Šią melagieną paskleidė internetinis portalas paranormal.lt straipsnyje „Visiškai paskiepytos Holivudo įžymybės stebisi, kodėl staiga suserga COVID-19, vėžiu ir dar blogesnėmis ligomis“.

„Šiuo metu moksliškai nustatyta, kad vadinamosios COVID-19 "vakcinos": 1) nesustabdo COVID-19 plitimo, 2) sukelia visus vadinamuosius variantus ir 3) galiausiai per metus ar dvejus jus nužudys, jei gavote tikras, o ne placebo injekcijas“, – taip pradedamas straipsnis, kalba neredaguota.

Visa tai yra melas, kurį „Delfi“ ne kartą jau paneigė. Tačiau tekste yra dar daugiau melagienų. Naujausias sąmokslo teorijų kampas yra tai, kad Holivudo žvaigždės, kurios skatina skiepytis nuo COVID-19, staiga ėmė sirgti įvairiomis ligomis: išsėtine skleroze, plaučių vėžiu ar net ėmė ir nusižudė. Sąmokslo teoretikai čia beda pirštu į vakcinas nuo COVID-19 – esą tai jos dėl visko kaltos.

Melaginga informacija

Štai straipsnyje yra pasakojama, kad Holivudo žvaigždė Christina Applegate neseniai paskelbė, jog serga išsėtine skleroze. Paranormal.lt tai iškart susieja su vakcina nuo COVID-19 – esą žvaigždė pasisakė už skiepus, o neva tai „nuodingos vakcinos“ nediskriminuoja ir būtent jos sukėlė Ch. Applegate ligą.

Visgi nėra jokių įrodymų, kad vakcinos nuo COVID-19 sukelia tokią ligą. „Konkrečios išsėtinės sklerozės priežastys nenustatytos. Ligos išsivystymo mechanizmai nuolat tikslinami. Manoma, kad gali turėti reikšmės virusinės infekcijos, toksinės medžiagos, imuniteto pakitimai. Šiandieniniais duomenimis, išsėtinė sklerozė nėra užkrečiama. Diskutuojama genetinių faktorių įtaka polinkiui susirgti. Artimiausi ligonių giminaičiai turi kiek didesnę riziką susirgti, nei kiti žmonės, pvz., sergant vienam iš identiškų dvynių, kito rizika susirgti yra 1:4. Ligonių vaikų rizika kada nors susirgti išsėtine skleroze – 0,5-3 proc., o bendrosios populiacijos – 0,1 proc. “, – rašoma Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos puslapyje.

Taip pat teigiama, kad neva tai vakcina nuo COVID-19 komikei Kathy Griffin sukėlė plaučių vėžį, o štai scenaristę Heidi Ferrer vakcina neva tai privertė nusižudyti. Tai yra melagienos, o joms pagrįsti nėra jokios moksliniais faktais patvirtintos informacijos. Visos ES naudojamos vakcinos yra saugios.

Kaip skelbia Pasaulio sveikatos organizacija, užfiksuotas COVID-19 vakcinų šalutinis poveikis – daugiausia nedidelis ar vidutinis ir trumpai trunkantis. Toliau išvardyti galimi požymiai:

  • karščiavimas
  • nuovargis
  • galvos skausmas
  • raumenų skausmas
  • šaltkrėtis
  • viduriavimas
  • skausmas injekcijos vietoje

Galimas vakcinos šalutinis poveikis priklauso nuo konkrečios COVID-19 vakcinos.

Sunkesnis ar ilgiau trunkantis vakcinų šalutinis poveikis galimas, bet ypač retas. Nuolat stebima, ar vakcinos nesukelia retai pasitaikančio neigiamo poveikio.

Remiantis visa šia informacija galima teigti, kad paranormal.lt aprašyti teiginiai – melas.

Šaltiniai:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines-safety
https://www.liss.lt/kas-yra-issetine-skleroze/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)