COVID-19 reikšmė:
Cow - karvė, gyvulys
Id - individualus identifikatorius (čipas)
„Facebook“ socialiniame tinkle paviešinta žinutė

Socialinio tinklo grupėje „Unfollow makaronavirus media“, kurioje mintimis dalijasi pandemijos skeptikai pasidalinta žinutė rusų kalba, kurioje neva paaiškinamas koronaviruso sukeliamos ligos COVID -19 pavadinimas.

Prie žinutės pridėtas karvės, pažymėtos specialiais žymenimis, atvaizdas. Šalia atvaizdo – lietuviškas aiškinimas, esą ligos pavadinimą COVID“ sudaro angliškas žodis, reiškiantis karvę („cow“) ir trumpinys „ID“, reiškiantis individualų identifikatorių arba čipą.

Šis ligos pavadinimo aiškinimas yra klaidingas.

Klaidingas COVID-19 ligos pavadinimo aiškinimas

Ką iš tiesų reiškia COVID-19 pavadinimas?

Kaip skelbiama Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) kartu su „Unicef“ ir Tarptautine raudonojo kryžiaus draugija sudarytame buklete, skirtame informuoti pasaulio mokyklų mokinius apie naująjį koronavirusą ir pasaulį ištikusią pandemiją, ligos pavadinimą COVID-19 sudaro keturi žymenys. „CO“ reiškia korona (ang. „corona“), „VI“ – virusą (ang. „virus“), o raidė „D“ – anglišką žodį „disease“, reiškiantį ligą.

Skaičius 19 žymi 2019 metus, kada ir buvo užfiksuoti pirmieji susirgimų naujuoju koronavirusu atvejai.

Kaip kilo mintis sugretinti COVID-19 pavadinimą su karvių žymenimis?

Akivaizdu, kad tokį sugretinimą lėmė žodžių panašumas, tačiau ne tik tai. Įvairiose sąmokslo teorijas skleidžiančiose grupėse jų nariai žmones, paklususius karantino metu įvestoms taisyklėms, užgauliai vadino „avimis“, turint omenyje šių gyvulių paklusnų ir taikų charakterį.

Greičiausiai dėl šios priežasties klaidingame paaiškinime šalia „cow“, reiškiančio karvę, atsirado ir kitas aiškinimas bendresniu žodžiu „gyvulys“.

Trumpinys „ID“ žinutėje verčiamas į individualų identifikatorių arba čipą, nors iš tiesų trumpinį „ID“ veikiau reikėtų aiškinti tiesiog žodžiu „identifikacija“, „asmenybė“ (angliškai „identity“) arba žodžių junginiu „asmens tapatybės kortelė“.

Žodžio „čipas“ pavartojimas – nuoroda į populiarią sąmokslo teoriją, kurios skleidėjai įsitikinę, esą pandemija buvo sugalvota tam, jog žmonėms skiepijantis nuo naujojo koronaviruso į jų kūnus bus patalpintos mikroschemos, palengvinsiančios asmenų sekimą ir visišką jų kontrolę. Ši teorija jau ne kartą buvo paneigta „Melo detektoriaus“ faktų tikrintojų (Pav.1, Pav.2, Pav.3).

  • Šaltiniai
  • Key Messages and Actions for COVID-19 Prevention and Control in Schools