Įraše, kuriuo aktyviai dalijasi ir į kurį reaguoja vartotojai, autorius teigia [kalba netaisyta, – aut. past.]: „Ar nustebtumėte sužinoję, kad beždžionių raupai yra imuninės sistemos pažeidimų, padarytų skiepijant, priedanga?“ Komentaruose taip pat pridedama nuoroda į publikaciją apie tai portale expose-news.com.

Visų pirma, expose-news.com pateikia krūvą melagingų teiginių, kuriems nepateikia jokių įrodymų. Keletas pavyzdžių:

Melagingas teiginys: COVID-19 skiepai sukelia VAIDS

Teigiama, kad COVID-19 sukelia „įgytą imunodeficito sindromą“ (arba dar kituose melagienų šaltiniuose vadinamą „vakcinų AIDS“ arba VAIDS). Tačiau nėra įrodymų, kad imunodeficitas būtų kaip nors susijęs su COVID-19 vakcinomis, o tokia liga, kaip VAIDS, neegzistuoja.

Kaip „Reuters“ yra sakiusi Kolumbijos universiteto Chirurgijos mokslų skyriaus vedėja ir mikrobiologijos bei imunologijos profesorė Donna Farber, vakcinos „nenaikina jokių imuninių ląstelių“, o skatina imunines ląsteles aktyvuotis, dalijasi ir gamina molekules, tokias kaip antikūnai, kad organizmas atpažintų virusus, nuo kurių skiepijama (šiuo atveju, COVID-19 sukeliantį virusą), ir žinotų, kaip nuo jų apsiginti. Taigi, priešingai nei teigiama publikacijoje, ne susilpnina imuninę sistemą, o suteikia jau papildomų gynybos įrankių.

AIDS sukelia žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV). Remiantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) paaiškinimu, „ŽIV, patekęs į žmogaus organizmą, naikina baltuosius kraujo kūnelius (T-limfocitus), imuninėje sistemoje kontroliuojančius infekcijas. ŽIV infekcijai progresuojant imuninė sistema palaipsniui silpsta ir organizmas tampa nepajėgus apsiginti nuo infekcijų ar ligų.“ Ilgainiui, pacientui diagnozuojamas AIDS.

COVID-19 skiepai nėra niekaip susiję su ŽIV virusu, nes jis perduodamas tik per sergančio žmogaus kūno skysčius, o COVID-19 vakcinose šio viruso nėra.

Melagingas teiginys: beždžionių raupai – tik priedanga

Beždžionių raupus sukelia beždžionių raupų virusas, priklausantis Poxviridae šeimos Orthopoxvirus genčiai. Jis gali būti perduodamas tarp gyvūnų, tarp žmonių ir tarp gyvūnų ir žmonių.

Expose-news.com įraše teigiama, kad pastaruoju metu Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Australijoje fiksuojami beždžionių raupai yra priedanga didėjančiam kitų ligų, turinčių panašius simptomus, atvejų skaičiui. Ir priduriama, kad dėl vakcinų nuo COVID-19 labai padaugėjo herpį panašių infekcijų atvejų.

Tiesa, kad beždžionių raupų simptomai panašūs į tuos, kuriuos sukelia pūslelinė, juostinė pūslelinė ir vėjaraupiai. Šios ligos gali sukelti panašios išvaizdos bėrimus.

Gali būti, kad tokie melagingi teiginiai kilo iš to, kad yra tam tikrų įrodymų, jog vakcinos gali vėl suaktyvinti esamas juostinės pūslelinės infekcijas (tai yra, kai asmuo jau yra sirgęs), nors duomenys neaiškūs, o JK Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra (MHRA) teigė, kad nėra priežastinio ryšio tarp juostinės pūslelinės ir vakcinos įrodymų.

Be to, expose-news.com nepaminėjo, kad beždžionių raupai diagnozuojami ne tik klinikiniais stebėjimais, o laboratoriniais tyrimais. Beždžionių raupų atvejai buvo patvirtinti PGR testais.

PGR testai taip pat siūlomi visiems, kurių bėrimas panašus į tą, kuris pasireiškia beždžionių raupais sergantiems pacientams, o tai reiškia, kad mažai tikėtina, kad liga galėjo būti klaidingai diagnozuota, ir naudojama „kaip priedanga“.

Todėl, remiantis aukščiau išvardintais faktais, galima teigti, kad informacija, kad esą beždžionių raupai yra priedanga COVID-19 vakcinų žalai imunitetui, yra melagingi ir nepagrįsti jokiais įrodymais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją