Kilmė

Stebuklinga prekė yra reklamuojama ir feisbuke, ir įtarimą keliančiuose internetiniuose puslapiuose. Vien tik feisbuke šią reklamą kol kas spėjo pamatyti virš 61 tūkst. lietuvių. Internetiniame puslapyje, kuris bando imituoti sveikatos naujienų leidinį, skelbiama: „Amžius nėra kliūtis gyventi! Akademikas atskleidė paslaptį, kaip pasiekti puikios sveikatos ir ilgaamžiškumo“. Ta paslaptis – reklamuojamas „vaistas“.

Žinomas Lietuvos kardiologas, išradėjas, profesorius ir daugelio Lietuvos premijų laureatas Povilas Lukomskis išrado inovavinę metodą padidėjusiam kraujospūdžiui gydyti! P. Lukomskis teigia, kad po tokio kraujagyslių valymo dingsta hipertenzija ir daugelis kitų tariamai “nepagydomų” ligų. Kol kardiologas patvirtina savo teiginius.
„Facebook“, įvairūs sukčių sukurti internetiniai puslapiai

Toliau puslapyje rašoma, kad su neva labai garsiu žinomu kardiologu P. Lukomskiu pavyko „korespondentui“ padaryti interviu. Interviu medžiagoje yra daugybė klaidų, kyla įtarimas, kad tekstas – išverstas iš rusų kalbos.

Melas

„Interviu“ su P. Lukomskiu yra reklamuojamas „vaistas“ nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Jei toks vaistas išties egzistuotų – būtų puiku. Tačiau Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) registre medžiaga nėra registruota. Tai reiškia, kad niekas negali garantuoti, kad šis neva vaistas jums padės, kokia jo sudėtis. Tai tikras katės maiše pirkimas, dėl kurio galite susigadinti sveikatą.
Melaginga informacija

O ir kardiologas P. Lukomskis – neegizstuoja. Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VASPVT) duomenų bazėje galima pamatyti, kad joks asmuo vardu P. Lukomskis neturi medicinos praktikos licencijos.

Melaginga informacija

Čia prasideda ir juokingoji šio detektyvo dalis – atlikus neva P. Lukomskio nuotraukos paiešką per „Google“ sužinome, kad nuotraukoje matomas žmogus – ukranietis širdies chirurgas Borisas Todurovas.

Melaginga informacija

Tačiau šis „vaistas“ yra reklamuojamas ne vienoje svetainėje. O kiekvienoje svetainėje „kardiologas P. Lukomskis“ įgauna vis kitą išvaizdą.

O štai kitoje to pačio vaisto reklamoje P. Lukomskis atrodo visai pasikeitęs. Taip yra todėl, kad sukčiai nusprendė naudoti kito asmens nuotrauką. Po trumpos paieškos pavyko rasti, kad nuotraukoje matomas asmuo – Aleksėjus Puškovas, Rusijos politikas, Permės kraštą atstovaujantis senatorius.

Melaginga informacija

Juokingai internetinėje svetainėje atrodo ir „atsiliepimų skiltis“, mat nėra jokios galimybės, kaip palikti atsiliepimą. Visi matomi atsiliepimai – netikri, kaip ir visas puslapis bei reklamuojamas „vaistas“.

Melaginga informacija

Sukčiai daug darbo į atsiliepimų skiltį neįdėjo: pavyzdžiui, vienoje komentarų skiltyje moteriai yra priskirtas Olivijos vardas. Kitoje ta pati moteris (naudojama ta pati nuotrauka) jau prisistato Jonės vardu.

Beje, tokie keli internetiniai puslapiai, reklamuojantys tą patį galimai net žalingą preparatą, egzistuoja ir lenkų kalba.

Delfi ragina piliečių nepasitikėti jokiais „nepagydomas ligas pagydančiais vaistais“.

Melaginga informacija

Jei nurodoma, kad gaminys turi gydomųjų savybių – jis privalo būti registruotas kaip vaistinis preparatas. Visada atkreipkite dėmesį į svetainėje pateikiamą informaciją, ją turėtumėte kritiškai nagrinėti. Vaistinius preparatus parduodančioje internetinėje svetainėje turi būti pateiktas buveinės adresas, telefono numeris ir elektroninis paštas, kad klientas galėtų susisiekti su pardavėju.

Štai ČIA galite rasti informaciją, kaip atpažinti sukčių puslapį.

Šaltiniai:

  • https://www.vaspvt.gov.lt/
  • http://www.vvtat.lt/
  • https://vapris.vvkt.lt/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)