Socialiniuose tinkluose plinta istorija apie mokinę iš Vilniaus, kuri privalėjo pasiskiepyti nuo COVID-19, nes norėjo lankyti baseiną. Žinutėse teigiama, esą netrukus po skiepo mergaitė mirė, o jos mama po įvykio atėmė sau gyvybę. Kai kuriuose pranešimuose neva įvykusi mergaitės mirtis siejama su poveikiu į vakciną. Jokie šią istoriją patvirtinantys duomenys socialiniuose tinkluose nepateikiami.

Melaginga žinutė

Norėdamas išsiaiškinti tiesą, „Melo detektorius“ susisiekė su Valstybine vaistų kontrolės tarnyba (VVKT).

VVKT atstovai pakomentavo, kad per visą vakcinacijos nuo COVID-19 laikotarpį buvo gauti 28 pranešimai apie mirtis, ištikusias po vakcinacijos, tačiau priežastinis ryšys tarp šių mirčių ir vakcinos poveikio nebuvo nustatytas. Taip pat VVKT pabrėžė, kad negauta nė vieno pranešimo apie po vakcinacijos mirusius vaikus.

VVKT atstovė spaudai Aistė Tautvydienė pabrėžė, kad kiekvienos pranešimo duomenų vertinimas yra individualus.

„Įtariamos nepageidaujamos reakcijos, taip pat ir mirties, priežastinis ryšys vertinamas pagal tam tikrus kriterijus. Kitaip tariant, vertinama, ar po skiepijimo buvo pasireiškę nepageidaujamo poveikio simptomai, ar nustatyta laboratorinių ar kitų tyrimų pakitimų, ar yra kitų duomenų, patvirtinančių, kad tai galėjo sutrikdyti asmens sveikatą ar net sukelti mirtį.

Jei patvirtinančių duomenų nenustatoma, tuomet svarbu įvertinti, ar yra kitų galimų mirties priežasčių ir ar mirtis tikėtina, atsižvelgiant į vakcinos veikimo būdą bei sukeliamus poveikius. Šiais atvejais ypač svarbi informacija ir apie tai, kokiomis lėtinėmis ar kitomis ligomis asmuo sirgo iki skiepijimo bei duomenys apie kitus jo sveikatos būklės rodiklius”, – komentavo A. Tautvydienė.

Remiantis iki šiol gautų pranešimų apie mirtis po vakcinacijos nuo COVID-19 duomenimis, mirę asmenys priklausė vyresnio amžiaus žmonių grupei (pacientų amžiaus mediana 70 m.). Daugumoje atvejų mirties priežastys nurodytos kaip širdies – kraujagyslių sistemos bei kitos lėtinės ligos. VVKT atstovai pabrėžia, kad svarbu atsižvelgi ir į faktą, kad mirusieji po skiepo buvo vyresnio amžiaus žmonės, sirgę lėtinėmis ligomis, kurios galėjo nulemti mirtį. Nė viena užregistruota mirtis po skiepo nebuvo vertinta, kaip tiesiogiai susijusi su vakcinacija.

Išvados

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba nuo vakcinacijos pradžios yra gavusi 28 pranešimus apie žmonių mirtis po vakcinacijos nuo COVID-19. Nebuvo gauta nė vieno pranešimo apie vaikų mirtis, visų mirusiųjų amžiaus vidurkis siekė 70 metų. Nė vienu praneštu atveju nebuvo nustatytas priežastinis ryšys tarp mirties ir vakcinos poveikio. Iš viso iki šios dienos (gruodžio 17 d.) Lietuvoje bent viena vakcinos doze nuo COVID-19 buvo paskiepyti 1 897 361 gyventojas arba 67,9 proc. visų šalies gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės