Teiginiai

Neskiepytos moterys atsisako sekso su paskiepytais vyrais, kad apsisaugotų nuo spyglio baltymų. Tai paskelbė portalas paranormal.lt (čia). Jame teigiama, kad „neverta rizikuoti ir galbūt „pasigauti“ kovidinio skiepo baltymus nuo visiškai paskiepyto partnerio“.

Verdiktas

Net teoriškai neįmanoma, kad COVID-19 vakcina paskiepytas asmuo ją galėtų perduoti kitiems asmenims. Koronaviruso vakcinose nenaudojamas gyvas virusas, sukeliantis COVID-19. Todėl žmonės, pasiskiepiję nuo COVID-19, negali perduoti vakcinos ar jos spyglio baltymų kitiems asmenims. Taigi, teiginys, jog „neverta rizikuoti ir galbūt „pasigauti“ kovidinio skiepo baltymus nuo visiškai paskiepyto partnerio“ yra melas.

Melo detektoriaus komentaras

Žinoma JAV autorė Laura J. Wellington, nagrinėjanti vyrų ir moterų santykius, publikavo savo įžvalgas, kuriose teigiama, kad neskiepytos moteris vengia susitikinėti su paskiepytais vyrais, o vieną priežasčių – seksas ir „susirūpinimas, kad šios vakcinos žalingas poveikis galiausiai gali patekti į moterų organizmą“. Tačiau sykiu ji konstatuoja, kad „šioms moterims tiesiog nėra pakankamai informacijos apie vakciną ar jos poveikį. Niekas nežino pasekmių ar to, kas laukia tų, kurie paskiepijo“.

Ji savo įžvalgas paskelbė portale americanthinker.com, kuris yra itin žemo patikimumo ir ekstremalios dešinės JAV tinklalapis.

Be to, autorė nepateikia jokių įrodymų, ar statistikos apie neskiepytas moteris, kurios vengia susitikinėti su pasiskiepijusiais vyrais, todėl neįmanoma objektyviai įvertinti, ar tai yra tiesa.

Tiek mokslininkai, tiek faktų tikrintojai kone nuo pat vakcinacijos pradžios ne kartą ir labai aiškiai yra pateikę informaciją, kad COVID-19 vakcinos kitiems žmonėms neįmanoma perduoti.

Melagienų skleidėjai dažniausiai skleidžia dezinformaciją apie mRNR vakciną, kuri esą net gali pakeisti DNR, nes joje yra genetinės informacijos.

Kauno klinikų gydytoja infektologe Monika Kuliešė išaiškino, kad mRNR vakcinose yra genetinės viruso informacijos, kurią gavusios žmogaus ląstelės geba pagaminti tik virusui SARS-CoV-2 (COVID-19) būdingą jo paviršiaus spyglio baltymą. Jį pagaminus, vakcinos medžiaga žmogaus organizme yra sunaikinama, o imuninė sistema, atpažinusi svetimą baltymą, pradeda gaminti antikūnus ir aktyvuoja T ląsteles. Po vakcinacijos, į žmogaus organizmą patekus SARS-CoV-2 virusui imuninė sistema atpažįsta jo paviršiaus baltymą, aktyvuojamas imuninis atsakas ir virusas yra sunaikinamas.

Nors mRNR vakcinos nuo koronaviruso yra naujos, tačiau jų veikimo principas mokslininkams žinomas jau dešimtmečius. Anksčiau su jomis buvo dirbama ieškant efektyvios apsaugos prieš gripo, Zika, pasiutligės, CMV virusus.

Faktų tikrintojai jau ne kartą paneigė teiginį, kad „žmonės, visiškai paskiepyti nuo COVID-19, gali „išleisti“ viruso daleles iš vakcinos ir užkrėsti neskiepytus žmones“. Išaiškinta, kad nė vienoje iš COVID-19 vakcinų nėra gyvo koronaviruso, o spyglio baltymai negali būti perduodami kitam asmeniui, o tai reiškia, kad paskiepytiesiems nėra ko išsiskirti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją