Žinutė, kurioje žydai kaltinami dėl koronaviruso atsiradimo, o ispaniškasis gripas, siautęs 1918 metais, lyginamas su dabartine pandemija, spalio mėnesį jau buvo pasirodžiusi rusiškose „Facebook“ grupėse. Delfi RU „Melo detektorius“ jau paneigė visus joje išsakytus teiginius.

Анонимы в социальных сетях сеют национальную рознь: коронавирус создали евреи

Tos pačios žinutės vertimas į lietuvių kalbą sulaukė susidomėjimo tarp lietuviškai skaitančių interneto vartotojų, todėl pateikiame informaciją apie melagingus joje išsakytus teiginius lietuviškai.

Klaidinanti žinutė

1. „Tsytsvirus“ arba „ketervirus“ hebrajų kalba reiškia koronavirusą. – NETIESA

Delfi RU žurnalistas susisiekė su Keren Pevzner, knygų hebrajų kalba autore, kuri patvirtino, kad hebrajų kalboje tokios frazės kaip „tsytsvirus“ arba „ketervirus“ neegzistuoja. Izraelyje koronavirusui įvardyti naudojama sąvoka „negif akorona“.

2.1918 metais koronavirusas buvo vadinamas ispanišku gripu. – NETIESA

1918 metais kilusį ispaniško gripo protrūkį sukėlė gripo virusų atmaina H1N1, kuri 2009 metais sukėlė ir kiaulių gripo protrūkį. Majamio universiteto portale patalpintame straipsnyje teigiama, kad lyginti H1N1 virusą su SARS-Cov-2 virusu yra tas pats, kas lyginti katę su šunimi – skiriasi šių virusų užkrečiamumas, gebėjimas iš gyvūnų persiduoti žmonėms. Taigi, tai – visiškai skirtingi virusai, pasižymintys skirtingomis savybėmis.

3.Ispaniškas gripas pražudė 65 mln. žmonių, sukėlė gilų ekonomikos sustojimą. – NETIESA

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras pateikia kiek kitokią mirčių nuo ispaniško gripo statistiką. Organizacijos duomenimis, visame pasaulyje skaičiuojama maždaug 50 mln. ispaniško gripo protrūkio aukų – 15 mln. mažiau, nei skelbiama melagingoje žinutėje.

Netiesa ir tai, kad ispaniškasis gripas sukėlė didžiulių pasekmių pasaulio ekonomikai. Thomas Garrettas, buvęs Sent Luiso federalinių atsargų banko viceprezidento pavaduotojas ir tyrimų ekonomistas, šiuo metu Misisipės universitete dėstantis ekonomiką savo apžvalgoje pabrėžia, kad ispaniško gripo sukelti ekonominiai efektai buvo trumpalaikiai. Vieni verslai, pavyzdžiui, paslaugų ir pramogų industrija, patyrė didelius nuostolius, kai kitų, pavyzdžiui, farmacijos sektoriaus, pajamos išaugo. Kai kurių tyrėjų teigimu, darbo jėgos stygius netgi lėmė algų kilimą, nors patirti nuostoliai netekus daugelio darbingo amžiaus žmonių gyvybių neatsvėrė naudos, gautos pakėlus atlyginimus.

Jungtiniame profesorių Efraimo Benmelecho ir Carolos Frydman straipsnyje rašoma, kad JAV ekonomika 1918 metais kilusio gripo protrūkio metu ne tik nepatyrė didžiulio ekonominio sukrėtimo, nors valstybė ėmėsi panašių ligos užkardymo priemonių, kokios taikomos ir dabar – ribojamos pramogos, rekomenduojamas socialinės distancijos laikymasis – bet ir 1919 metais kukliu 1 proc. pakėlė bendrąjį šalies vidaus produktą. Tiesa, tam buvo gera priežastis – Pirmasis pasaulinis karas. Kadangi visa pramonė buvo pajungta gaminti karui reikalingus produktus, net ir ispaniškam gripui šienaujant vieną gyvybę po kitos fabrikai tęsė darbą.

Apie tai, kad 1918 metais vykęs ispaniško gripo protrūkis nesukėlė tokių rimtų ekonominių pasekmių, kaip būtų galima manyti, taip pat rašė „BBC“ ir „Forbes“ autoriai.

4.1918 metais žmones pražudė ne liga, bet vakcinos ir badas. – NETIESA

Iš tiesų prieš daugiau nei šimtmetį žmones pražudė ne vakcina, nes ispaniško gripo protrūkio metu vakcina nuo gripo dar nebuvo išrasta, o veiksmingos vakcinos neturėjimas, taip pat – perdegusi sveikatos apsaugos sistema. Prieš daugiau nei šimtmetį pasaulis mažai ką suprato apie virusus. To meto įrankiais buvo įmanoma aptikti tik bakterijas, todėl manyta, kad ispanišką gripą taip pat sukėlė bakterija. Nenuostabu, kad tuo metu mokslininkų bandytos kurti bakterinės vakcinos nebuvo veiksmingos.

Gripo virusą mokslininkams pavyko izoliuoti tik praėjusios amžiaus ketvirtą dešimtmetį, kai ispaniškojo gripo protrūkis jau buvo pasibaigęs – tai leido suprasti, kad gripą sukelia ne bakterijos, o virusai. Praėjus dar dešimtmečiui sukurta ir masiniam naudojimui patvirtinta pirmoji vakcina nuo gripo.

Melagingoje „Facebook“ pasirodžiusioje žinutėje be klaidingų pranešimų apie ispaniškąjį gripą ir naująjį koronavirusą paskleisti ir antisemitiniai teiginiai, esą dėl 1918 metais kilusio ligos protrūkio kalti žydai. Delfi RU jau rašė apie tai, kad šie klaidingi teiginiai – populiarios sąmokslo teorijos apie pasaulinį žydų sąmokslą valdyti pasaulį atgarsiai. „Melo detektorius“ primena, kad tokie pareiškimai skatina rasinę neapykantą ir prieštarauja Lietuvos Konstitucijos 25 straipsniui, kuriame teigiama, kad „Laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais – tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija.“

  • Šaltiniai
  • Reassessing the Global Mortality Burden of the 1918 Influenza Pandemic; ncbi.nlm.nih.gov
  • Differences in disease: How COVID-19 compares to SARS and H1N1; miamioh.edu
  • 1918 Pandemic (H1N1 virus); cdc.gov
  • Economic Effects of the 1918 Influenza Pandemic; stlouisfed.org
  • The 1918-19 Spanish Influenza Pandemic and Vaccine Development; historyofvaccines.org
  • Influenza Historic Timeline; cdc.gov