TV kanalo „9 now“ laidos „A Current Affair“ kadrai netrukus išplito visuose pagrindiniuose socialiniuose tinkluose. Laidoje buvo kalbama apie karalienei Elžbietai II patvirtintą COVID-19 ligą. Vieną akimirką ekrane pasirodo preparato stromektolio nuotrauka, išprovokavusi klaidingų teiginių plitimą. Stromektolis yra kitas antiparazitinio vaisto ivermektino pavadinimas, o šis preparatas buvo pripažintas kaip neteikiantis jokios reikšmingos naudos COVID-19 pacientams ir todėl ligai gydyti nėra rekomenduojamas. „Melo detektorius“ ne kartą rašė, kodėl teiginiai apie neva ivermektino teikiamą naudą COVID-19 pacientams yra neteisingi (pav.1, pav.2, pav.3, pav.4).

Klaidinanti žinutė

Socialiniuose tinkluose pasidalintos žinių reportažo ištraukos garso takelis buvo specialiai nutildytas, siekiant sukurti iliuziją, kad reportaže iš tiesų kalbama apie stromektolį, tačiau „Youtube“ paskyroje „JustALazyGamer“ galima rasti tą patį reportažą su aiškiai girdimu garso takeliu.

Paskyros autorius atkreipė dėmesį į plintančius gandus, esą Jungtinės Karalystės monarchė gydoma nepatvirtintu naudoti preparatu. Jo įtarimą sukėlė tai, kad pagarsinus reportažo garso takelį paaiškėja, jog reportaže nėra minimas nei stromektolis, nei ivermektinas, nei apskritai nurodoma, kokie preparatai skirti karalienei gydyti.

Reportažo pasakotojas kalba labai abstrakčiai, nurodydamas, kad, pasak gydytojo Makesh Heikerwald, karalienės amžiaus sulaukęs COVID-19 pacientas turėtų izoliuotis, jam būtų naudingi šiuo metu Australijoje naudoti leisti vaistai, skiriami aukštos rizikos pacientams. Socialiniuose tinkluose išplatintoje ištraukoje nėra įvardijamas konkretus preparatas, tačiau ekrane pasirodo stromektolio pakuotės atvaizdas, kuris ir suklaidino interneto vartotojus.

Iš tiesų, kaip vėliau pareiškė patys laidos „A Current Affair“ kūrėjai, reportaže įsivėlė žmogiškoji klaida ir buvo panaudotas ne to preparato, apie kurį buvo kalbama, atvaizdas. Dr. Makesh Heikerwald kalbėjo apie preparatą sotrovimabą, Europos Sąjungos šalyse, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje, Australijoje, Didžiojoje Britanijoje, Japonijoje, Singapūre, Šveicarijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose gavusį skubios pagalbos leidimą (angl. emergency-use authorisation) naudoti, gydant COVID-19 pacientus.

„Praėjusį vakarą mūsų reportaže apie karalienę buvo panaudotas kadras, kurio ten neturėjo būti. Kadras buvo panaudotas dėl žmogiškosios klaidos. Mes kalbėjome apie patvirtintą infuzinį preparatą pavadinimu sotrovimabas, o reportaže netyčia buvo parodytas stromektolio – preparato, kurio sudėtyje yra ivermektino – kadras. Mūsų laidoje darėme keletą istorijų, kuriose buvo pabrėžiamos abejonės, kylančios dėl ivermektino naudojimo COVID-19 gydyti. Mes nenorėjome pasakyti, kad Dr. Mukesh Hawikerwal palaiko stromektolio naudojimą. Šį rytą mes jo atsiprašėme ir jis priėmė atsiprašymą. Mes nesakome, kad karalienė naudoja ivermektiną, – rašoma TV laidos autorių paviešintame atsiprašyme.

Informacija apie patikslinimą paviešinta ir laidos „Twitter“ paskyroje.

Apie tai, kad karalienei Elžbietai II patvirtinta COVID-19 liga buvo pranešta praėjusį sekmadienį, vasario 20 d. „BBC“ rašė, kad karalienei pasireiškė lengvi ligos simptomai ir ji gali tęsti savo darbus. Nė vienoje publikacijoje nėra minima, kokiais preparatais gydoma karalienė, tačiau žiniasklaidoje užsimenama, kad detali informacija apie karalienės būklę įprastai nėra viešinama, siekiant išlaikyti monarchės privatumą.

Išvados

Karalienė Elžbieta II, kuriai buvo nustatyta COVID-19, nėra gydoma ivermektinu ar jo atitikmeniu stromektoliu. Šiuos gandus sukėlė per Australijos TV laidą parodytas reportažas, kurio metu klaidingai parodytas stromektolio kadras, nors buvo kalbama apie visiškai kitą preparatą, sotrovimabą, kuris yra gavęs skubios pagalbos leidimą, leidžiantį daugelyje šalių naudoti šį vaistą COVID-19 pacientams gydyti. Tačiau ir tai nereiškia, kad karalienei gydyti pasitelkiamas minėtas vaistas, nes reportaže jis buvo minimas tik kaip galima rekomendacija, kuri galbūt galėtų padėti monarchei atgauti sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją