Teiginiai


Kandidato į JAV Teksaso valstijos gubernatoriaus postą Beto O’Rourke nuotrauka, kurioje ant jo veido matyti į spuogus panašūs dariniai kartu su užuomina, kad politikui nustatyta bakterinė infekcija iš tiesų yra beždžionių raupai.

Verdiktas


Ši politikos nuotrauka – suklastota. Tikrojoje nuotraukos versijoje ant Beto O’Rourke smakro nematyti jokių į spuogus panašių darinių. Be to, nėra jokių įrodymų, kad politikui nustatyti bakterinė infekcija būtų susijusi su beždžionių raupais.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose pasidalinta Beto O’Rourke portretine nuotrauka, kurioje ant politiko smakro matyti neaiškios kilmės guzai. Ja pasidalinę vartotojai puolė tvirtinti, esą kandidatui Teksaso valstijos gubernatoriaus postui užimti buvo nustatyti beždžionių raupai.

Atvirkštinė atvaizdų paieška padėjo rasti originalią demokrato Beto O’Rourke nuotrauką, tačiau ant jo smakro jokių į spuogus panašių darinių nematyti. Kad socialiniuose tinkluose pasidalinta nuotrauka yra redaguota nuotraukų redagavimo programomis išduoda ir tai, kad spuogus primenantys gumbai yra visiškai kitokios spalvos, nei politiko veidas, be to, kairiajame kampe matyti linija, kur persidengia skirtingi atvaizdai – originali nuotrauka ir uždėtas gumbų paveikslėlis.

Kairėje – suklastotas atvaizdas

Be to, tokiame pačiame fone, bet kitu kampu darytos nuotraukos internete patalpintos dar 2019 m., kai politikas bakterine infekcija apskritai nesirgo (pvz.1).

Klaidingi ir socialinių tinklų vartotojų teiginiai, esą politikas atidėjo savo rinkiminę kampaniją dėl to, kad susirgo beždžionių raupais. Nors šios versijos nesulaukus gydytojo komentarų atmesti negalima, tačiau kol kas apie Beto O’Rourke sveikatos būklę žinoma tik tiek, kad politikui buvo nustatyta bakterinė infekcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją