Socialiniuose tinkluose išplatintoje žinutėje teigiama, esą buvę JAV generolas S. M. Twitty interviu teigė, jog ukrainiečiai kare su Rusija yra pasmerkti, o vienintelis būdas išvengti visiško Ukrainos žlugimo – kapituliuoti prieš Rusiją, sutinkant su visomis jos iškeltomis sąlygomis. Taip pat aiškinama, neva generolas išvadino ukrainiečius nemotyvuotais, neturinčiais pakankamai kovinės galios priešintis, o šalies lėktuvų ir įrangos pajėgumus išvadino apgailėtinais.

Ši informacija – melaginga. Minimas generolas niekada neišsakė tokių minčių. Be to, žinutei iliustruoti panaudota visai kito generolo nuotrauka.

Diskusija, kurioje dalyvavo buvęs JAV generolas leitenantas S. M. Twitty, publikuota amerikiečių idėjų kalvės „Council on Foreign Relations“ oficialioje svetainėje bei socialinių tinklų paskyrose buvo plačiai išnaudota Rusijos propagandos. Mat diskutuodamas apie galimą karo baigtį generolas patvirtino esąs įsitikinęs, kad su turimais pajėgumais Ukraina neturi šansų įveikti Rusijos.

Diskusijoje dalyvavo buvęs JAV nacionalinio saugumo patarėjas Stephenas J. Hadley, buvęs prezidento specialusis padėjėjas ir Nacionalinės saugumo tarybos vyresnysis direktorius Europos reikalams Charlesas A. Kupchanas, Europos politikos analizės centro prezidentė ir vyriausioji vykdomoji pareigūnė Alina Poliakova ir buvęs JAV Europos vadavietės vado pavaduotojas generolas leitenantas S. M. Twitty „Council on Foreign Relations“ interneto svetainėje publikuota 2022 m. gegužės 31 d.

Jos metu diskutuota apie karo Ukrainoje eigą ir galimas jo baigtis. Jau diskusijos pradžioje S. M. Twitty nenuteikia optimistiškai, sakydamas, kad Donbaso regione Rusija daro pažangą. Vėliau, klausiamas, ką dabartinėje situacijoje turėtų daryti amerikiečiai, S. M. Twitty atsako, kad Rusiją reikia susilpninti, tačiau taip pat teigia pasigendantis aiškių gairių, kaip tai padaryti: „Nėra jokių šansų, kad ukrainiečiai kada nors sunaikins ar įveiks Rusiją, todėl mums tikrai reikia išsiaiškinti, ką, galiausiai, reiškia susilpninti. Ir štai, ką dar pasakysiu, Ričardai, nėra jokių šansų, kad ukrainiečiams pakaks kovinės jėgos tam, kad išspirtų rusus iš Ukrainos, taigi, kaip tai atrodys galutiniame žaidime.“

Šios generolo replikos pakako, kad jo žodžius ištransliuotų Rusijos rėmėjai, kaip aiškų Rusijos pergalės pripažinimą, tačiau akivaizdu, kad S. M. Twitty siekė ne to. Vėliau generolas taip pat aiškina, jog ukrainiečiams su rusais reikėtų sėsti prie derybų stalo, kol Ukrainos pozicija yra stipri, nes vėliau geresnes sąlygas išsiderėti gali būti sunkiau („ukrainiečiai į derybas turi eiti turėdami jėgos poziciją, o dabar jie yra jėgos pozicijoje. Kuo ilgiau tęsis šis karas, niekada nežinome, ar ji nesusilpnės, ir tada jie neturės galimybės eiti prie derybų stalo būdami stipresni ir gali prarasti daugiau, nei ketino“).

Vis dėlto, nors S. M. Twitty į karo pabaigą Ukrainos naudai nežiūri pernelyg optimistiškai, niekur pokalbio metu jis neteigia, kad Ukraina turėtų sutikti su visomis Rusijos sąlygomis ir kapituliuoti, atvirkščiai, generolas kalba apie kitų šalių paramą, siekiant susilpninti Rusiją, ir ėjimą į derybas būnant galios pozicijoje, derėtis dėl savo sąlygų ir reikalavimų.

Taip pat svarbu pabrėžti, jog pokalbis buvo įrašytas prieš du mėnesius, todėl šiuo metu jo nereikėtų vertinti, kaip aktualaus ir atsižvelgti į informacinį foną, buvusį gegužės pabaigoje.

Negana to, kad Rusijai palankūs asmenys klaidingai ištransliavo generolo žodžius, žinutėms iliustruoti pasitelkta kito buvusio JAV generolo nuotrauka. Atvirkštinė vaizdų paieška parodė, kad joje vaizduojamas į pensiją išėjęs Jungtinių Valstijų jūrų pėstininkų korpuso keturių žvaigždučių generolas Robertas B. Nelleris. Birželio mėnesį buvo pastebėta ir apie šį generolą skleidžiama melaginga informacija.

Buvę JAV armijos generolai Robertas B. Nelleris ir Stephenas M. Twitty

Išvados

Nuotraukoje vaizduojamas ne išėjęs į pensiją JAV armijos generolas leitenantas Stephenas M. Twitty, o kitas buvęs JAV generolas, ėjęs 37-ojo jūrų pėstininkų korpuso vado pareigas, Robertas B. Nelleris.

Interviu metu S. M. Twitty nesakė, kad Ukraina turėtų nedelsiant kapituliuoti ir sutikti su visomis Rusijos sąlygomis, tačiau samprotavo, kad Ukrainai vertėtų su Rusija sėsti prie derybų stalo, kol ji yra galios pozicijoje ir gali saugiau išsiderėti savo labui. Be to, nors tvirtino, kad Ukraina neturi jokių šansų su turima karine galia įveikti Rusijos, taip pat sutiko, kad vakarai turėtų susilpninti Rusiją. Interviu buvo įrašytas šių metų gegužės pabaigoje, todėl šiuo metu aptariama situacija jau gali būti pasikeitusi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją