Teiginiai


G. Thunberg fotografija, kurioje aktyvistė vaizduojama priaugusi daug svorio.

Verdiktas


Nuotrauka, kurioje klimato aktyvistė G. Thunberg atrodo priaugusi daug svorio, gerokai stambesniu veidu, yra suklastota. Tikroji fotografija buvo daryta 2018 m. ir joje G. Thunberg yra įprastos sau išvaizdos. Nėra jokių duomenų, kad klimato aktyvistė pastaruoju metu būtų priaugusi daug svorio. Tai įrodo ir pastarosiomis dienomis darytos jos nuotraukos.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai pasidalino portretine švedų klimato aktyvistės G. Thunberg vaizduojančia fotografija, kurioje ji vaizduojama priaugusi daug svorio. Viena tokių žinučių buvo pasidalinta sausio 15 d., o komentare šalia jos nurodoma: „Gretutė po 6 mėn. baltyminės vabalienos dietos.“

Suklastota nuotrauka

Tokią žinutę išprovokavo sausio 24 d. įsigaliosiančios EK reglamento pataisos, kuriomis bus leidžiama kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, duonos gaminiuose, šokolade, sausainiuose, makaronuose ir kituose, naudoti svirplių miltelius. G. Thunberg pašaipių socialinių tinklų vartotojų akiratyje greičiausiai atsidūrė dėl to, kad vabzdžių produktų vartojimo augimas siejamas su būtinybe suvaldyti klimato kaitą atrandant alternatyvių maisto šaltinių.

Tačiau internete pasirodžiusi nuotrauka, kurioje galima matyti smarkiai pasikeitusią klimato aktyvistės išvaizdą – jos veidas atrodo gerokai papilnėjęs, mergina atrodo turinti didelį pagurklį – nėra tikras jos atvaizdas. Pasinaudojus atvirkštine vaizdų paieška galima aptikti daugiau tos pačios fotografijos variantų. Kad tai ta pati fotografija išduoda aplinkos ir aprangos detalės bei G. Thunberg šukuosena. Visose jose klimato aktyvistė atrodo įprastai, taip, kaip esame ją įpratę matyti dalyvaujančią viešuose renginiuose ar fotografų užfiksuotuose kadruose.

„Melo detektoriui“ pavyko aptikti originalų šios nuotraukos šaltinį – 2018 m. „Twitter“ platformoje pačios G. Thunberg pasidalintą žinutę. Joje teigiama (aut. past. – pateikiame žinutės vertimą iš anglų į lietuvių kalbą): „Nuotraukose matote mane šiandien Hamburge, priešais anglių elektrinę „Moorburg“. Ši anglių elektrinė priklauso Švedijos valstybei priklausančiai „Vattenfall“. Savo interneto svetainėje jie ją vadina „draugiška aplinkai“. Štai tiek apie tai, kad jie yra aplinkosauginis pavyzdys.“


Nėra jokių įrodymų, kad G. Thunberg pastarosiomis dienomis būtų priaugusi daug svorio ar kad kokius nors jos išvaizdos pokyčius būtų sukėlusi „vabalienos dieta“. Sausio 17 d. klimato aktyvistė sulaukė daug žiniasklaidos dėmesio po to, kai buvo sulaikyta policijos pareigūnų per proteste Vokietijos kaime, kurį planuojama nugriauti išplečiant anglies kasyklą. Žurnalistų užfiksuotuose protesto kadruose G. Thunberg atrodo visiškai įprastai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją