Vaizdo įraše, prie kurio patiktuką paliko 255 žmonės, nufilmuotas pusnuogis bėgantis vyras, o prieraše prie įrašo klausiama „Ar reikalinga vakcina?“. Sveiką gyvenseną praktikuojantis įrašo autorius dalinasi patarimais, kurie, pasak jo, apsaugotų tautą nuo virusų geriau, nei vakcinos, tai – bėgiojimas, grūdinimasis, sveika mityba, kontrastiniai dušai, deja, tačiau šios priemonės, nors bendrą žmonių savijauta gerina, išsivaduoti iš pandemijos gniaužtų nepadės.

Žemiau pateikiame klaidingas vaizdo įrašo autoriaus mintis:

„Aš dar dalinuosi vyriausybei negirdėtu receptu [kaip apsaugoti tautą nuo virusų] <...> kalbėti apie buvimą lauke, vaikščiojimą. Leiskit žmones miškuose ramiai pasivaikščiot, nesiųskit ten armijų, policijų, netikrinkit tų kaukių.

Tai gal pradėkit žmones sveikatint, siūlykit jiems alternatyvas, kalbėkit apie sveiką mitybą, apie grūdinimąsi, apie kontrastinius dušus, apie meditacijas, kaip protą nuramint, o ne dar daugiau baimės jiems sėkit su savo ribojimais ir visokiais grasinimais.“ [vaizdo įrašo citata]

Nors vaizdo įrašo autoriaus išvardytos priemonės tikrai gali padėti pasijusti geriau psichologiškai ir palaikyti puikią fizinę formą bei sustiprinti įgimtą imunitetą, jos neturėtų būti siūlomos vietoje šiuo metu galiojančių prevencinių priemonių, tokių kaip kaukių dėvėjimas ar žmonių kontaktų mažinimas, judėjimo ribojimai.

Stiprų bendrąjį imunitetą turintis žmogus turėtų džiaugtis, tačiau ir jis gali būti pažeidžiamas susidūrus su COVID-19 sukeliančiu virusu, o užsikrėtęs – užkrėsti ir kitus, jeigu nėra laikomasi prevencinių priemonių viruso plitimui pristabdyti. Tam, kad viruso plitimas būtų sustabdytas, svarbų vaidmenį atlieka specifinis imunitetas, įgyjamas arba persirgus liga, arba sukuriant jį dirbtiniu būdu – skiepais.

Kaip portalui „Delfi“ kalbėjo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Arvydas Ambrozaitis, komentuodamas Seimo nario Dainius Kepenio pasisakymus, „Kad būtų galima suvaldyti šitą pandemiją ir kad ji baigtųsi, reikia, kad šešiasdešimt (o dar geriau septyniasdešimt) procentų žmonių populiacijos įgytų kolektyvinį imunitetą. Kolektyvinį imunitetą galima įgyti dviem būdais – arba persirgus, arba pasiskiepijus. (…) Tie antikūnai nesusidaro maudantis eketėje, Baltijos jūroje, sportuojant“.

Taip pat šiame kontekste keistai skamba vaizdo įrašo autoriaus prašymas leisti žmonėms ramiai pasivaikščioti miškuose, nes gyventojai šią galimybę turi net ir gyvendami karantino režimu. Pasivaikščiojimai laikantis atitinkamų saugumo priemonių – dėvint kaukę ir nevaikštant būryje – nėra draudžiami ar kokiu nors būdu varžomi.

„Ką ta jūsų vakcina, ji gali tik mūsų imunitetą negrįžtamai sužalot ir sunaikint, autoimuninę ligą galim kokią turėt.“ [vaizdo įrašo citata]

Vakcinos, skirtingai nei teigia vaizdo įrašo autorius, yra skirtos ne sužaloti ar sunaikinti imunitetui, o, atvirkščiai, specifiniam imunitetui prieš patogeną sukurti ir tokiu būdu apsaugoti žmogų nuo ligos. Nėra jokių įrodymų, kuriais remiantis būtų galima teigti, kad vakcinos, padėję pasauliui įveikti daug ligų, kurios iki atsirandant skiepams buvo laikomos mirtinomis, turėtų neigiamą poveikį žmogaus imunitetui, o autoimuniniai su vakcinomis siejami sutrikimai yra labai reti ir priklauso nuo daugelio faktorių.

Taip pat tyrimais buvo paneigti neretai tėvų išsakomi nuogąstavimai, kad vaikams skiriamos vakcinos gali susilpninti imuninę sistemą ar kad jų gali būti per daug ir imuninė sistema gali tiesiog „perdegti“.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras pasidalino statistika apie tai, kiek aukų pareikalaudavo ligos, kurios šiuo metu, pasitelkiant vakcinas, yra lengvai išvengiamas.

Pavyzdžiui, iki atsirandant vakcinai JAV beveik kiekvienas gyventojas persirgdavo tymais ir kasmet šimtai žmonių mirdavo dėl šios virusinės infekcijos.

1921 metais, iki atsirandant vakcinai, daugiau nei 15 tūkst. amerikiečių mirė nuo difterijos, kai, tuo tarpu, tarp 2004 ir 2014 metų JAV buvo užfiksuoti tik du difterijos atvejai.

1964 – 1965 metais 12,5 mln. amerikiečių sirgo raudonuke, kuri sukėlė 2000 kūdikių mirtį ir lėmė 11 tūkst. persileidimų. Nuo 2012 metų JAV buvo užregistruota tik 15 raudonukės atvejų.

Ir tai – ne vieninteliai susirgimai, kurių protrūkius padėjo pažaboti vakcinavimas.

Praėjusio tūkstantmečio penktajame dešimtmetyje poliovirusas, sukeliantis poliomielitą, vien JAV sukėlė 15 tūkst. paralyžiaus atvejų ir 1,9 tūkst. mirčių.

O žvelgiant dar giliau į praeitį – XIX amžiuje bakterijos sukeliama tuberkuliozė nužudydavo kas septintą gimstantį žmogų ir buvo pagrindine mirties priežastimi Kanadoje.

Vakcinų pergalės

Nors kai kurios iš šių ligų vis dar pasiglemžia daugybę gyvybių pasaulyje, nėra jokių abejonių, kad neturint veiksmingų vakcinų šių aukų būtų nepalyginamai daugiau.

Remiantis šiais duomenimis „Melo detektorius“ vertina vaizdo įraše išsakytus teiginius kaip klaidinančius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)