Socialiniuose tinkluose dalinamasi vaizdais, iš Rusijos palaikymo akcijos, vykusios Kipre. Komentare prie nuotraukos tvirtinama, kad pasaulis vis tvirčiau reiškia savo poziciją, Jungtinės Amerikos Valstijose nebepajėgia kontroliuoti informacinės erdvės, o Kipras palaiko Rusiją. Šią tezę, esą, įrodo akcijos nuotrauka.

Tokie pranešimai socialiniuose tinkluose pirmą kartą pastebėti kovo 27 d. ir, nors nuotrauka iš palaikymo akcijos tikra, komentare išdėstyti teiginiai nėra teisingi.

Šių metų kovo 27 d. Kipre iš tiesų vyko Rusijos palaikymo akcija, tačiau dalyvių skaičius joje nebuvo įspūdingas. Kaip praneša „euronews“, į renginį susirinko apie 150 Kipre gyvenančių rusų, taigi, ne kipriečių.

Palaikymo akcijos metu tarp susirinkusių žmonių aidėjo NATO kritikuojantys šūkiai, prašymai Rusijai išgelbėti planetą. Renginį organizavo Kipro rusų tautiečių koordinacinė taryba.

Oficialiais duomenimis, iš viso 1,2 mln. gyventojų turinčioje saloje gyvena apie 18 tūkst. rusų kilmės kipriečių, o kai kurių šaltinių teigimu, šis skaičius, skaičiuojant visus rusiškų šaknų turinčius Kipro gyventojus, galėtų siekti ir 40 tūkst.

Vis dėlto, ne visi Kipre gyvenantys rusai palaiko Rusijos invaziją į Ukrainą. Kovo 13 d. rusų bendruomenė Kipre surengė prieš karą nukreiptą akciją, į kurią susirinko apie 50 dalyvių, nešinų antikariniu simboliu tapusia modifikuota Rusijos vėliava, iš kurios pašalinta kraują simbolizuojanti raudona juosta.

Tačiau nei vienas, nei kitas renginys nebuvo tokio didelio masto, kad vien iš jų būtų galima spręsti apie Kipro paramą vienai ar kitai kare dalyvaujančiai valstybei. Geriausiai šalies apsisprendimą atspindi sankcijų politika ir vyriausybės atstovų komentarai.

Nors Kipras, kartu su Italija, Vengrija, Graikija, Prancūzija ir Slovakija anksčiau yra pasižymėjusios dėl skeptiško požiūrio į Rusijai įvestas sankcijas ir ne kartą viešai tvirtino, kad būtina išlaikyti ryšius su Rusija, šį kartą Kipras pareiškė neboikotuosiantis Europos Sąjungos įvedamų sankcijų šaliai agresorei.

Prasidėjus karui Ukrainos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad Kipras nežada prisijungti prie sprendimo atjungti kai kuriuos Rusijos bangus nuo tarptautinės bankinių mokėjimų sistemos SWIFT, tačiau vasario 26 d. Kipro finansų ministras Konstantinos Petridis šiuos gandus išsklaidė, patvirtindamas, kad sala prisijungs prie visų ES siūlomų sankcijų, įskaitant ir SWIFT atjungimą.

Apie Rusijos pradėtą karą Ukrainoje pasisakė ir Kipro prezidentas Nikas Anastasiadis. Vasario 24 d. savo „Twitter“ paskyroje politikas paliko įrašą: „Griežtai smerkiu Rusijos išpuolį prieš Ukrainą. Pagarba teritorinio suvereniteto sienoms ir vientisumui yra nediskutuotinas principas. Dedu visas pastangas, kad galėčiau nuvykti į Briuselį ir dalyvauti nepaprastajame #EUCO.“


Išvados

Kipro rusų suorganizuota akcija, į kurią susirinko apie 150 žmonių, nereiškia, kad ES priklausanti šalis palaiko Rusijos pradėtą karą Ukrainoje. Remiantis tuo, kad Kipras prisijungė prie ES sankcijų Rusijai, įskaitant ir tokias priemones, kaip kai kurių Rusijos bankų atjungimas nuo SWIFT. Taip pat Kipro prezidentas prasidėjus karui viešai pasmerkė Rusijos agresiją ir pasisakė už pagarbą šalių teritoriniam vientisumui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją