Lietuviškose socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose dalinamasi informacija apie tai, esą Billas Gatesas „jau buvo išleidęs vakcinų su tam tikrais antigenais, kurie sterilizavo žmones Kenijoj.Nors daktarai prieš tai teigė, jog vakcinos labai saugios.“ Dėl šios priežasties tas pats socialinio tinklo vartotojas klausia, ar tik „Microsoft“ įkūrėjas nebus prikišęs nagų ir prie COVID-19 vakcinos. Žinute pasidalinta grupėje „COVID vakcinų diskusijos“.

Klaidinanti žinutė

Sterilizacijos stabligės vakcinomis mitui – daugiau nei 25 metai

Iš tiesų, nors žinutėje kalbama apie 2014 metų įvykius, kuomet Kenijos katalikų vyskupai puolė tvirtinti, kad šalyje vykdoma vakcinacijos kampanija, kurios metu nuo stabligės skiepytos vaisingo amžiaus moterys, siekta jas sterilizuoti, mitas, esą stabligės vakcina gali sutrikdyti nėštumą siekia 1994 metus.

Būtent šiais metais Indijoje tyrėjai bandė sukurti vakciną nuo neplanuoto nėštumo. Vakcinos veiklioji medžiaga turėjo būti hormonas HCG, aptinkamas nėščios moters organizme. Kuriant vakciną hormonas HCG buvo poruojamas su baltymu, panašiu į stabligės toksino baltymą, o vakcinos veikimo principas turėjo būti toks: suleidus vakciną moters imuninė sistema priešintųsi minėtam baltymui ir hormonui HCG, tokiu būdu apsaugodama ją nuo nėštumo. Vakcinos teikiama apsauga truktų maždaug du metus.

Siekiant diskredituoti šią nuo nėštumo apsaugančią vakciną, ji pradėta klaidingai sieti su vakcina nuo stabligės. Nors tarp šių vakcinų jokio ryšio nėra, melagingos informacijos kampanijai pavyko pasiekti tikslą – daugybė žmonių visame pasaulyje ėmė sieti vakciną nuo stabligės su nevaisingumu.

1995 metais amerikiečių organizacija, kovojanti prieš kontracepciją, pareikalavo JAV kongreso ištirti visame pasaulyje naudojamas vakcinas nuo stabligės, siekiant įsitikinti, ar jose nėra hormono HCG, kuris galėtų padaryti moteris nevaisingomis. Tąkart Pasaulio sveikatos organizacija oficialiai patvirtino, kad gandai, siejantys vakciną nuo stabligės su HCG hormonu neturi jokio mokslinio pagrindo.

Vis dėlto, PSO pareiškimai nenutildė gandų apie sterilizuojančias vakcinas nuo stabligės, o kalboms įgavus formą, Kenijoje imta tikrinti vakcinas nėštumo testais. Nėštumo testai parodė teigiamą atsakymą, kas, „tyrėjų“ nuomone, tapo neginčijamu įrodymu, kad vakcinose yra HCG hormono.

Tačiau vakcinų testavimas tokiu būdu, žvelgiant iš mokslinės perspektyvos, yra visiškai bevertis, nes vakcinos kurtos neatsižvelgiant į tokius testus – jų paskirtis, o ir testavimo būdai, yra visai kiti. Stabligės vakcinos tikrinimą nėštumo testu galima būtų prilyginti pandemijos metu išpopuliarėjusiems mėginimams COVID-19 testais tikrinti vaisius, sniego senius, vaisių sultis ir kitus daiktus (apie tokius „eksperimentus“ „Melo detektorius“ jau rašė čia, čia ir čia).

Siekiant išsklaidyti abejones dėl stabligės vakcinos saugumo, šešiose laboratorijose, išsidėsčiusiose visame pasaulyje, buvo atlikti išsamūs vakcinų tyrimai. Nė viena laboratorija, įskaitant Vatikano laboratoriją, vakcinoje nerado HCG hormono.

2014 metais Kenijos katalikų vyskupams prikėlus diskusiją dėl stabligės vakcinos saugumo, PSO išplatino oficialų pranešimą, kuriame teigiama, kad „Organizacija patvirtina, kad stabligės vakcina yra saugi. Vakcina naudota 52 šalyse, ja paskiepyta 130 mln. moterų, siekiant apsaugoti jas ir jų naujagimius nuo stabligės. Stabligės vakcinoje nėra HCG hormono“.

Į melagingus gandus, siekdama nuraminti tikinčiuosius, sureagavo ir Pasaulinė gydytojų katalikų federacija, išplatintame oficialiame pareiškime atkreipusi dėmesį į tai, kad „jei nuo stabligės apsauganti vakcina, kuria paskiepyta milijonai moterų daugybėje šalių, galėtų sukelti nevaisingumą, tai patvirtintų gausūs demografiniai duomenys. Mes nežinome apie tokių duomenų egzistavimą.“

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina gandus, esą Billo Gateso iniciatyva Kenijoje moterys buvo skiepijamos nevaisingumą sukeliančia stabligės vakcina, kaip melagingus. Šiuos teiginius jau paneigė faktų tikrinimo organizacijos visame pasaulyje (pvz. 1, pvz. 2, pvz. 3), taip pat nevaisingumo sąsajas su stabligės vakcina oficialiu raštu paneigė PSO ir Pasaulinė gydytojų katalikų federacija. Stabligės vakcinoje nerasta HCG hormono, kuris, panaudotas vakcinoje dideliais kiekiais, galėtų sukelti nevaisingumą. Taip pat nėra jokių demografinių duomenų, kuriais remiantis būtų galima teigti, jog stabligės vakcina būtų susijusi su vaisingumo problemomis, nors šia vakcina jau paskiepyti milijonai vaisingo amžiaus moterų visame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)