Vaizdo įrašas, kuriame, pasak juo pasidalinusių socialinių tinklų vartotojų, vaizduojamas elektromagnetinėmis bangomis veikiamas grafeno oksidas, sulaukė didelio susidomėjimo. „Facebook“ socialiniame tinkle įrašas peržiūrėtas daugiau nei 27 tūkst. kartų.

Daugiau nei 1 minutės trukmės vaizdo įraše matomas atliekamas eksperimentas. Petri lėkštelėje matomi juodu burbuliukai, susijungiantys į grandinėlę primenančias struktūras. Ekrane matomas vaizdas komentuojamas rusų kalba, o apačioje pateikiamas komentaro vertimas į anglų kalba. Komentatorė aiškina, kad vaizdo įraše užfiksuota pavojinga medžiaga – grafeno oksidas – veikiamas elektromagnetinių bangų. Šios medžiagos, esą, yra COVID-19 vakcinų sudėtyje, todėl panaši reakcija vyktų ir pasiskiepijusių žmonių kūnuose, veikiamuose elektromagnetinių bangų lauko. Įrašu pasidalinusi moteris paaiškina, kad tokių elektromagnetinių bangų pavyzdžiu galėtų būti 5G ryšys.

Melaginga žinutė

„Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad nė vienoje naudoti patvirtintoje vakcinos nuo COVID-19 sudėtyje nėra grafeno oksido. Visų Lietuvoje naudojamų vakcinų sudėtis galima rasti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos interneto svetainėje.

Klaidingas ir pasidalinto vaizdo įrašo komentaras, neva jame vaizduojama grafeno oksido reakcija į elektromagnetines bangas. Iš tiesų rodomas eksperimentas nufilmuotas 2014 metais. Jį atliko Stanfordo universiteto mokslininkai ir nei su vakcinomis, nei su grafeno oksidu ar COVID-19 jis neturi nieko bendro.

Petri lėkštelėje matomi metaliniai karoliukai, pamerkti į ricinų aliejų. Lėkštelė apjuosiama metaliniu žiedu, į kurį perduodamas neigiamas elektros krūvis.

Bandymas parodo, kaip juodi karoliukai, veikiami aukšto teigiamo krūvio, gali susitelkti ir sudaryti į grandinėles panašias struktūras. Vėliau į lėkštelę nuleidžiamas energijos šaltinis, kuris veikia lėkštėje esančius karoliukus aukštu teigiamu elektros krūviu. Lėkštelėje esantys karoliukai pradeda judėti ir formuoti grandinėles primenančias struktūras.

Chemijos inžinerijos daktarui James Orgill netgi pavyko nufilmuoti dar sudėtingesnę to paties eksperimento versiją ir veikiant karoliukus elektros krūviu „pervesti“ juos per labirintą. Vaizdo įraše jis paaiškina, kad viduryje esantis elektrodas įkrauna karoliukus ir verčia juos išsiskirstyti į šalis, bet karoliukus taip pat veikia priešingo krūvio elektrodas, esantis lėkštelės išorėje, todėl, jei karoliukams pavyksta pasiekti lėkštelės kraštą, jie įkraunami priešingu krūviu ir grįžta į indo centrą.

Remiantis pateikta informacija „Melo detektorius“ vertina internete pasirodžiusią versiją, esą eksperimentas parodo grafeno oksido reakciją į 5G ryšį, kaip melagingą. Iš tiesų šis eksperimentas nėra susijęs su grafeno oksidu, naujuoju koronavirusu ar vakcinomis. Be to, skirtingai nei teigia vaizdo įrašo komentatorė, vakcinose nuo COVID-19 nėra grafeno oksido.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)