„Facebook“ socialiniame tinkle birželio 14 d. pradėtos skleisti žinutės su vaizdais iš Vokietijoje vykusios prorusiškos akcijos. „Vokietijoje vyko didžiulis automobilių mitingas Rusijai palaikyti! Berlyno keliuose išvažiavo daugiau nei penki tūkstančiai automobilių su Rusijos Federacijos, SSRS ir oro desanto pajėgų vėliavomis!“, - skelbiama komentare prie minėto vaizdo įrašo.

Naujiena apie Vokietijoje vykusią protesto akciją suskubo dalintis ir kiti socialinio tinklo vartotojai, neįtardami, kad paskelbta informacija nėra nauja.

Patikrinus vaizdo įrašą „InVID We Verify“ įrankiu paaiškėjo, kad šie vaizdai buvo nufilmuoti balandžio 3 d. Berlyne, o ne pastaruoju metu. Būtent šią dieną internete pasirodė pirmosios to paties vaizdo įrašo kopijos.

Balandžio 3 d., praėjus vos daugiau nei savaitei nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, vykusį renginį Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andriy Melnyk pavadino „gėdos moto-paradu“.

Nors vaizdo įrašu vakar dalinęsi socialinių tinklų vartotojai, o taip pat ir Kremliaus propagandos skleidėjai, skelbė, esą renginyje dalyvavo daugiau nei 5000 rusiška atributika papuoštų automobilių, tikrasis parado dalyvių skaičius kur kas menkesnis.

Pavyzdžiui, „The Guardian“ straipsnyje nurodė, kad akcijoje dalyvavo apie 900 dalyvių, susėdusių į maždaug 400 automobilių. Naujienas apie Vokietiją pranešantis „The Local“ taip pat nurodė, kad moto-paradą sudarė 400 automobilių vilkstinė. Tuos pačius skaičius pateikė ir Vokietijos portalai „Bild“ ir „Berliner Morgenpost“, nurodydamas, kad tai – Berlyno policijos suteikta informacija.

Išvados

Socialiniuose tinkluose platinami kadrai iš Vokietijoje vykusios prorusiškos akcijos neatspindi šių dienų aktualijų. Jie buvo nufilmuoti balandžio mėnesio 3 d., kai Berlyne prorusiškai nusiteikę asmenys surengė moto-paradą su rusiška simbolika puoštais automobiliais. Kaip vietos žiniasklaidai pranešė Berlyno policija, akcijoje dalyvavo maždaug 400 automobilių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją