plaukuose ir Barzdoje gaminasi Vitaminas D ir aktyvuojasi / užsikrauna kai kurie mineralai.
Komentaras „Facebook“ socialiniame tinkle

„Facebook“ vartotojas savo paskyroje skaitytojų klausia: „Ar žinojei kad: plaukuose ir Barzdoje gaminasi Vitaminas D ir aktyvuojasi / užsikrauna kai kurie mineralai !“ (kalba netaisyta).

Kokius tiksliai mineralus aktyvuoja plaukai ir barzda žinutės autorius nepaaiškina, tačiau tai nėra taip svarbu, nes žinutėje įvardytas teiginys neteisingas.

Klaidingas „Facebook“ pasirodęs teiginys

Kaip mūsų kūnas gauna vitamino D?

Yra trys būdai, kaip galima papildyti vitamino D atsargas kūne – gaunant jo su maistu, vartojant vitamino D papildus arba jokių pastangų nereikalaujančiu būdu – odą veikiant saulės ultravioletiniams B spinduliams.

Saulės ultravioletinių B spindulių energija žmogaus odoje aptinkamą 7-dehidrocholesterolį verčia vitaminu D3, kuris vėliau pernešamas į žmogaus kepenis ir inkstus ir paverčiamas aktyviu vitaminu D.

Vitamino D gamybai įtakos turi odos spalva (kuo šviesesnė oda, tuo daugiau ji sugeria saulės spindulių, kas didina vitamino D gamybą), kepenų ir inkstų būklė.

Kaip žmogaus kūnas gamina vitaminą D

Kuo vitaminas D gali būti susijęs su žmogaus plaukais ar barzda?

Vitamino D trūkumas gali turėti įtakos žmogaus plaukų būklei, nes šis vitaminas stimuliuoja naujų folikulų kūrimąsi. Be to, tyrimai parodė sąsajas tarp autoimuninio sutrikimo, vadinamo židininiu nuplikimu, ir vitamino D trūkumo. Nuo šio sutrikimo kenčiančių žmonių vitamino D lygis yra žymiai mažesnis už neturinčių tokio sutrikimo.

Dar vienas tyrimas parodė, kad nuo kitokių plikimo formų kenčiančios moterys, net ir nepatiriančios židininio plikimo, turi žemesnį vitamino D lygį.

Taip pat Airijoje atlikto tyrimo duomenimis, žmogaus plaukai gali parodyti vitamino D lygį kūne. Tai – vienas didžiausių atradimų, susijusių su vitamino D kiekio nustatymu. Remiantis šiuo metodu galima tiksliau nustatyti vitamino D lygį organizme.

Vitamino D koncentracijos kraujyje matavimas parodydavo tik vitamino D koncentraciją tyrimo metu, o atsižvelgiant į šio vitamino sezoniškumą (žiemą vitamino D trūkumas yra normalus reiškinys, o vasarą – atvirkščiai) būdavo sunku spręsti apie bendrą vitamino D lygį organizme.

Remiantis šiais duomenimis galima teigti, kad „Facebook“ paskyroje paviešintas teiginys yra neteisingas. Vitaminas natūraliai gaminamas žmogaus odoje, ją veikiant saulės ultravioletiniams B spinduliams (ir pats savaime gamintis jis negali). Vėliau prie vitamino D aktyvacijos organizme prisijungia ir kepenys bei inkstai.

Plaukai mineralų „neužkrauna“ ir neaktyvuoja, tačiau tam, kad jie augtų būtini mineralai ir vitaminai, tarp jų ir vitaminas D, padedantis kurti naujus folikulus plaukams ir taip apsaugantis nuo plaukų retėjimo.

  • Šaltiniai
  • Vitamin D Myths 'D'-bunked; yalemedicine.org
  • Vitamin D: Production, Metabolism, and Mechanisms of Action; ncbi.nlm.nih.gov
  • Successful measurement of vitamin D in human hair; sciencedaily.com
  • Vitamin D and your health: Breaking old rules, raising new hopes; health.harvard.edu
  • Vitamin D Deficiency and Hair Loss; healthline.com