„Facebook“ socialiniame tinkle pasidalinta portale „Atvira Klaipėda“ publikuotu straipsniu, kuriame rašoma, kad Klaipėdos universitetas nusprendė stabdyti partnerystę su Rusijos ir Baltarusijos mokslo įstaigomis. Prie nuorodos pridėtas komentaras, esą dar neseniai studentus iš Baltarusijos kvietęs universitetas dabar juos „išmetinėja“, nes baltarusiai šiuo metu yra in corpore politiškai nekorektiška tauta.“.

Klaidinanti žinutė

Delfi „Melo detektorius“ susisiekė su Klaipėdos universitetu, siekiant išsiaiškinti, ar tikrai sprendimas stabdyti partnerystę su mokslo įstaigomis palies universitete studijuojančius baltarusius. Atsakydama į užklausą universiteto atstovė spaudai Dalia Grikšaitė patikino, kad nuspręsta stabdyti bendradarbiavimo sutartis ar bendrus mokslinius projektus su Rusijos ir Baltarusijos universitetais bei mokslo institutais, tačiau tai nėra niekaip susiję su studentais. Komentare pabrėžiama, kad studentai iš Rusijos ir Baltarusijos nėra šalinami iš universiteto ar kaip nors kitaip skriaudžiami.

Audringa socialinių tinklų vartotojų reakcija greičiausiai buvo atsakas į dar vasario 25 d., praėjus vienai dienai nuo Rusijos invazijos į Ukraina pradžios, Klaipėdos universiteto interneto svetainėje paskelbtą pranešimą spaudai. Pranešime nurodoma, kad universitetas „informavo savo partnerius Rusijoje bei Baltarusijoje – universitetus ir mokslinių tyrimų institutus, su kuriais bendradarbiauta mokslinių tyrimų projektuose, apie sustabdomus bendradarbiavimo ryšius dėl Rusijos Federacijos įvykdytos invazijos į nepriklausomą Ukrainos valstybę.“

Taip pat pasidalinta žinute apie atidarytą banko sąskaitą, skirtą Universitete besimokantiems studentams iš Ukrainos ir, prireikus, jų šeimos nariams remti. Pranešime teigiama, kad Klaipėdos universitete šiuo metu studijuoja 40 jaunuolių iš Ukrainos, dauguma iš jų – iš šiuo metu rusų pajėgų kontroliuojamo Chersono miesto.

Išvados

Klaipėdos universiteto priimtas sprendimas stabdyti mokslinių tyrimų partnerystes su Rusijos ir Baltarusijos universitetais ir mokslo įstaigomis nėra susijęs su studentais. Universiteto atstovai patvirtino, kad studentai iš Rusijos ir Baltarusijos nėra išmetami iš šios mokslo įstaigos ar kaip nors kitaip engiami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją