Teiginiai

Portale laisvaslaikrastis.lt pasirodė publikacija, kurios pavadinimas skelbia, kad „žmonės po COVID-19 vakcinų krenta kaip musės“, o straipsnyje iškart pateikiama informacija apie neseniai netikėtai mirusius du pareigūnus. Šiame straipsnyje taip pat pateikiami ir keli žmonių atsiliepimai iš socialinio tinklo „Facebook“, o jų turinys gąsdina, jog pasiskiepiję nuo COVID-19 po kurio laiko mirė iki tol visiškai sveiki žmonės.

Verdiktas

Tokia COVID-19 vakcinų ir dviejų pareigūnų mirčių sąsaja ir teiginys, jog „žmonės po COVID-19 vakcinų krenta kaip musės“ yra melas, nes nėra jokių įrodymų, kad policininkai mirė būtent dėl skiepų. Be to, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, kuri Lietuvoje registruoja ir tiria šalutinius vakcinos reiškinius, nėra nustačiusi nė vienos mirties, kurios priežastis būtų skiepai nuo koronaviruso.

Melo detektoriaus komentaras

Šiaulių policijos viršininkas Ramūnas Sarapas patvirtino, kad netikėtai, kone vienas po kito šiame mirė du šio miesto pareigūnai, kuriems buvo 42 ir 47 metai. Vienas pareigūnas mirė rugsėjo 29 dieną, kitas – spalio 5 dieną.

Vienas pareigūnas buvo išvykęs į užsienį, į Didžiąją Britaniją, vykdyti ekstradicijos, jis buvo rastas miręs Didžiosios Britanijos viešbutyje. Kitas pareigūno gyvybė užgeso Šiaulių policijos komisariate, po fizinio pasirengimo normatyvų laikymo, persirengimo kambaryje.

„Pareigūnas kaip ir turėjo sveikatos problemų, tačiau buvo praėjęs medicinines patikras, turėjo visus leidimus laikyti fizinio normatyvus. Ir tiesiog po jų laikymo greičiausiai ištiko širdies smūgis“, – nelaimė komentavo Policijos profesinės sąjungos pirmininkė. R. Katinienė.

Ji pabrėžė, kad šios mirtys yra policijos sistemos trūkumų priežastis. Abu pareigūnai turėjo sveikatos problemų, tačiau jiems vis tiek buvo leidžiama laikyti fizinius normatyvus, kurie, anot profesinės sąjungos, daliai pareigūnų yra sunkiai įveikiami. Mat tokias pat užduotis turi įveikti ir tie pareigūnai, kurie dirba kabinetuose.

Taigi, anot R. Katinienės, viršydami savo galimybes, pareigūnai stengiasi įveikti užduotis, kol galop nebeatlaiko sveikata.

Dėl abiejų policininkų mirčių vis dar atliekamas tyrimas nustatyti tikslias priežastis, tačiau nei pareigūnų vadovai, nei profesinės sąjungos atstovai nė žodžiu neužsiminė, kad tai gali būti susiję su COVID-19 vakcinomis.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba „Melo detektoriui“ pateikė informaciją, jog Lietuvoje per visą vakcinacijos laikotarpį nuo 2020 m. gruodžio iki šios dienos gauti 35 pranešimus apie žmonių mirtis po vakcinacijos, tačiau nė vienu atveju priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas.

Tarnyba primena, kad kiekvieno pranešimo duomenų vertinimas yra individualus. Įtariamos nepageidaujamos reakcijos, taip pat ir mirties, priežastinis ryšys vertinamas pagal tam tikrus kriterijus. Kitaip tariant, vertinama, ar po skiepijimo buvo pasireiškę nepageidaujamo poveikio simptomai, ar nustatyta laboratorinių ar kitų tyrimų pakitimų, ar yra kitų duomenų, patvirtinančių, kad tai galėjo sutrikdyti asmens sveikatą ar net sukelti mirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją