Teiginiai

„Charlie Hebdo“ žurnalo viršelis, ant kurio vaizduojama, kaip Prancūzijos prezidentas E. Macronas vaiko protestuotojus, o šie džiaugiasi nemokamu šiltu vandeniu. Viršelio kampe pavaizduotas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis su šuns kūnu (žinutės pavyzdys ČIA).

Verdiktas

Tai – netikras „Charlie Hebdo“ viršelis. Žurnalas tokiu numeriu niekada nebuvo išleistas.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose platinama karikatūra pažymėta gerai žinomo Prancūzijos satyros žurnalo „Charlie Hebdo“ ženklu, be to, interneto vartotojai tvirtina, kad tai – tikras leidinio viršelis. Ant kontraversiškos iliustracijos pavaizduotas Prancūzijos vadovas E. Macronas, stovintis ant automobilio su žarna, iš kurios pilasi vanduo ir sakantis „Eikite namo, nemaištaukite!“, „Namuose šilčiau!“. Šalia mašinos nupiešti besidžiaugiantys vandens srove žmonės – aliuzija į pastaraisiais mėnesiais Prancūzijoje vykusius gyventojų protestus dėl augančių pragyvenimo kainų.

Apatiniame kairiajame iliustracijos kampe pavaizduotas Ukrainos vadovas V. Zelenskis su šuns kūnu – aiški užuomina į paklusnumą, prisitaikymą ir padlaižiavimą.

Kad šis viršelis tėra klastotė, kuria skleidžiami Kremliui palankūs naratyvai, išduoda ant iliustracijos nurodyta data – 2022 m. rugpjūčio 29 d., mat šią dieną nebuvo išleistas joks „Charlie Hebdo“ žurnalo numeris. Rugpjūtį iš viso buvo išleisti keturi žurnalo numeriai – rugpjūčio 3, 10, 17 ir 23 dienomis. Viršelio su tokia iliustracija, kokia vaizduojama socialiniuose tinkluose išplatintuose pranešimuose, nėra ir oficialioje duombazėje, kurioje galima pamatyti visus kada nors išėjusius „Charlie Hebdo“ viršelius.

Tai – ne pirmas kartas, kai šiam satyros žurnalui priskiriamos iliustracijos, kurios niekada nebuvo pasirodžiusios tikrajame „Charlie Hebdo“. „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad liepos mėnesį internete pasirodė netikras viršelis, kuriame išjuokiamas Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Boriso Johnsono atsistatydinimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją