Teiginiai


Vaizdo įrašas, kuriame neva vaizduojama ryžių iš plastiko gamyba.

Verdiktas


Vaizdo įraše nufilmuoti ryžiai pagaminti ne iš plastiko, o iš įvairių maistinių medžiagų ir augalinių kultūrų. Dirbtiniai ryžiai laikomi maistingesniu produktu už įprastus, tačiau jų gamyba brangesnė, nei įprastų ryžių kaina.

Melo detektoriaus komentaras


„Facebook“ socialinio tinklo grupėje „Maistas turintis sudėtyje svirplių/vabalų/lervų“ paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, nufilmuota ryžių gamyba iš plastiko. Ant vaizdo įrašo taip pat matyti užrašai anglų kalba, reiškiantys „Viena iš daugelio priežasčių, kodėl didžioji farma visada turės darbo“ ir „ryžiai, pagaminti iš plastiko“.
Melaginga žinutė

„Melo detektorius“ pamėgino surasti daugiau to paties vaizdo įrašo kopijų ir sužinoti daugiau informacijos apie įrašo atsiradimo kontekstą. Pasirodo, tas pats mitas apie plastikinius ryžius internete sklando jau keletą metų. Portale „BBC“ įvardijama (ČIA), kad tokie gandai kilo iš Kinijos, o internete panašių žinučių randama dar nuo 2010 m.

Vaizdo įraše, kuriuo pasidalino socialinių tinklų vartotojai, nėra vaizduojama ryžių gamyba iš plastiko. Įrašas priklauso kinų bendrovei „SunPring’s Extrusion“ (ČIA), kuri gamina, projektuoja ir montuoja maisto gamybos įrangą, pavyzdžiui, maisto produktų ekstruderius, maišykles, aromatizavimo mašinas ir daugelį kitų. Įmonės pateikiamame įrenginių sąraše galima matyti ir dirbtinių ryžių gaminimo mašiną (ČIA). Spustelėjus ant nuorodos atsiveria langas, kuriame paaiškinama, kas yra dirbtiniai ryžiai:

„Dirbtiniai ryžiai, dar vadinami maistiniais ryžiais, yra tam tikras ryžių pakaitalas, gaminamas ekstruderiu. Dirbtiniai ryžiai, kurie nėra tikri ryžiai, bet atrodo kaip ryžiai, pasižymi šiais pagrindiniais privalumais:
Maistinė vertė: 1. Gamybos proceso metu maisto tiekėjas į dirbtinius ryžius gali pridėti kukurūzų, sorų, kviečių, avižų, sojų pupelių, krakmolo vitaminų, maistinių medžiagų (kalcio, cinko, geležies ir kt.). Paprastai dirbtinių ryžių maistinių medžiagų vertė 5-10 kartų viršija įprastų ryžių vertę.
2. Be pirmiau pateiktų medžiagų, kaip žaliavą galite naudoti ir skaldytus ryžius. Užuot pardavinėję tuos ryžius maža kaina, dirbtiniai ryžiai padidina skaldytų ryžių vertę.
3.Didelė rinkos konvergencija. Neabejotinai dirbtinių ryžių kaina yra didesnė nei įprastų ryžių, tačiau juos galima virti tiesiogiai arba virti garuose su įprastais ryžiais santykiu 1:300. Jie gali patenkinti ir aukštos, ir biudžetinės klasės klientų poreikius.“

Taigi, vaizdo įraše nufilmuoti ryžiai gaminami ne iš plastiko, o iš įvairių maistinių medžiagų ir kitų augalinių kultūrų ir gali būti vartojami kaip visavertis maisto produktas.

Tai – ne pirmas kartas, kai internete keliama panika dėl plastikinių ryžių, ypač kalbant apie ryžius, tiekiamus trečiojo pasaulio šalims. Šiuos gandus dar labiau paaštrino 2016 m. Nigerijos muitinės sulaikyta 2,5 tonų ryžių siunta. Muitinės darbuotojai oficialiai pareiškė, kad sulaikė ryžių, pagamintų iš plastiko, krovinį, tačiau vėliau paaiškėjo, kad šie teiginiai nebuvo teisingi. Sulaikyti ryžiai buvo tiesiog įprasti ryžiai, tačiau juose rasta didelė bakterijų koncentracija.

Karalienės universiteto Belfaste Pasaulinio aprūpinimo maistu instituto įkūrėjas, maisto saugos profesorius Chrisas Elliottas, sekantis pranešimus apie plastikinius ryžius, patvirtino, kad tokių ryžių gamyba būtų brangesnė, nei tikrų ryžių vertė, todėl nėra priežasčių pakeisti tikruosius ryžius pagamintais iš plastiko (ČIA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją