Įtartinas vaizdo įrašas pasirodė balandžio 20 d. ukrainiečių įkurtoje „Facebook“ grupėje „Село Кінецьпіль.“ (liet. – „Kinetspilio kaimas“). Vos per kelias valandas įrašu pasidalino 9,4 tūkst. žmonių, jis patraukė ir Lietuvos socialinio tinklo vartotojų dėmesį.

Klaidinanti žinutė

Beveik 4 min. trukmės įraše rodomi kovos veiksmai – dronų smūgiais atakuojami tankai, sunaikinami sraigtasparniai ir iš jų su parašiutais iššokantys pilotai. Vaizdo įrašo komentare nurodoma, jog tai – vaizdai iš Charkivo.

Akylesni komentatoriai pastebėjo, kad įrašas nėra originalus, grafika primena populiariaus karinio simuliatoriaus „Arma 3“ grafiką. Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką paaiškėjo, jog taip ir yra – įraše užfiksuotas vaizdo žaidimo ekranas, o ne kova Charkive.

To paties vaizdo žaidimo kadrai jau ne pirmą kartą yra klaidingai susiejami su įvykiais Ukrainoje. Vasario 24 d. prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą socialinių tinklų grupėse paplito kitas panašus vaizdo siužetas iš to paties žaidimo, o juo pasidalinę asmenys tvirtino, kad tai – realūs vaizdai iš karo zonos.

Išvados

Vaizdo įraše matomi kadrai iš karinio taktinio šaudyklės vaizdo žaidimo „Arma 3“. Jie nėra susiję su realiu Ukrainoje vykstančiu karu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją