Koronaviruso pandemija – tik priedanga, siekiant sukiršinti žmones ir išskirstyti į dvi grupes – tuos, kurie priešinsis sistemai ir tuos, kurie bus paskiepyti, jiems įdiegtos mikroschemos.

„Facebook“ pasidalintoje žinutėje teigiama, esą prisidengiant pandemija siekiama žmones suskirstyti į dvi grupes – tuos, kurie bus paskiepyti ir „sučipuoti“ ir tuos, kurie priešinsis sistemai, taps žmonių priešais bei priklausys rizikos grupei. Tačiau tokie pareiškimai tėra niekuo nepagrįstos sąmokslo teorijos.

Klaidinanti žinutė

Žurnale „The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene“ išspausdinto tyrimo duomenimis, išanalizavus „Twitter“ ir „Facebook“ skelbiamas žinutes, laikraščiuose spausdintą informaciją ir televizijos apžvalgas mokslininkams nuo praėjusių metų gruodžio iki šių metų balandžio pavyko aptikti daugiau nei 2300 su koronaviruso pandemija susietų gandų, mitų ir sąmokslo teorijų. Jie buvo paskelbti 25 kalbomis 87 šalyse. Maždaug 15 proc. visų sąmokslo teorijų buvo susijusios su naujojo koronaviruso atsiradimo ištakomis.

Oficialioje Europos Komisijos svetainėje pateikiami sąmokslo teorijoms būdinti požymiai, kurie turėtų padėti nepasiklysti informacijos srautuose:

  • Tariamas, slaptas planas;
  • Sąmokslininkų grupė;
  • „Įrodymai“, esą palaikantys sąmokslo teoriją;
  • Melagingi teiginiai, kad niekas nevyksta atsitiktinai, nėra jokių sutapimų, niekas nėra taip, kaip atrodo, ir viskas yra susiję;
  • Pasaulis skirstomas į blogą ir gerą;
  • Žmonės skirstomi į grupes.

Toje pačioje svetainėje pateiktame infografike pažymima, kad sąmokslo teorijos klesti sudėtingose ir neapibrėžtose situacijose, kokia ir yra šiuo metu pasaulį kamuojanti sveikatos krizė. Gandais ir teorijomis žmonės mėgina paaiškinti sudėtingus dalykus taip susigrąžindami situacijos kontrolės pojūtį.

Socialiniame tinkle išplatinta žinutė, kurioje pandemija lyginama su holokaustu, tvirtinama, esą viskas tėra pasaulinės politikos, siekiančios sukiršinti žmones, dalis atitinka visus sąmokslo teorijos požymius. Joje nepateikiami jokie patikimi įrodymai ar informacijos šaltiniai, kurie paremtų išsakytus teiginius, kalbama apie egzistuojantį slaptą planą (prisidengiant pandemija siekiama supriešinti žmones), atmetamas atsitiktinumo faktorius, o žmonės paties žinutės autoriaus suskirstomi į dvi grupes (tie, kurie priešinsis, ir tie, kurie bus paskiepyti ar „sučipuoti“).

Teiginiai, esą pandemija kilo ne atsitiktinai, o yra slapto plano dalis internete ėmė sklisti dar nuo pandemijos pradžios. Viena tokia teorija teigė, esą pandemijos vyksta kas 100 metų, kita siejo pasaulyje kylančius ligų protrūkius su technologiniu progresu. Visus šiuos teiginius paneigė „Melo detektoriaus“ faktų tikrintojai.

„Facebook“ išplatinti svaičiojimai, esą pandemija siekiama suskirstyti žmones į tuos, kurie paklūsta sistemai ir sutinka skiepytis ir tuos, kurie jai priešinasi, taip pat nėra nauji.

Dar birželio mėnesio pabaigoje BBC apžvelgė Tarptautinių faktų tikrinimo tinklo (IFCN) suburtą projektą, skirtą demaskuoti su pandemija susijusią informaciją. Jų teigimu, sąmokslo teorija, kurios šalininkai tvirtino, esą pandemija skirta įgyvendinti milijardieriaus Billo Gateso planą skiepijant žmones implantuoti į jų kūnus mikroschemas, pasirodė 14 skirtingų šalių, o arabiškuose šaltiniuose įsivaizduojama mikroschema pavadinta „Antikristo čipu“. Toks motyvas minimas ir lietuviškoje socialiniuose tinkluose išplatintoje žinutėje, kurios autorius kalba apie žmones, kurie bus „čipuoti mikročipais [ir] priklausys globalistų Antikristaus sistemai“. Taigi, pranešimo autoriaus išsakyti teiginiai tėra internetą jau apskriejusių sąmokslo teorijų kratinys.

Svarbu pabrėžti, kad jokiuose moksliniuose šaltiniuose ar organizacijų, teikiančių oficialią informaciją apie naująjį koronavirusą ir pandemijos eigą, pranešimuose nėra teiginių, kurie galėtų patvirtinti „Facebook“ paskyroje paskelbtą informaciją, todėl „Melo detektorius“ vertimą žinutės turinį kaip klaidinantį skaitytojus.

Taip pat žinutės autorius neteisingai vartoja terminą „rizikos grupė“, priskirdamas jai žmones, kurie atsisakys skiepytis ir priešinsis sistemai. Iš tiesų, kalbant apie COVID-19 ligą, rizikos grupei ir jautriems asmenims priskiriami vyresni nei 60 metų amžiaus žmonės, taip pat sergantys lėtinėmis plaučių, širdies ligomis, diabetu ar ligomis, galinčiomis paveikti imuninę sistemą.

  • Šaltiniai
  • Coronavirus: Bill Gates ‘microchip’ conspiracy theory and other vaccine claims fact-checked; bbc.com
  • Coronavirus: 5G and microchip conspiracies around the world; bbc.com
  • COVID-19 has fueled more than 2,000 rumors and conspiracy theories; livescience.com
  • COVID-19–Related Infodemic and Its Impact on Public Health: A Global Social Media Analysis; ajtmh.org
  • Identifying conspiracy theories; ec.europa.eu