„Facebook“ socialiniame tinkle pasidalinta JAV registruoto patento # US 11,107,588 B2 ekrano nuotrauka, šalia jos paliktas komentaras, kuriame sakoma, esą minėtas patentas priklauso pirmąją patvirtintą vakciną nuo COVID-19 išradusiai kampanijai „Pfizer“. Socialinių tinklų vartotojai įtikėjo, kad patentas aprašo technologiją, skirtą visų paskiepytų nuo viruso žmonių kontaktų atsekimui visame pasaulyje.

Išsiaiškinti, kad ši informacija nėra teisinga – nesudėtinga, pakanka atidžiau panagrinėti, kas rašoma aptartame patente.

Pirmiausia, šis patentas nepriklauso ir nėra susijęs su farmacijos gigante „Pfizer“. Jis išduotas aprašomos technologijos išradėjų iš Izraelio Gal Ehrlich ir Maier Fenster, patentų ir prekės ženklų teisininkų iš „Ehrlich & Fenster“, vardu.

„Reuters“ žurnalistams vienas iš technologijos išradėjų G. Ehrlich patvirtino, kad patentas nėra susijęs su vakcinomis.

Iš tiesų, šiame patente aprašoma technologija, kurią būtų galima panaudoti sekant užsikrėtusių virusu asmenų kontaktus ir vertinant rizikas užsikrėsti tuo pačiu išlaikant asmenų anonimiškumą. Panašią technologiją, skirtą užsikrėtusių SARS-Cov-2 virusu asmenų kontaktų sekimui, 2020 m. aprašė portalas „Wired“.

Patente aprašomas kontaktų atsekimo procesas, pasitelkiant elektroninius įrenginius. Tai, pavyzdžiui, galėtų būti mobiliojo telefono programėlė. Prisijungus prie programėlės vartotojui būtų sugeneruojamas identifikacinis numeris. Keletui tokių įrenginių atsidūrus netolimu atstumu įrenginiai galėtų dalytis ir keistis informacija, pagal kurią būtų sugeneruojamas balas. Remiantis gauta informacija ir sugeneruotu balu, įrenginio turėtojas galėtų gauti jam pritaikytą informaciją apie reikalingą gydymą, be to, sugeneruotas balas padėtų daryti prognozes apie viruso plitimą.

Panašus būdas sekti COVID-19 plitimo eigą ir įspėti gyventojus apie turėtą kontaktą su užsikrėtusiais asmenimis aprašytas ir 2020 m. oficialioje Europos Parlamento svetainėje patalpintame pranešime. Čia taip pat minima mobiliojo telefono programėlių galima nauda, siekiant stabdyti viruso plitimą ir informuoti žmones sveikatos klausimais, tačiau atkreiptas dėmesys į privatumo bei duomenų apsaugos užtikrinimą.

Išvados

JAV registruotas patentas # US 11,107,588 B, skirtingai nei teigiama socialiniuose tinkluose, nepriklauso kampanijai „Pfizer“. Šis patentas registruotas aprašomos technologijos išradėjų iš Izraelio Gal Ehrlich ir Maier Fenster vardu. Patentuota technologija nėra tiesiogiai susijusi su vakcinomis nuo COVID-19, ji aprašo būdą sekti užsikrėtusiųjų virusu kontaktus išlaikant asmenų privatumą ir tuo pačiu teikiant jiems personalizuotą informaciją apie sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės