Teiginiai

Švedijos Karolio institutas ištyrė demografinę padėtį Latvijoje ir padarė išvadą, kad, atsižvelgiant į dabartinius emigracijos ir depopuliacijos rodiklius, iki 2050 m. šalyje visiškai išnyks gyventojai. Tokia pati situacija yra ir Lietuvoje bei Estijoje.

Verdiktas

Švedijos Karolio instituto darytos analizės, kurioje būtų nurodoma, kad iki 2050 m. Latvijoje išnyks visi gyventojai, aptikti nepavyko, kaip ir jokių kitų analizių, kuriose būtų nurodomas panašus scenarijus. Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) pateikiamais duomenimis, iki 2050 m. Lietuvoje ir Latvijoje gyventojų skaičius galėtų sumažėti 20 proc. ar daugiau. Remiantis pateikiamais grafikais, jei išsipildytų juodžiausias scenarijus, Lietuvoje iki 2050 m. galėtų likti apie 2 mln. gyventojų, Latvijoje – maždaug 1,3 mln. gyventojų, o Estijoje – mažiau nei 1,1 mln. gyventojų.

Melo detektoriaus komentaras

„Melo detektoriui“ nepavyko surasti jokios Švedijos Karolio instituto analizės, kurioje būtų pateikiami duomenys apie Latvijos populiacijos prognozes ar minimas teiginys, jog vos už 30 metų gyventojų šioje šalyje apskritai nebebus. Karolio institutui buvo išsiųsta užklausa patvirtinti arba paneigti tokios analizės egzistavimą. Gavus atsakymą šis tekstas bus papildytas.

Tačiau įsitikinti, ar toks teiginys neprasilenkia su realybe galima ir įvertinus kitas oficialias pasaulio šalių demografijos rodiklių prognozes. Pavyzdžiui, JTO paskelbtoje publikacijoje „Pasaulio populiacija iki 2300“ (angl. „World Population to 2300”), išleistoje 2004 m. pateikiamos ilgalaikės pasaulio šalių demografinių rodiklių prognozės kartu su išsamia pokyčių analize.

Publikacijoje pateikiamais duomenimis, Latvijoje gyventojų skaičius tarp 2000 – 2100 m. galėtų sumažėti 57 proc. ir pasiekti 1 mln. vietoje 2000 m. buvusių 2,4 mln. Tuo tarpu Lietuvai prognozuojamas kiek mažesnis praradimas. Numatoma, kad iki 2100 m. šalyje gyventų 2,4 mln. žmonių. Didžiausias gyventojų skaičiaus sumažėjimas prognozuojamas Estijai, kurioje, pasak ataskaitos, iki 2100 m. liktų gyventi tik 0,5 mln. žmonių vietoje 2000 m. buvusių 1,4 mln.

JTO internetinėje svetainėje taip pat grafikų pavidalu pateikiamos naujesnės demografinių pokyčių šalyse prognozės, kurios šiek tiek skiriasi nuo 2004 m. publikuotos analizės prognozių, tačiau atspindi panašias tendencijas. Remiantis šiais grafikais taip pat aiškiai matyti, kad ne tik iki 2050 m., bet ir iki 2100 m. gyventojai Baltijos šalyse neišnyks, tačiau tiesa, kad jų skaičius gali smarkiai sumažėti.

2022 m. publikuotoje pasaulio populiacijos prognozių rezultatų analizėje nurodoma, kad tarp šalių, kuriose yra bent 0,5 mln. gyventojų didžiausi populiacijos nuostoliai prognozuojami Bulgarijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Serbijoje ir Ukrainoje. Iki 2050 m., pasak dokumento, šiose šalyse gyventojų skaičius gali sumažėti 20 proc. ar daugiau.

Lietuvos gyventojų skaičiaus kitimo prognozės
Latvijos gyventojų skaičiaus kitimo prognozės
Estijos gyventojų skaičiaus kitimo prognozės

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją