„Uber po rezonansinio vaizdo įrašo, kuriame Ukrainos pabėgėliai Vienoje muša taksi vairuotojus, atsisakė vežti pabėgėlius“, - buvo skelbiama „Facebook“ socialiniame tinkle. Tačiau, nors įvykyje, apie kurį užsiminta žinutėje, iš tiesų dalyvavo ukrainiečiai, „Uber“ atstovai paneigė atsisakantys vežti pabėgėlius iš Ukrainos.

Melaginga žinutė

Kas įvyko Vienoje?

Vaizdo įrašas, kuriame matomi besimušantys vyrai, sulaukė didelio socialinių tinklų vartotojų dėmesio. Netrukus apie įvykį rašė dauguma Austrijos žiniasklaidos kanalų, o praėjus kelioms dienoms kilusias spekuliacijas ir abejones oficialioje „Twitter“ paskyroje išsklaidė Vienos policija.

Šių metų gegužės 25 d. priešais prabangų „Bristol“ viešbutį, įsikūrusį Kärntner Ring gatvėje, Vienoje, įvyko muštynės. Kaip „Twitter“ paskyroje pranešė vietos policija, kivirčas kilo tarp ukrainiečių įtariamųjų (niekur nėra nurodoma, kad jie būtų būtent karo pabėgėliai iš Ukrainos) ir taksi vairuotojo dėl automobilio parkavimo vietos.

Pasak įvykio liudininkų, vykstant konfliktui, taksi vairuotojas atidarė automobilio, kuriame buvo ukrainiečiai, dureles ir užpuolė vieną jų su gumine lazda. Automobilyje buvęs ukrainietis kartu su kitu įtariamuoju pasipriešino ir puolė mušti taksi vairuotoją. Ši scena užfiksuota plačiai socialiniuose tinkluose išplitusiame vaizdo įraše.


Policija žinutėje paminėjo, jog kol kas pavyko nustatyti taksi vairuotojo ir 27 metų ukrainiečio tapatybes, o kitų įtariamųjų tapatybės dar nustatinėjamos. Du muštynėse dalyvavę taksi vairuotojai patyrė lengvų ir vidutinių sužalojimų.

Žinią apie muštynes tarp taksi vairuotojo ir ukrainiečių netruko pasigauti Kremliui palankūs asmenys, tvirtindami, esą ukrainiečiai pabėgėliai taksistą sumušė be jokios aiškios priežasties. Tačiau, kaip rodo policijos komentarai, pasak įvykį mačiusių liudininkų, muštynes išprovokavo taksistas, o vėliau į jas įsitraukė ukrainiečiai. Visiems dalyvavusiems asmenims gresia atsakomybė už dalyvavimą muštynėse.

Taip pat nėra pagrindo teigti, kad muštynėse dalyvavo būtent karo pabėgėliai, nes oficialiuose komentaruose tai nėra minima. Aišku tik tai, kad šie vyrai buvo ukrainiečiai.

Ar „Uber“ atsisakė teikti paslaugas ukrainiečiams?

Netrukus po šio įvykio socialiniuose tinkluose pradėtos platinti žinutės, esą reaguodama į muštynes Vienoje, pavėžėjimo paslaugas teikianti įmonė „Uber“ atsisako vežti ukrainiečius pabėgėlius. Susisiekus su „Uber“ paaiškėjo, kad ši informacija – melaginga.

Laiške „Uber“ atstovė pateikė įmonės poziciją karo pabėgėlių iš Ukrainos klausimu:

„Nuo [Rusijos] invazijos [į Ukrainą] pradžios, „Uber“ pristatė daug iniciatyvų, skirtų padėti bendruomenėms Ukrainoje ir tiems ukrainiečiams, kurie išvyko į kitas šalis. Ši informacija yra netikros naujienos ir į ją turėtų būti žiūrima rimtai. Vienoje „Uber“ palaikė „Caritas“ ir „Train of Hope“ [liet. „Vilties traukinys“, – aut. past.] siūlydama nemokamus pavėžėjimus pabėgėliams ir suteikė vairuotojams galimybę lengviau aukoti IRC [liet. „Tarptautinis gelbėjimo komitetas“, – aut. past.], naudojantis specialiai sukurtu aukojimo mygtuku „Uber“ programėlėje. Mūsų komanda ir toliau dirba visą parą, kad visomis išgalėmis paremtų nuo karo nukentėjusias Ukrainos bendruomenes.“

Išvados

Policija komentaruose apie gegužė 25 d. Vienoje įvykusias muštynes tarp ukrainiečių vyrų ir taksi vairuotojų nenurodė, kad jie – karo pabėgėliai iš Ukrainos, todėl tokie vienpusiai teiginiai gali klaidinti žmones, be to, liudininkų teigimu, muštynes pradėjo taksi vairuotojas, įsiveržęs į ukrainiečių automobilį su gumine lazda. Minėtas konfliktas įvyko nesutarus dėl parkavimosi vietos. Informacija, esą dėl šio įvykio „Uber“ atsisakė teikti pavėžėjimo paslaugas ukrainiečių pabėgėliams – klaidinga. Kaip patvirtino „Uber“ komunikacijos vadovė Centro ir Rytų Europos rinkai, įmonė niekada nedraudė ukrainiečiams naudotis paslaugos, o, atvirkščiai, aktyviai prisidėjo prie paramos tiek Ukrainoje likusiems, tiek dėl karo išvykusiems į kitas šalis ukrainiečiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją