Ivermektinas melagienas skleidžiančiuose portaluose pasirodo jau ne pirmą kartą. Meluojama, kad šis preparatas vos ne akimirksniu išgydo nuo COVID-19. Tai – veterinarinis preparatas, paprastai skiriamas arkliams nuo kirmėlių. Mažomis dozėmis ivermektinas skiriamas ir žmonėms – nuo tam tikrų parazitinių kirmėlių ar utėlių.

Jis toks veiksmingas, kad preparato atradėjai 2015 m. laimėjo Nobelį. Bet svarbu pabrėžti, kad tai neturi nieko bendro su COVID-19.

Aprašomajame „Facebook“ įraše minimas gydytojas Danielis Nagase, kuris neseniai buvo garsiojo Joe Rogan (kuris irgi platina sąmokslo teorijas apie stebuklingą ivermektino poveikį) tinklalaidėje. D. Nagase pasakoja, kad savo pacientus sėkmingai gydė šiuo preparatu, o kai sužinojo jo vadovai – jam buvo uždrausta praktikuoti mediciną. Neva valdžia slepia tai nuo žmonių tikslingai. Tačiau tai – melas.

Albertos (Kanada) Sveikatos priežiūros paslaugų ir ligoninės, kurioje pavaduojančiu gydytoju dirbdavo D. Nagase atstovai, teigė, kad anksčiau gavo nusiskundimų dėl gydytojo elgesio ir skleidžiamų sąmokslo teorijų. Ivermektinas yra labai koncentruotas, skirtas gyvuliams, todėl žmonėms jis gali būti pavojingas. Todėl atliekamas tyrimas, o gydytojui kol kas neleidžiama dirbti darbo.

Kaip rašo JAV Maisto ir vaistų administracija (Food and Drug Administration, FDA), ligoninės praneša apie žmonės, kurie patys, prisiskaitę melagienų, ima vartoti šiuos vaistus, ir atsiduria ligoninėje dėl apsinuodijimo vaistu, kuris skirtas gyvuliams. Todėl dar rugsėjo mėn. FDA išplatino pranešimą, kuriame ragina žmones nevartoti šio preparato savavališkai.

Nors sąmokslo teorijas skleidžiantys asmenys dažnai teigia, jog yra klinikinių tyrimų duomenų, kurie įrodo preparato veikimą. Kaip BBC aiškino dr. Kyle Sheldrick, priklausantis mokslininkų grupei, kurie peržiūrinėja klinikinius tyrimus, susijusius su ivermektinu, jam nepavyko rasti nei vieno tyrimo, kurio duomenys pagrįstų ivermektino naudą. Peržiūrėtos 26 atliktos studijos, net 5 iš jų duomenys galėjo būti apskritai suklastoti.

Taigi JAV, Jungtinės Karalystės, Europos Sąjungos sveikatos apsaugos tarnybos praneša, kad nėra įrodymų apie jo veikimą su COVID-19, ir vaisto naudojimas gydymui draudžiamas.

Todėl, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad minėtame „Facebook“ įraše skleidžiama melaginga informacija apie ivermektiną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)