21-erių viruso auka prieš mirtį nejautė jokių simptomų
anglija.today; etaplius.lt

lapkričio 11 d. papildymas:

Portalas Anglija.today, kuriame buvo patalpinta skaitytojus suklaidinti galėjusi informacija, ištaisė kovo 26 dieną pasirodžiusį straipsnį, patikslindami, kad dėl naujojo koronaviruso sukeltos COVID-19 ligos mirusi Chloe Middleton iki mirties nesirgo jokiomis lėtinėmis ligomis, todėl „Melo detektoriaus“ vertinimu minėtas straipsnis yra teisingas.

Anglija.today ir etaplius.lt antraštėse skelbiama, neva 21 metų koronaviruso auka prieš mirtį nejautė jokių šiam virusui būdingų simptonų. „Jauna moteris buvo visiškai sveika ir nejautė jokių virusui būdingų simptomų. Išskirtinis įvykis netruko gerokai išgąsdinti JK gyventojų“, rašoma anglija.today portale.

Tame pačiame tekste cituojama ir mirusios merginos motina Diane Middleton. „Šią žinutę rašau visiems žmonėms, kurie galvoja, kad tai tėra paprastas virusas, grėsmingas tik sunkiems ligoniams ir senukams. Mano asmeninė patirtis rodo kitaip. Taip vadinamasis koronavirusas pasiglemžė mano 21-erių dukters gyvybę. Keistas faktas, kad ji neturėjo jokių lėtinių ligų, buvo visiškai sveika. Nejautė jokių simptomų“, skelbiama citatoje.

Iš tiesų, ši informacija nėra tiksli. Bakingamšyte mirusiai Chloe Middleton iš tiesų buvo nustatytas koronavirusas. Ši mirtis daugelį nustebino ir sukrėtė, nes mergina, kaip teigė jos mama ir teta, neturėjo jokių lėtinių ligų, sveikatos problemomis nesiskundė. Vis dėlto, koronaviruso simptomus ji jautė.

Kaip skelbia Didžiosios Britanijos naujienų portalas „Mirror“, dešimt dienų prieš mirtį, pajutusi koronavirusui būdingus simptomus, Chloe praleido saviizoliacijoje ir į darbą neėjo. Dieną prieš mirtį pas merginą lankėsi medicinos sesuo Emily.

„Kalbėjausi su ja trečiadienį, prieš tai, kai ji mirė, kad nuraminčiau. Ji jautė visus simptomus – aštrų skausmą krūtinėje, kosulį, turėjo aukštą temperatūrą“, pasakojo Chloe būklę prižiūrėjusi seselė.

Ketvirtadienį anksti ryte, prieš merginos mirtį, į jos namus buvo užsukusi greitoji. Chloe skundėsi apsunkusiu kvėpavimu. Tą kartą medicinos darbuotojai pasakė, kad mergina greičiausiai serga COVID-19, tačiau rimtos rizikos neįžvelgė ir liepė ilsėtis namie. Vėliau greitoji pagalba ir vėl buvo iškviesta, bet medikai taip ir neatvyko paaiškinus, kad mergina nėra rizikos grupėje ir jų pagalbos labiau reikia kitiems pacientams. Tos pačios dienos popietę mergina mirė.

Nors Didžiosios Britanijos šaltiniuose pabrėžiama, kad Chloe nesirgo jokiomis lėtinėmis ligomis, portale „Mirror“ užsimenama, kad ji turėjo švelnios formos astmą.

Chloe vadinama jauniausia koronaviruso sukeltos infekcijos auka Didžiojoje Britanijoje. Nors keliomis dienomis anksčiau buvo pranešta apie šioje šalyje nuo COVID-19 mirusį 18-metį, buvo nustatyta, kad vaikinas sirgo sunkiomis lėtinėmis ligomis, todėl sunku įvardyti, kad jo mirtį lėmė būtent koronaviruso užkratas.

Atsižvelgiant į pateiktus duomenis galima vertinti, kad portaluose anglija.today ir etalius.lt pateikta informacija, neva nuo koronaviruso mirusi 21-erių metų mergina nejautė jokių virusui būdingų simptomų, yra klaidinanti. Ligos simptomus ji jautė, bet, neturėdama jokių lėtinių susirgimų, į rizikos grupę nepateko.

Šių portalų paskelbtus melagingus pranešimus anglija.today portale iš viso peržiūrėjo daugiau nei 298 tūkst. žmonių, etalius.lt – daugiau nei 135 tūkst. žmonių.

16:46 „Anglija.today“ papildymas:

Negalime sutikti, kad skelbiame netiesą dėl merginos būklės prieš mirtį.

Kodėl?

Norime atkreipti jūsų dėmesį į porą aplinkybių.

Pirma, į britiškosios žiniasklaidos ypatybes.

Savo straipsnyje teiginį, jog mūsų portale skelbiama netiesa, argumentuojate „Mirror“ skelbiama informacija (remiamasi „sesele Emily“).

Jaučiame pareigą priminti, jog šis leidinys priskiriamas vadinamajai geltonajai spaudai arba tabloidams, pasižymintiems sensacingais pranešimais, gandais, nepatikrintos informacijos skelbimu, daugybe pralaimėtų ieškinių dėl paviešintos faktų neatitinkančios informacijos ir kitų pažeidimų.

„Mirror“ taip pat yra bausta už tokį elgesį, pora pavyzdžių:

Tačiau rimtoji žiniasklaida, kuria mes remiamės ruošdami savo pranešimus, skelbia visai ką kita.

Pavyzdžiui, BBC, dėl kurio, kaip patikimos ir objektyvios žiniasklaidos priemonės, abejonių nekyla, skelbia, kad velionė mergina prieš mirtį neturėjo sveikatos problemų, tai pažymima ir straipsnio antraštėje.

BBC nepakeitė savo pozicijos iki šiol.

Parengta bendradarbiaujant su „Facebook“ faktų tikrinimo programa.

  • Šaltiniai
  • Chloe Middleton: Coronavirus victim, 21, 'had no health issues'; bbc.com; 2020.03.25
  • Family's heartbreak as carer, 21, dies of coronavirus with boyfriend by her side; mirror.co.uk; 2020.03.25
  • Woman, 21, with 'no underlying health issues' dies after contracting coronavirus, family say; telegraph.co.uk; 2020.03.25