kol kas nėra atrasta faktinių įrodymų, kad Visatoje nesame vieni, ar kad juo labiau – mus jau buvo aplankiusios nežemiškos civilizacijos.

Vertinant tai, tokių, kaip K. Parsons ir pan. ateivių entuziastų teiginius, pagrįstus tik prastos kokybės nuotraukomis arba vaizdo įrašais, vertinti reikėtų itin kritiškai, o jų fantazijų nepateikti kaip fakto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)