Teiginiai


Suklastoti tekstai, kuriuose Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda neva atskleidžia savo turtų paslaptį – prekybos kriptovaliutomis sistemas „Tesla X“ ir „Bitcoin Code“.

Verdiktas


Šie straipsniai yra netikri, o viename iš jų bandoma mėgdžioti portalo Delfi dizainą, siekiant apgauti skaitytojus. Neaiškios kilmės interneto svetainė, skleidžianti šią informaciją, turi sukčiavimo svetainių bruožų, todėl „Melo detektorius“ šioje svetainėje ir kitose, skelbiančiose melagingą straipsnį, rekomenduoja nespausti jokių nuorodų ir nesuvedinėti savo asmens duomenų.

Melo detektoriaus komentaras


„Melo detektoriaus“ dėmesį patraukė interneto svetainė, atkartojanti portalo Delfi dizainą. Joje skelbiamas straipsnis pavadinimu „SVARBUS PRANEŠIMAS: Po paskutinės Gitano Nausėdos investicijos ekspertai netekę žado, o didieji bankai išsigandę“. Toks straipsnis niekada nebuvo publikuotas portale Delfi ar jokioje kitoje žiniasklaidos priemonėje. Tai įrodo „Google“ paieškos rezultatai.

Straipsnis tokiu pačiu pavadinimu publikuotas tik Reddit.com platformoje

Vienintelis kitas to paties pavadinimo turinio paminėjimas veda į diskusijų platformą „Reddit“, kurioje talpinamas panašaus turinio straipsnis, tik portalu Delfi apsimetančioje svetainėje Lietuvos prezidento vardu reklamuojama prekybos kriptovaliutomis sistema „Tesla X“, o Reddit platformoje paviešintame tekste – platforma „Bitcoin Code“.

Melagingas straipsnis Reddit.com platformoje

Paieška įvedus raktažodį „Tesla X“ nedavė jokių rezultatų apie prekybos kriptovaliutomis sistemą tokiu pavadinimu, tuo tarpu „Bitcoin Code“, pasak portalo business2community, „reklamuojama kaip automatinė prekybos platforma, kuri jūsų vardu perka ir parduoda kriptovaliutą ir socialinėje žiniasklaidoje buvo linksniuojama kaip būdas įveikti kriptovaliutų rinkų nepastovumą.“ Tiesa, straipsnyje pateikiama nuoroda, vedanti į įtartiną portalą, kurio URL adresas nesutampa su kitu „Bitcoin Code“ adresu. Taip pat nurodoma, kad šios sistemos interneto svetainės buvo sukurtos tik šiemet.

Ta pati sistema pristatoma svetainėse skirtingais URL adresais

Abiejuose aptartuose tekstuose pateikiama klaidinga informacija, anksčiau niekada neviešinta jokiuose patikimuose šaltiniuose. Kad straipsniuose pateiktas turinys yra melagingas įrodo ir klaidų skaičius tekstuose (klaidinga skyryba, praleistos raidės, kitos gramatinės klaidos).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją