„Facebook“ socialinio tinklo grupėse dalinamasi kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašu, kuriame matomas Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi. Įrašu pasidalinę asmenys tikina, esą ištraukoje politikas pareiškė, kad nepasiskiepiję asmenys nebėra visuomenės dalis, tačiau tai – netiesa.

Visų pirma, socialiniuose tinkluose išplatintas tik 15 sek. trukmės įrašas, nors visa konferencija truko 48 min. 11 sek., todėl nesunku suprasti, kad tai gali būti manipuliacija.

Visų antra, lietuviškose paskyrose dalinamasi iškarpa italų kalba – nepateikiamas vertimas į lietuvių, rusų ar anglų kalbą, kurias būtų lengviau suprasti Lietuvos skaitytojui, todėl pateiktas įrašo komentaras nebūtinai reiškia, kad iš italų kalbos išversti žodžiai skamba būtent taip.

Atlikus atvirkštinė vaizdų paiešką pavyko aptikti, iš kokios konferencijos paimta minėta ištrauka. Ši konferencija vyko 2021 m. lapkričio 24 d. Visą jos įrašą galima rasti „Youtube“.

Melagingai žinutei skleisti panaudotos tik paskutinės konferencijos sekundės, tačiau neperžiūrėjus visos M. Draghi replikos neįmanoma suprasti, apie ką jis iš tiesų kalba.

Ties 47 min. 40 sek. žurnalistas ministrui pirmininkui užduoda klausimą – „Ar šios Kalėdos italams bus įprastesnės?“, turėdamas omenyje pandeminius suvaržymus, kurie galiotų švenčių metu.

M. Draghi į klausimą atsako: „Pasiskiepijusiems tai – normalios Kalėdos. Tikėkimės, kad pandemija transformuosis taip, kad kitos Kalėdos būtų tikromis Kalėdomis visiems. Štai, ką mes trokštame atgauti, kad jos būtų visiems. Teisinga sakyti, kad visi tie, kuriems nuo dabar bus taikomi apribojimai [nepasiskiepiję] ar tie, kuriems jie buvo taikomi iki šiol turi turėti galimybė sugrįžti į visuomenę kartu su mumis visais.“

Taigi, Italijos ministras pirmininkas konferencijos metu išreiškia lūkestį, kad keičiantis pandeminei situacijai galiausiai visi, ir pasiskiepijusieji, ir ne galės grįžti į normalų gyvenimą.

Per praėjusias Kalėdas Italijoje iš tiesų nebuvo itin didelių suvaržymų, tačiau daugelyje viešų vietų – sporto klubuose, baseinuose, lošimų salonuose, kino teatruose, muziejuose, sporto renginiuose – buvo reikalaujamas vadinamasis „žaliasis pasas“ – lietuviškojo „galimybių paso“ atitikmuo. Tačiau nepasiskiepiję asmenys taip pat turėjo galimybę naudotis šiomis paslaugomis, turėdami persirgimą COVID-19 liga įrodantį dokumentą arba galiojantį neigiamą testo atsakymą.

Išvados

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi konferencijos metu nesakė, kad nepasiskiepiję asmenys nėra visuomenės dalis. Kelių sekundžių ištrauka panaudota melagienoms skleisti, kai, tuo tarpu, žiūrint visą įrašą galima suprasti, kad M. Draghi, iš tiesų, išreiškė lūkestį, kad keičiantis pandeminei situacijai šalyje ir pasiskiepijusieji, ir – ne galės grįžti į įprastą gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją